Politika

POSLJEDICE AFERE KATARGATE: Šef udruge europskih lobista traži bolju transparentnost i od nevladinih organizacija

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Najava strožih pravila EU za transparentnost u lobiranju korak je u pravom smjeru, no zakonodavci bi također trebali pripaziti i na financiranje raznih nevladinih organizacija, u razgovoru za Euractiv rekao je šef briselskih lobista.

Izvor: Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Paul Varakas, koji predsjedava organizacijom europskih lobista SEAP (Society of European Affairs Professionals) rekao je da iako je većina nevladinih organizacija baziranih u Bruxellesu već prijavljena u registar transparentnosti EU, više pažnje bi se trebalo posvetiti stvarnim izvorima njihovog financiranja.

"Ako ste komercijalna pravna osoba - i bez obzira bavite li se lobiranjem u sklopu svoje kompanije ili kao predstavnik neke sektorske udruge - prilično je jasno da se vaše financije pokrivaju iz profita kojeg poslovanjem ostvaruje vaša tvrtka... Očito je primjerice da sektorsku udrugu za industriju automobila financiraju proizvođači vozila, prihodima od prodaje," rekao je Varakas.

Međutim, transparentnost je problematična kad se radi o udrugama i nevladinim organizacijama koje imaju višeslojnu strukturu financiranja. "Ima nekih nevladinih organizacija koje tvrde da njihova financijska sredstva dolaze od zaklada, koje mogu biti u Europi ili izvan nje, ali često puta se imena donatora koji stoje iza tih zaklada uopće ne objavljuju," dodao je.

Razotkrivanje katarskog utjecaja dovest će do strožih pravila

"Moramo u potpunosti imati jasnu sliku tko u konačnici financira takve aktivnosti u Bruxellesu," kaže Varakas, i dodaje da neke nevladine udruge često promiču neku konkretnu temu koja je usko vezana za komercijalne interese. Slični problemi su se pojavili u proteklih desetak godina i s nekim konzultantskim kućama.

Razgovori o poboljšanju transparentnosti u europskom lobiranju uzeli su maha nakon tzv. skandala Katargate, u kojem je glavnu ulogu odigrala nevladina udruga Fight Impunity. Vlasnik te udruge bio je bivši talijanski europarlamentarac Pier Antonio Panzeri, a udruga nije bila u registru transparentnosti EU.

Govoreći o novim pravilima Europskog parlamenta o kojima se trenutno raspravlja, Varakas je kazao da lobisti u EU koji se drže pravila "ne bi smjeli biti kažnjeni" zbog ilegalnog ponašanja nekih organizacija ili europarlamentaraca.

"Povjerenje se mora brzo povratiti, a o novim pravilima treba postignuti dogovor na transparentan način," rekao je, i dodao da nije baš dobar znak što nema nikakve javne debate o tome, već se o svemu razgovara na sastancima iza zatvorenih vrata. Prema informacijama koje su zasad procurile, nova pravila će uključiti neke elemente koje Varakas pozdravlja, poput prijedloga da eurozastupnicima bude dopušteno sastajati se isključivo s organizacijama navedenima u registru transparentnosti.

Zabrana dolazaka u Europski parlament?

Varakas je naglasio da je korak u pravom smjeru i činjenica da bivši eurozastupnici - koji katkad nakon isteka mandata u parlamentu dobiju posao u privatnom sektoru - više neće imati automatsko dopuštenje da dolaze u prostorije Europskog parlamenta kako bi tamo posjećivali bivše kolege, osim ako formalno ne prijave precizne razloge zašto žele da se održe takvi sastanci, kao i činjenicu da su bivši europarlamentarci.

Ali Varakas je istovremeno upozorio da novi prijedlozi ne bi smjeli sve trpati u isti koš, što bi se moglo dogoditi kad bi se pravila pooštrila i za one lobiste koji već pošteno rade svoj posao.

"U tom prijedlogu mjera, na primjer, stoji i nekakva obaveza da se objasni razlog zbog kojeg dolazite u zgradu Europskog parlamenta. Iako je to dobra ideja sa stajališta transparentnosti, ogromne rupe u propisima i kolateralna šteta do koje će to dovesti jest da će biti sve manje i manje lobista koji će obavljati poslove u samoj zgradi parlamenta," rekao je.

"Umjesto tog, sastajat će se s eurozastupnicima negdje izvan parlamenta, gdje nije potrebno nuditi opravdanja za takve susrete. Moramo u tome naći dobru ravnotežu - da istovremeno poboljšamo transparentnost, ali i da, u slučaju da ste lobist koji je u registru transparentnosti i koji je već udovoljio mnogim drugim propisima za transparentnost, ipak možete slobodno obavljati poslove u samom parlamentu," zaključuje Varakas.

(Originalan članak pročitajte ovdje: EU lobbyists boss urges for more transparency on NGOs’ donors)