Politika

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU: Borrell najavio hitan sastanak europskih ministara vanjskih poslova

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Šef diplomacije EU Josep Borrell najavio je kako će se održati hitan sastanak ministara vanjskih poslova u utorak, 10. listopada, vezano za situaciju na Bliskom istoku nakon napada Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael

epa10757203 High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell rings the bell to announce the beginning of the EU Foreign Affairs Council in Brussels, Belgium, 20 July 2023. EU ministers are meeting for 'an exchange of views on the Russian aggression against Ukraine' and to 'discuss the foreign policy dimension of economic security, hold a lunch discussion on Turkiye and be informed about current affairs', the European Council's website announced. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Sastanak u utorak održat će se putem videokonferencije kojom će predsjedavati Borrell iz Muscata, glavnog grada Omana, gdje Borrell trenutačno sudjeluje u unaprijed dogovorenom zajedničkom sastanku EU i Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC), regionalnog bloka država koje okružuju Perzijski zaljev.

Cilj sastanka je "odgovor na situaciju u Izraelu i regiji nakon nedavnih događaja" i dogovor oko "sljedećih koraka" koji će se oko toga poduzeti, najavio je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano.

Izrael u ratu

Najava stiže nakon što je militantna skupina Hamas, koju podupire Iran, u subotu ujutro pokrenula koordinirani napad na Izrael iz Gaze. Iran nije član GCC-a.

Uslijed napada, više stotina ljudi je poginulo na objema stranama, a potom su izraelske snage izvele zračne napade na Pojas Gaze i u nedjelju proglasile rat Hamasu.

EU Palestini jedan od najvećih donatora 

Europski čelnici tijekom vikenda su osudili Hamasov iznenadni napad na Izrael i naglasili pravo Izraela na obranu. Turska je priopćila kako je spremna pomoći u smirivanju napetosti, vjerojatno kroz ulogu posrednika.

EU je jedan od najvećih donatora pomoći za Palestinu, uključujući i 1,18 milijardi eura financijske pomoći koju Bruxelles misli isplatiti do kraja 2024.

U Bruxellesu sad kalkuliraju

Europski dužnosnici sad razmatraju posljedice koje bi napad Hamasa na Izrael mogao imati "na našu sadašnju i buduću razvojnu pomoć", izjavila je novinarima u Bruxellesu glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero.

Njemačka vlada je još u nedjelju raspravljala treba li stopirati pomoć Palestincima nakon najvećeg napada islamske skupine Hamas na Izrael posljednjih godina, a Berlin je priopćio kako "revidira načine" na koji su se dosad trošila sredstva za razvoj u toj regiji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU to convene emergency foreign ministers meeting on Israel)