Politika

RAT IZRAELA I HAMASA: Borbe se i dalje vode na jugu Izraela, Izraelci bombardiraju Gazu

Autori Hina A. M.

Borba se vodi i na diplomatskom polju, posebno u Ujedinjenim narodima, gdje Izrael traži da svijet osudi 'ratne zločine Hamasa' i govori o 'izraelskom 11. rujnu', dok se Palestinci žale da nitko ne govori o njihovim žrtvama

Izraelski vojnici u okolici Sderota na jugu Izraela
Izvor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Izraelska vojska nastavlja u ponedjeljak ujutro borbe s infiltriranim borcima Hamasa u južnom Izraelu oko Gaze, nakon što je tijekom noći pogodila "više od 500 meta" Hamasa i Islamskog džihada, navodi se u vojnom priopćenju, dok neki časnici nazivaju Hamasov napad izraelskim "11. rujna".

"Još uvijek se borimo, postoji sedam ili osam mjesta na otvorenom terenu oko Pojasa Gaze gdje još uvijek imamo vojnike koji se bore protiv terorista", rekao je potpukovnik Richard Hecht novinarima.

"Mislili smo da ćemo jučer imati potpunu kontrolu nad situacijom. Nadam se da će tako biti na kraju dana" u ponedjeljak, dodao je.

Izraelski zrakoplovi i tijekom noći bombardirali Gazu

Tijekom noći, "borbeni zrakoplovi, helikopteri, letjelice i topništvo gađali su više od 500 meta terorista Hamasa i Islamskog džihada", stoji u priopćenju vojske.

Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze
Izvor: Apaimages / Sipa Press / Profimedia

Zračni napadi na Gazu nastavili su se tijekom jutra u ponedjeljak. Novinar AFP-a govori o gustim oblacima dima iznad Gaze.

Pojas Gaze mali je teritorij na kojem živi više od dva milijuna Palestinaca.

U dosadašnjim sukobima poginulo preko 700 Izraelaca i više od 400 Palestinaca  

Izraelska vojska pokušava vratiti kontrolu, trećeg dana sukoba u kojima je ukupno poginulo više od 1100 ljudi - preko 700 Izraelaca, prema novom izvješću objavljenom u ponedjeljak, i 413 Palestinaca, prema lokalnim vlastima.

Dvojica visokih časnika izraelske vojske usporedila su subotnje napade iz Pojasa Gaze s 11. rujnom u SAD-u.

"Ovo je naš 11. rujna", rekao je glasnogovornik Nir Dinar.

"Uhvatili su nas".

Potpukovnik Jonathan Conricus usporedio je napad Hamasa s velikim napadima u Americi.

"Ovo bi mogao biti 11. rujna i Pearl Harbor u jednom", rekao je.

"Ovo je daleko najgori dan u izraelskoj povijesti" s obzirom na broj žrtava, dodao je.

U Izraelu oko 180 hrvatskih državljana

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da su u stalnim kontaktima s hrvatskim državljanima koji borave u Izraelu.

Prema informacijama kojima raspolaže hrvatska diplomacija, u Izraelu se trenutno nalazi oko 180 hrvatskih državljana.

Stranci panično pokušavaju otići iz Izraela
Izvor: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova intenzivno radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku. Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva - putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni“, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova od nedjelje.

Dodaje se kako Ministarstvo vanjskih poslova i hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordiniraju mogućnost prijevremenog prijevoza za hrvatske državljane u najskorijem roku.

'Najgori masakr nevinih civila u povijesti Izraela'

Izrael se nalazi pod najtežim napadom još od Jomkipurskog rata u listopadu 1973. godine. Pripadnici Hamasa, militantnog islamističkog pokreta koji vlada Pojasom Gaze, u subotu su napali Izrael raketama te su na nizu mjesta probili kopnenu granicu i ušli na područje južnog dijela Izraela. 

Upali su u više izraelskih naselja u blizini granice s Pojasom Gaze i oteli velik broj Izraelaca, među kojima je puno civila. Na društvenim su mrežama objavljene i snimke mučenja otetih Izraelaca.

Vojni glasnogovornik Daniel Hagari nazvao je to "najgorim masakrom nevinih civila u povijesti Izraela".

Hamasovi napadači ubili su nekoliko Amerikanaca, potvrdio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekavši da će SAD nastaviti pomno pratiti situaciju.

Izraelski taoci odvedeni u Gazu

Palestinski borci odveli su desetke talaca u Gazu, uključujući vojnike i civile, djecu i starce.

Druga palestinska militantna skupina, Islamski džihad, rekla je da drži više od 30 zarobljenika.

'Hamas više neće upravljati Gazom' 

Izraelske su snage odgovorile i bombardirale Gazu. U izraelskim zračnim udarima u nedjelju pogođeni su stambeni blokovi, tuneli, džamija i domovi dužnosnika Hamasa u Gazi te je ubijeno više od 400 ljudi, uključujući 20 djece, u skladu s obećanjem premijera Benjamina Netanyahua o "moćnoj osveti". Netanyahu je kazao i da je Izrael "u ratu“.

"Cijena koju će Pojas Gaze platiti bit će vrlo teška i promijenit će stvarnost za generacije", rekao je ministar obrane Yoav Gallant u gradu Ofakimu, koji je pretrpio gubitke i u kojemu su uzeti taoci.

Izraelski vojni glasnogovornik potpukovnik Conricus rekao je da je zemlja pozvala oko 100.000 rezervista.

"Naš je posao osigurati da na kraju ovog rata Hamas više neće imati nikakvih vojnih sposobnosti kojima bi prijetio izraelskim civilima, a uz to također moramo biti sigurni da Hamas neće upravljati Pojasom Gaze", rekao je.

U Teheranu tvrde da Iran nije umiješan u napad Hamasa na Izrael

Iran je saveznik Hamasa i, premda je čestitao Hamasu na napadu, iranska misija pri Ujedinjenim narodima rekla je da Teheran nije umiješan u napade.

Nekoliko međunarodnih zračnih prijevoznika obustavilo je letove s Tel Avivom zbog Hamasova napada, rekavši da čekaju da se uvjeti poprave prije nastavka.

Izvan blokirane Gaze, izraelske snage i libanonska milicija Hezbollah, koju podržava Iran, razmijenili su topničku i raketnu vatru u nedjelju, dok je u Egiptu ubijeno dvoje izraelskih turista i njihov vodič.

Apeli na suzdržanost stižu iz cijelog svijeta, iako su zapadne zemlje uglavnom stale uz Izrael, dok je iranski predsjednik Ebrahim Raisi telefonski razgovarao sa šefom Hamasa kako bi mu čestitao na "pobjedi", a Hezbollah i prosvjednici u raznim bliskoistočnim zemljama hvalili su Hamas.

U Vijeću sigurnosti UN-a bez suglasja oko zbivanja na Bliskom istoku 

Više članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je u nedjelju ofenzivu Hamasa iako nije bilo jednoglasnosti.

Uoči sjednice, SAD su pozvale sve članice Vijeća sigurnosti da čvrsto osude terorističke napade Hamasa "na stanovnike Izraela i vladu".

"Dobar dio zemalja osudio je napade Hamasa. No očito ne sve", rekao je pomoćnik američkog veleposlanika novinarima nakon sastanka.

"Sigurno i sami možete shvatiti koja je jedna od njih i ako to ne kažem", rekao je, s jasnom aluzijom na Rusiju.

Po diplomatima, nitko nije ni pokušao staviti na stol prijedlog zajedničke izjave, jer je Vijeće sigurnosti redovito podijeljeno oko izraelsko-palestinskog pitanja.

"Moja je poruka bila hitan kraj borbi, prekid vatre i pregovori", rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja.

Njegov je kineski kolega Zhang Jun osudio sve napade protiv civila, inzistirajući na potrebi mirovnog procesa kako bi se došlo do rješenja o dvije države.

Izrael traži da UN 'nedvosmisleno osudi ratne zločine Hamasa'

Izrael ima samo jedan zahtjev za Vijeće sigurnosti, rekao je uoči sastanka izraelski veleposlanik Gilad Erdan: "Ratni zločini Hamasa moraju biti nedvosmisleno osuđeni, ovi nezamislivi zločini moraju biti osuđeni."

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan
Izvor: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia

"Izrael treba dobiti nepokolebljivu podršku kako bi se obranio", nastavio je.

'Za neke medije i političare povijest počinje tek kada su Izraelci ubijeni' 

“Nažalost, za neke medije i političke vođe, povijest počinje tek kada su Izraelci ubijeni”, odgovorio je palestinski veleposlanik Riyad Mansour, koji predstavlja palestinske vlasti na Zapadnoj obali, ali ne i Hamas.

Predstavnik Palestine pri UN-u Riyad Mansour
Izvor: Mark J. Sullivan / Zuma Press / Profimedia

Naime, na Zapadnoj obali, na kojoj živi većina Palestinaca, na vlasti je Fatah, stranka izasla iz Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja ima umjerenije stavove prema rješenju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.