Politika

NASTAVLJA SE RAT NA BLISKOM ISTOKU: U Izraelu i Gazi poginuli se broje u stotinama, a ranjeni u tisućama

Autori Hina A. M.

Izraelske snage i u nedjelju su vodile borbe s infiltriranim borcima militantne skupine Hamas koja je upala na jug Izraela, a diplomacije širom svijeta pokrenule su se kako bi zaustavile novi rat na Bliskom istoku

Zgrada izraelske policije u Sderotu, gradu na jugu Izraela, nakon borbi s militantima Hamasa
Izvor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Najmanje 300 Izraelaca ubijeno je u napadima Hamasa na Izrael, dok je u uzvratnim izraelskim napadima na Gazu poginulo najmanje 313 Palestinaca, od čega je 20 djece, objavili su svjetski mediji, pozivajući se na izraelske i palestinske službene izvore.

Više od 1590 Izraelaca ranjeno je u napadu Hamasa iz Gaze na Izrael, dok je u izraelskim napadima na Gazu ranjeno oko 2000 ljudi, objavili su Hina i Reuters.

Najteži napad na Izrael u 50 godina

Palestinska militantna organizacija Hamas, čije je uporište u Gazi, ispalila je u subotu nekoliko tisuća raketa na Izrael, pokrenuvši, kako su ocijenili analitičari, najteži napad na Izrael od Jomkipurskog rata u listopadu 1973. godine.

Naoružani pripadnici Hamasa divljali su u subotu izraelskim gradovima ubijajući i zarobljavajući desetke civila i vojnika u iznenadnom napadu.

Pojas Gaze nakon izraelskog bombardiranja
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrael je odgovorio masovnim zračnim udarima na Gazu.

Najgori napad na Izrael desetljećima inicirao je rat za koji su obje strane obećale da će eskalirati.

Sukob se širi i na Zapadnu obalu

Izraelske snage nastavile su sukobe s naoružanim pripadnicima palestinske skupine Hamas i u nedjelju, 24 sata nakon što je taj radikalni palestinski pokret pokrenuo iznenadni napad na Izrael.

Sukob se proširio i na Zapadnu obalu, gdje je sjedište Palestinske vlasti i ondje je ubijeno sedmero ljudi, uključujući jedno dijete, navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Hezbollah s juga Libanona gađao sjever Izraela

Libanonski šijitski pokret Hezbollah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Prekogranična vatra počela je dan nakon iznenadnog napada palestinskih naoružanih napadača na izraelske gradove.

Pristaše Hezbollaha u Libanonu pozdravljaju napad Hamasa na Izrael
Izvor: Marwan Naamani / Polaris / Profimedia

Hezbollah, snažni pokret koji ima podršku Irana, objavio je da je navođenim raketama i topništvo napao tri položaja na farmi Shebaa "u znak solidarnosti" s palestinskim narodom.
Izraelska vojska priopćila je u nedjelju da je uzvratila prekograničnom minobacačko vatrom na jug Libanona.

"Topništvo Izraelskih obrambenih snaga trenutno gađa područje u Libanonu odakle su lansirane rakete", rečeno je.

Izraelska vojska priopćila je da je jedan njezin dron pogodio položaj Hezbollaha u području Har Dova, područja farmi Sheeba.

Izrael drži farme Sheba od 1967. godine, a riječ je o području od 39 četvornih kilometara za koje Sirija i Libanon tvrde da su pripadaju Libanonu.

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u južnom Libanonu (UNIFIL) nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U subotu je UNIFIL priopćio da je pojačao svoju prisutnost u južnom Libanonu nakon razvoja događaja u Izraelu i Gazi, uključujući svoje operacije za suzbijanje lansiranja raketa.

Hezbollah, koji učinkovito kontrolira južni Libanon, rekao je u subotu da je u "izravnom kontaktu" s vođama palestinskih skupina otpora i da smatra da su palestinski napadi na Izrael "odlučan odgovor na kontinuiranu izraelsku okupaciju i poruka onima koji traže normalizaciju situacije u Izraelu".

Borci Hamasa u Gazu odveli na desetine izraelskih talaca

Upad iz Gaze u južni Izrael, najveći zadnjih desetljeća, mogao bi potkopati napore SAD-a da se uspostavi regionalna sigurnost koja bi mogla ugroziti palestinske težnje za proglašenjem vlastite države.

Borci Hamasa ubili su na stotine Izraelaca u sukobima tijekom subote i nedjelje i pobjegli natrag u Gazu s desecima talaca.

Netanyahu poručio da je Izrael 'u ratu u kojem će pobijediti' 

"Snažno ćemo se osvetiti za ovaj opaki dan", rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je objavio da je njegova zemlja "u ratu" u kojem "će pobijediti".

Izraelska vojska priopćila je da evakuira izraelska naselja u pograničnom području s Gazom zbog rata s palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku s vojnim vrhom
Izvor: Haim Zach (GPO) / Handout / AFP / Profimedia

Tisuće ljudi trebalo je evakuirati unutar Izraela, rekao je u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht.

Vojska je područje oko obalnog pojasa proglasila zabranjenom zonom. Još uvijek postoji osam točaka u južnom Izraelu na kojima vojska traži moguće napadače, rekao je Hecht.

Nije isključena ni kopnena ofenziva Izraela na Pojas Gaze

Ograda prema Pojasu Gaze probijena je na 29 točaka, koje su sada sve pod kontrolom.

Prema Hechtu, potencijalni novi napadači bit će napadnuti iz zraka na tim točkama.
Mnogi Izraelci drže se kao taoci u Gazi, uključujući žene, djecu i starije građane. Izraelska vojska zasad nije mogla dati točne brojke.

"Dat ćemo vrlo oštar odgovor Hamasu nakon ovog nehumanog napada", rekao je vojni glasnogovornik.

Hecht je rekao da će stanovništvu Gaze biti dane upute prije napada na ciljeve Hamasa "kako bi se izbjegle kolateralne žrtve". Dodao je da neće biti evakuacija s palestinskog teritorija.

Što se tiče moguće kopnene ofenzive, glasnogovornik je rekao da su sve opcije na stolu.

Hamas uništio granične prijelaze između Gaze i Izraela, Izrael se 'ne žuri ponovno ih otvoriti'

Hamas je uništio granične prijelaze u Gazu i "mi se ne žurimo ponovno ih otvoriti", rekao je.

Situacija u Izraelu i dalje nije u potpunosti pod kontrolom pošto na jugu zemlje još traju borbe s infiltriranim militantima Hamasa, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske.

Hamasovi borci u iznenadnom su napadu probili u Izrael na nekoliko lokacija i na desetke vojnika i civila uzeli za taoce

Glasnogovornik izraelske vojske u kratkom je brifingu na društvenim mrežama kazao da će velik broj civilnog i vojnog osoblja koje je Hamas uzeo kao taoce u subotnjem iznenadnom napadu na izraelske gradove u blizini Gaze oblikovati budućnost rata i ono što će Izrael učiniti protiv Hamasa.

Nešto ranije je glasnogovornik oružanog krila Hamasa u kratkoj video poruci rekao da broj zatočenih izraelskih civila "višestruko prelazi nekoliko desetaka".

Jedan od vođa Hamasa Saleh al-Arouri u subotu je za Al Jazeeru kazao da grupa ima velik broj izraelskih zarobljenika, uključujući visoke dužnosnike.

Rekao je da Hamas ima dovoljno zarobljenika da može prisiliti Izrael da oslobodi sve Palestince u svojim zatvorima.

Osude napada Hamasa na Izrael 

Napad Hamasa na Izrael osudili su, među ostalima, SAD, Velika Britanija i Europska unija. 

Američki predsjednik Joe Biden
Izvor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Hamasov napad na Izrael osudile su i brojne europske i izvaneuropske države. Među njima su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Poljska i Hrvatska te Ukrajina i Japan.

Pozivi na 'suzdržanost'

Rusija, Kina i Turska pozvale su na trenutačni prekid neprijateljstava, a obje strane na "suzdržanost".

Sličnu je poruku poslala i većina arapskih zemalja, među kojima su Egipat i Saudijska Arabija.

Čelnik Arapske lige otputovao u Moskvu

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit, otputovao je u nedjelju u Moskvu, kako bi na sastanku sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom razgovarao o stanju na Bliskom istoku nakon što je Hamas napao Izrael, objavio je Reuters.

Arapska liga je političko udruženje 22 arapske zemlje,među kojima je i Palestina. Sjedište Arapske lige je u Kairu.

Iran pozdravio napad Hamasa na Izrael  

Napad Hamasa na Izrael pozdravili su političari iz Irana, kao i čelnici libanonskog Hezbollaha, šijitske islamističke vojne skupine.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je u subotu da se palestinski narod ima pravo braniti od "terora naseljenika i okupacijskih snaga".

Papa Franjo pozvao na završetak rata

I papa Franjo je u nedjelju pozvao na završetak novog izraelsko-palestinskog rata.

Papa Franjo poziva na kraj novog izraelsko-palestinskog rata
Izvor: VATICAN MEDIA / ipa-agency.net / PA Images / Profimedia

Kako je objavio Reuters, poglavar Katoličke crkve i Vatikanske države poručio je da rat i terorizam "nisu rješenje".

Afrička unija i UN traže trenutni prekid neprijateljstava

Na trenutačni prekid neprijateljstava pozvala je i Afrička unija. Predsjedavajući Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat ocijenio je, prema pisanju Reutersa, da je korijen problema u odnosima Izraela i Palestinaca "uskraćivanje palestinskom narodu temeljnog prava na samostalnu i suverenu državu".

I Ujedinjeni narodi su pozvali na trenutačni prekid neprijateljstava. Izrazili su zabrinutost zbog velikog broja žrtava i u Izraelu i u Pojasu Gaze.