Politika

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Nakon napada Hamasa na Izrael, izraelske snage bombardirale Gazu, svijet traži završetak sukoba

Autori Hina A. M.

Nakon što je Hamas iz Pojasa Gaze u subotu ujutro napao Izrael, izraelska je vojska bombardirala Gazu, uporište Hamasa, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je Izrael u ratu

Izraelsko bombardiranje Gaze
Izvor: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Nakon što je militantna palestinska skupina Hamas u subotu ujutro iz Pojasa Gaze napala Izrael, izraelska je vojska uzvratila bombardiranjem Gaze, uporišta Hamasa.

Deseci izraelskih borbenih aviona gađali su vojna postrojenja u Pojasu Gaze, kazale su izraelske vlasti.

Brojni mrtvi u izraelskom bombardiranju Gaze

Prema podacima vlasti u Gazi, koje prenosi Reuters, u izraelskom je bombardiranju Gaze u subotu poginulo najmanje 198 Palestinaca.

Ranjeno je, objavila je Al Jazeera, pozivajući se medicinske izvore iz Gaze, više od 1000 ljudi.

Poginuli u izraelskom bombardiranju Gaze
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Portal Times of Israel prenosi da palestinski mediji također navode te brojke, ali ističe kako one vjerojatno obuhvaćaju i ubijene te ranjene u sukobima s izraelskim snagama u južnom Izraelu.

U napadu Hamasa na Izrael ubijeno najmanje 100 Izraelaca, a ranjeno 770

Do sada je poginulo najmanje 100 Izraelaca u napadima Hamasa, izvijestila je izraelska televizija N12 News.

Ruševine u Ramli u Izraelu nakon napada Hamasa
Izvor: SAEED QAQ / imago stock&people / Profimedia

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravlja, 770 ranjenih prevezeno je u izraelske bolnice.

Najteži napad na Izrael u posljednjih 50 godina

Napad Hamasa na Izrael, koji se dogodio u subotu ujutro, obuhvaća infiltraciju bez presedana neutvrđenog broja naoružanih pripadnika te militantne skupine iz Gaze i jednu od najozbiljnijih eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba posljednjih desetljeća.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je Izrael u ratu. Izraelske vlasti objavile su mobilizaciju pričuvnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku s vojnim vrhom
Izvor: Haim Zach (GPO) / Handout / AFP / Profimedia

Analitičari tvrde da se radi o najvećoj eskalaciji sukoba između Izraela i Palestinaca u posljednjih 50 godina, odnosno od Jomkipurskog rata u listopadu 1973. godine, kada su okolne arapske zemlje napale Izrael.

Borbe se vode na 21 lokaciji na jugu Izraela

Izraelska televizija Reshet 13 TV News objavila je da militanti drže Izraelce kao taoce u gradu Ofakimu te da je pet palestinskih militanata ubijeno u gradu Sderotu gdje su zapaljene kuće.

Žrtve napada militanata Hamasa na Sderot, grad na jugu Izraela
Izvor: BAZ RATNER / AFP / Profimedia

Izraelski mediji izvijestili su o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Šef izraelske policije rekao je da se na jugu Izraela borbe vode na 21 mjestu, što pokazuje koliko su veliki razmjeri napada.

EU osudila napad Hamasa na Izrael

Subotnji napad Hamasa na Izrael naišao je na osude diljem svijeta te na zahtjeve objema stranama da se suzdrže od ratnih operacija. Napad je osudila i Europska unija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen "jasno" je osudila napade koje naziva "terorizmom" i ocijenila da se Izrael ima pravo braniti.

"Europska unija izražava solidarnost u ovim teškim trenucima", poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell i naglasio da "terorizam i nasilje ne rješavaju ništa".

Napade je osudio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

SAD osuđuje napad i najavljuje pomoć Izraelu

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da SAD "nedvosmisleno osuđuje" napade palestinske islamističke skupine Hamas na izraelske civile i da čvrsto podržava vladu i narod Izraela, izvijestio je u subotu CNN.

CNN je izvijestio da je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Tzachijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će SAD raditi na tome da Izrael "ima ono što mu je potrebno da se obrani".

"Tijekom nadolazećih dana Ministarstvo obrane će raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma", rekao je Austin u izjavi.

Europske zemlje osudile napad Hamasa, Rusija i Turska pozivaju na 'suzdržanost'

Napad Hamasa na Izrael osudile su, među ostalima, i Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Nizozemska, Grčka, Poljska, Češka i Hrvatska, kao i Ukrajina i Albanija.

Rusija i Turska pozvale su obje strane na suzdržanost te na trenutni prekid vatre.
I Saudijska Arabija je pozvala na "trenutačni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca", prenijela je državna novinska agencija.

I arapske zemlje pozvale na suzdržanost

"Pratimo neviđeni razvoj događaja između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacijskih snaga koji je doveo do visoke razine nasilja na brojnim frontama", poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Na maksimalnu suzdržanost poziva i Oman, prenosi službena agencija. Oman poziva međunarodnu zajednicu i "da odmah intervenira kako bi prekinula eskalaciju i ponovno uspostavila vladavinu međunarodnog prava".

Druga zaljevska država Katar označila je Izrael jedinim odgovornim za eskalaciju i pozvala na suzdržanost. Katarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da spriječi Izrael u korištenju ovakvih napada kao izlika za pokretanje nesrazmjernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a pozvalo je "maksimalnu suzdržanost i trenutačni prekid vatre kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice".

Sameh Šukri, ministar vanjskih poslova Egipta, koji ima diplomatske odnose s Izraelom, razgovarao je sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom o "ozbiljnoj eskalaciji na palestinsko-izraelskoj razini", kazao je glasnogovornik ministarstva u subotu.

Iran pozdravio napad Hamasa

S druge strane, vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija pozdravio je u subotu "hrabru" ofenzivu Hamasa protiv Izraela.

"Podržavamo ovu hrabru operaciju 'potopa al-Akse' i sigurni smo da ga front otpora također podržava", rekao je general elitne vojne formacije Čuvari revolucije Jahja Rahim-Savahi.

Iz Hezbolaha čestitali Hamasu, kažu da je napad poruka arapskim državama koje normaliziraju odnose s Izraelom 

Proiranski šijitski pokret Hezbolah iz Libanona, koji posjeduje snažno oružano krilo, pohvalio je i čestitao Hamasu.

"Hezbolah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na toj junačkoj i pobjedničkoj operaciji velikih razmjera", navodi se u priopćenju.

Osim toga Hezbolah navodi da "Zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu (...) održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tijek operacija".

"Osovina otpora" je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

"To je i poruka arapskom i muslimanskom svijetu (...) osobito onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom", poručio je Hezbolah.

Palestinski predsjednik Abas kaže da se Palestinci 'imaju pravo braniti od terora doseljenika i okupatora'

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u subotu da se palestinski narod ima pravo braniti protiv "terora doseljenika i okupacijskih snaga", prenijela je novinska agencija WAFA.

On je razgovarao na hitnom sastanku u Ramali s brojnim najvišim dužnosnicima palestinskih vlasti.

UN pozvao na trenutni prekid nasilja

Ujedinjeni narodi su pozvali na trenutačni prekid nasilja u Gazi, odakle je u subotu islamistički pokret Hamas počeo napad na Izrael.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk šokiran je izvješćima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

"Civili ne smiju nikada biti meta napada", izjavio je Türk i pozvao Izrael da poduzme mjere kako bi izbjegao civilne žrtve u svojim zračnim napadima na Gazu, čime odgovara na Hamasov napad.

"Pozivam na trenutačni prekid nasilja i sve strane i ključne zemlje u regiji na deeskalaciju kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće", zaključio je Türk.