Politika

POSLJEDICA SLOVAČKIH IZBORA: Predsjednica stopirala pošiljku streljiva Ukrajini dok se ne formira nova koalicijska vlada

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputová spriječila je tehničku vladu da pošalje planiranu pošiljku oružja Ukrajini u trenutku kada Robert Fico, koji je obećao kako neće poslati 'nijedan metak,' Kijevu, pokušava ustrojiti novu vladu

epa10731923 Slovak President Zuzana Caputova (R) and Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) inspect a guard of honor ahead of a meeting at the Grassalkovich Palace, official seat of the Slovak President, in Bratislava, Slovakia, 07 July 2023. EPA-EFE/JAKUB GAVLAK
Izvor: JAKUB GAVLAK/EPA

Čaputová je odlučila striktno se pridržavati vladavine zakona, zbog čega je u četvrtak ušla u pobleme s Ukrajinom.

Dok je tehničko Ministarstvo obrane razmatralo upućivanje novog paketa pomoću u obliku topničkog streljiva prije no što Fico i njegova stranka Smer formiraju novu vladu, Čaputová je intervenirala i spriječila pošiljku.

U Kijevu ljuti

"Sve političke stranke koje danas pregovaraju o novoj vladi na temelju osvojenih zastupničkih mandata, nedvojbeno odbacuju takvu pomoć [Ukrajini]. U takvoj situaciji, odluka o slanju vojne opreme ne bi postavila dobar presedan za promjenu političke vlasti nakon bilo kojih izbora. Danas ili u budućnosti", stoji u priopćenju slovačkim medijima.

Kao što se i očekivalo, ta odluka nije dobro prošla u Ukrajini, koja je istaknula kako je to mogla biti jedna od posljednjih šansi da Slovačka pošalje oružje Ukrajini prije ustroja nove vlade.

"Važno je razumjeti kako je utjecaj ruskih agenata u Slovačkoj apsolutno lud", izjavio je tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na pitanje o slovačkoj odluci.

'Zamor solidarnosti'

Jana Kobzová, savjetnica za vanjsku politiku predsjednice, potom je pojasnila njeno stajalište u intervjuu za ukrajinsku Pravdu.

"Predsjednica Čaputová od samog je početka snažno podržavala takvu pomoć i o tome komunicirala s vladom, pa i nakon nedavnog posjeta predsjednika Zelenskog Slovačkoj u srpnju".

Nova studija slovačke akademije znanosti (SAV) pokazuje kako je Slovačka ušla u "zamor solidarnosti."

Više od polovine Slovaka smatra da se Ukrajini "previše pomaže" i da bi pomoć trebala biti privremena. Preko 55 posto Slovaka također vjeruje kako "isporuka oružja samo produljuje rat", za što istraživači misle da je zaslužna politička retorika.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovak president halts military aid to Ukraine amid coalition talks)