Politika

BELGIJSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM: Vlada će u fokusu imati provedbu europskog Green Deala i zaštitu LGBTIQ+ prava

Autor Euractiv/Max Griera

Belgija će u svom predsjedanju Vijećem EU u prvoj polovici sljedeće godine staviti snažan naglasak na nastavak europskog Zelenog plana i zaštitu prava LGBTIQ+ zajednice , izjavila je potpredsjednica vlade Petra de Sutter za Euractiv

Izvor: European Greens

Belgija će započeti svoje 13. predsjedavanje Europskom unijom u siječnju, nakon što preuzme mandat od Španjolske.

Kao posljednje predsjedništvo prije europskih izbora u lipnju 2024. Belgija će pokušati zaključiti što je moguće više zakonodavnih prijedloga, te će imati priliku postaviti temelje za novo oblikovanje Komisije i Parlamenta.

Ključni prioriteti Belgije

Jedan od ključnih prioriteta Belgije bit će osiguranje nastavka politika vezanih za europski Green Deal, rekla je Petra De Sutter u ekkluzivnom intervjuu za Euractiv.

"Razgovarat ćemo o nastavljanju Zelenog plana... Važno je da sljedeća Komisija nastavi rad prethodnika, i ne ode u nekom potpuno drugačijem smjeru," rekla je De Sutter.

Dok se javljaju glasovi na europskim i nacionalnim razinama koji pozivaju na usporavanje zelene tranzicije kako bi se zaštitila ekonomija i kompanije, De Sutter kaže kako bi usporavanje bila "užasna pogreška," budući da će "svaki danas uloženi euro spriječiti trošenje brojnih eura za kontrolu štete, ako ne ostvarimo postavljene ambicije".

"Svjesni smo da EU želi povećati svoju autonomiju i imati vlastitu industrijsku politiku, što je dobro, ali doista želimo da ona bude u skladu i sa Zelenim planom kojeg je Komisija započela 2019. godine".

'Aktivna uloga posrednika'

Belgija će moći na tome ustrajavati pri izradi petogodišnjeg strateškog plana Europskog vijeća, budući da će igrati "aktivnu ulogu" posrednika između država članica za vrijeme svojeg predsjedavanja.

De Sutter kaže i da zelenu tranziciju treba pratiti i socijalna tranzicija, jer su to "dvije strane iste kovanice.

"Potrebno je baviti se nejednakostima, kako bi se spriječilo da žrtve klimatskih promjena na kraju za njih "plaćaju dvostruko više".

"Vlade doista trebaju uspostaviti snažne socijalne politike kako bi se osiguralo da nitko ne bude izostavljen... Ne možete govoriti o ekološkoj politici bez da govorite i o socijalnoj politici".

LGBTQI+ prava u svim politikama

Belgijsko predsjedništvo također se treba boriti za prava LGBTQ+ osoba u svim područjima politika, čak i ako to pitanje nije eksplicitno na dnevnom redu.

"Takve teme, koje uglavnom spadaju pod nacionalne nadležnosti, možda neće biti eksplicitno na dnevnom redu, ali mislim kako ih moramo uključiti u sve politike o kojima odlučujemo".

Budući da su prava LGBTQI+ osoba ugrožena u nekoliko država članica EU, kao što su Italija, Poljska, Mađarska i Slovačka, De Sutter je zabrinuta zbog "usporavanja" i čak "napada" na borbu za ljudska i građanska prava. Posebice je zabrinuta što neke zemlje EU pokušavaju ograničiti takva prava zoabilaznim putem.

"Mogu reći da su na nekim sastancima Vijeća koji su se bavili područjem telekomunikacija odjednom neke države članice htjele pisati ili mijenjati tekstove kako bi se redefiniralo što je to obitelj. Tako da se to može događati svuda. Može biti na stolu u bilo kojem trenutku i u bilo kojem području. I ne smijemo dopustiti da se to događa", dodaje De Sutter.

'Suzdržana' priprema za predsjedništvo

"Naravno, to će biti izazov", priznaje De Sutter, dodavši i kako postoje proračunska ograničenja.

Belgija je izdvojila 100 milijuna eura u vladinom proračunu za financiranje predsjedavanja Europskom unijom i povećala broj zaposlenika. Međutim, morala je smanjiti troškove smanjenjem broja ministarskih sastanaka, što je dovelo do "realističnog programa" za belgijski mandat.

"Morali smo smanjiti broj neslužbenih sastanaka i sastanaka uživo koje smo htjeli imati, jer svatko želi učiniti puno toga iz resora njegovog ili njenog ministarstva".

"Belgija nije loša u ovakvim stvarima. Stoga se nadam da ćemo biti uspješni i u našem predsjedanju", zaključuje De Sutter.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Deputy PM: Belgian EU Council presidency to protect Green Deal, LGBTIQ+)