Politika

NI NAKON DESETLJEĆA ČLANSTVA U EU NEMA PROMJENA OKO IZGLEDA PUTNIH ISPRAVA: Hrvatske putovnice ostaju plave boje

Autor Adriano Milovan

Ostale članice EU imaju putovnice čije su korice, sukladno preporukama Bruxellesa, crvene boje, no iz MUP-a su na upit Euractiva odgovorili da ni ulazak u Schengen nije promijenio stav hrvatske Vlade o crvenoj boji putovnice

Hrvatska putovnica
Izvor: MUP

Iako ove godine obilježava 10. godišnjicu članstva u EU, Hrvatska do daljnjega ostaje jedina članica Unije s putovnicama plave boje. 

Kako su Euractivu potvrdili u Ministarstvu unutarnjih poslova, za sada nije u planu promjena izgleda hrvatskih putovnica, što znači da njihove korice ostaju plave boje. 

Preporuka Europske komisije, a ne obveza

S druge strane, putovnice ostalih 26 članica Unije imaju korice crvene boje. Takav izgled putnih isprava sukladan je preporukama Bruxellesa da boja putovnica članica EU bude burgundsko crvena. Ipak, nije riječ o obvezi, već samo o preporuci.

"Korice hrvatskih putovnica su od početka njihova izdavanja bile plave boje, a prilikom pristupanja EU nije postojala obveza promjene boje korica iz plave u burgundsko crvenu, jer se rado samo preporuci za korištenje navedene boje korica, a ne o obvezi. Slijedom navedenog, za sada se ne predviđa promjena izgleda putovnice", kažu za Euractiv u MUP-u. 

U MUP-u napominju kako su hrvatske biometrijske putovnice u skladu s relevantnim međunarodnim standardima zaštite i u potpunosti ih ispunjavaju. 

Ni sve članice Schengena nemaju crvene putovnice

Hrvatska tako ostaje jedina članica EU s putovnicama plave boje, no nije i jedina članica Schengena s takvim putovnicama.

Naime, Schengen obuhvaća 23 članice Unije, među kojima je od 1. siječnja i Hrvatska, ali i četiri članice EFTA-e – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Dvije od četiri članice EFTA-e – Island i Lihtenštajn, i dalje imaju putovnice s koricama plave boje, dok su putovnice Norveške i Švicarske crvene boje.

Osjetljivo pitanje

O mogućnosti zamjene boje korica hrvatske putovnice iz plave u crvenu govorilo se još uoči pristupanja Hrvatske EU. Tada je, međutim, ocijenjeno kako takva obveza u pravnoj stečevini Unije ne postoji, dok sama preporuka nije dovoljno čvrst razlog za promjenu izgleda putovnica. 

Ovdje valja upozoriti kako se u Hrvatskoj na crvenu boju putovnica gleda drukčije nego u ostatku EU, budući da je bivša Jugoslavija, s kojom je Hrvatska bila u ratu, imala putovnice s koricama crvene boje. Štoviše, upravo je početak izdavanja hrvatskih putovnica 1992. godine, i to s plavim koricama, za mnoge u Hrvatskoj predstavljao i simboličan raskid s bivšom Jugoslavijom te potvrdu hrvatske državnosti.