Politika

PROŠIRENJE UNIJE: Portugal protiv zadavanja fiksnih rokova za primanje novih članica

Autor Lusa.pt/Joana Haderer

Proširenje EU ne bi trebalo imati fiksne rokove, ali europske institucije moraju se reformirati kako bi mogle prihvatiti nove članice, osobito kad se radi o načinu donošenju odluka, stav je portugalske vlade iznesen u srijedu

epa10695238 Portuguese Secretary of State for European Affairs Tiago Antunes attends a press conference after a meeting with his French counterpart to discuss issues like the preparations for the Spanish Presidency of the Council of the European Union, which begins on 01 July, in Lisbon, Portugal, 16 June 2023. EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS
Izvor: ANTONIO PEDRO SANTOS/LUSA

"Nije mudro određivati fiksne ili precizno utvrđene rokove. Proces proširenja temelji se na zaslugama samih kandidata i na procjeni njihove sposobnosti i ispunjenja kriterija iz Kopenhagena", izjavio je u srijedu portugalski državni tajnik za europske poslove Tiago Antunes.

Govoreći na zasjedanju parlamentarnog odbora za europske poslove uoči neslužbenog sastanka Europskog vijeća u petak u španjolskoj Granadi, Antunes je kazao kako će pitanje proširenja EU biti u središtu razgovora.

'Proširenje EU je apsolutni prioritet' 

"To je apsolutni prioritet, koji je iz uglavnom geopolitičkih razloga dobio novu važnost - kako za zemlje zapadnog Balkana, koje čekaju najdulje, tako i za istočni trojac Ukrajine, Moldavije i Gruzije".

Krajem kolovoza predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je kako želi da Europa bude spremna za proširenje do 2030. godine.

Berlin i Pariz također žele da rok bude do 2030., pod uvjetom da se u EU provedu potrebne institucionalne reforme, koje uključuju i ukidanje obaveznog jednoglasnog odlučivanja, to jest ukidanja veta svake pojedine članice na kolektivne odluke.

Međutim, političari u Berlinu kažu kako se određene zemlje članice, primjerice Poljska, protive tim reformama, iako istovremeno žestoko zagovaraju članstvo Ukrajine u EU.

"Postoji konsenzus kako je proširenje Unije ulaganje u mir, sigurnost i stabilnost u Europi... Želimo da se to dogodi, i nadamo se što je prije moguće", kazao je Antunes.

'Kandidati moraju ubrzati reforme'

Portugal ustrajava da "moramo ubrzati rad koji će omogućiti proširenje, kako za zemlje kandidatkinje, tako i za samu EU", kako bi obje strane "bile spremne za taj trenutak".

"Zemlje kandidati moraju ubrzati svoj reformski proces, posebno glede vladavine zakona, što je ključan i osnovni aspekt... Također je i naša obveza pružiti tehničku pomoć i pomoći kandidatima u ovom iznimno zahtjevnom procesu pripreme i integracije u pravnu stečevinu EU".

Više članica znači i više problema

Antunes je također rekao i kako Portugal upozorava da su potrebne reforme kako bi se nove članice integrirale u EU.

Budući da je donošenje odluka "već prilično teško kad ih ima 27", može se očekivati da će "poteškoće biti još veće" kad ih bude bilo potencijalno 35 ili 36.

Proširenje će utjecati na Uniju na tri različite razine. Na institucionalnoj razini, utjecat će na proces donošenja odluka. Također će utjecati i na glavne europske programe poput zajedničke poljoprivredne politike (CAP) ili kohezijske politike. Naposljetku, na razini proračuna, jer će to značajno utjecati na europski proračun".

Proširenje "neće biti bez troškova" i to će morati biti predviđeno u raspravama o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (MFF)", kazao je Antunes.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Portugal opposes EU enlargement ‘fixed deadlines’)