Politika

EP USVOJIO IZVJEŠĆE O ODNOSIMA EU I ŠVICARSKE: Eurozastupnici traže ukidanje kvota za hrvatske radnike u Švicarskoj

Autor Adriano Milovan

Amandmane u kojima se traži ukidanje ograničenja za hrvatske radnike u Švicarskoj podnijela je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko i uvršteni su u konačni tekst izvješća, koji su potom zastupnici u Europskom parlamentu prihvatili

Bern, glavni grad Švicarske
Izvor: Oliver Foerstner / imageBROKER / Profimedia

Europski parlament usvojio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izvješće o odnosima Europske unije i Švicarske u kojem poziva vlasti u Bernu i da ukinu ograničenja za slobodan rad hrvatskih radnika u toj zemlji, priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

Kako se ističe u priopćenju, u konačni tekst izvješća o odnosima EU i Švicarske uključeni su i amandmani koje je podnijela hrvatska eurozastupnica iz redova HDZ-a, odnosno EPP-a, Željana Zovko.

'Hrvatski radnici ne smiju biti diskriminirani na švicarskom tržištu rada'

U tim amandmanima Zovko poziva švicarske vlasti da ukinu ograničenja u kretanju i zapošljavanju hrvatskih radnika u Švicarskoj koja su stupila na snagu početkom ove godine.

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Izvor: Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu

"Od početka ove godine hrvatski građani više ne mogu doći slobodno raditi u Švicarsku jer je Savezno vijeće ponovno uvelo ograničenja za njihov rad u zemlji. U amandmanima sam pozvala švicarske vlasti da razmotre svoju odluku i ukinu zaštitnu klauzulu kako hrvatski građani ne bi bili diskriminirani na švicarskom tržištu rada, iako Hrvatska uživa sve privilegije jedinstvenog tržišta i šengenskog prostora“, poručila je Zovko.

'EU i Švicarska moraju razvijati što bliže odnose'

Zovko je u ocijenila i da Švicarska i EU moraju razvijati što bliže odnose.

Izrazila je žaljenje što je nakon sedam godina švicarsko Savezno vijeće odlučilo prekinuti pregovore na institucionalnom sporazumu s Unijom. Stoga je u amandmanima pozvala na ponovno otvaranje pregovora kako bi se pronašao kompromis i usuglasio sveobuhvatni bilateralni sporazum Švicarske s EU.

Švicarska u EFTA-i, ali i u Schengenu

Savezno vijeće je nositelj izvršne vlasti u Švicarskoj. To je tijelo istodobno i kolektivni šef države i savezna vlada. Savezno vijeće ima sedam članova, a bira ga švicarski parlament na razdoblje od četiri godine.

Švicarska nije članica ni EU ni Europskog gospodarskog prostora (EEA), ali je bilateralnim sporazumima s Bruxellesom prihvatila dio pravne stečevine Unije i dogovorila uklanjanje prepreka u slobodi kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi s Unijom.

Švicarska je članica EFTA-e, zone slobodne trgovine u kojoj su još i Lihtenštajn, Norveška i Island, kao i Schengena. Tradicionalno je neutralna država i spada među najrazvijenije i najbogatije zemlje Europe i svijeta.

Zagreb u više navrata tražio od Berna da ukine ograničenja za hrvatske radnike

Vlasti u Bernu su krajem prošle godine donijele odluku o ponovnom ograničavanju zapošljavanja hrvatskih radnika u toj zemlji te su opet uvele sustav kvota.

Službeni Zagreb u više je navrata od Berna tražio ukidanje te odluke.