Politika

ZASTOJ U IMENOVANJU POVJERENIKA: Parlament opet odgodio odluku o Hoekstri i Šefčoviču kao zamjenama za Timmermansa

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Imenovanja novog povjerenika EU za klimu Wopkea Hoekstre i njegovog budućeg šefa Maroša Šefčoviča ponovno su odgođena u Europskom parlamentu zbog političkog zastoja između dviju najvećih klubova desnog centra i lijevog centra

epa10896115 European Commissioner-designate for Climate Action, Wopke Hoekstra (C) speaks during a hearing at the European Parliament's Environment Committee in Strasbourg, France, 02 October 2023. The former Dutch foreign minister attended a hearing on his candidacy to be the next EU's commissioner for climate action. He was nominated to take over the climate portfolio after Frans Timmermans stepped down to run in the Dutch election set for November. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Kada se prvi čovjek EU za klimatske promjene Frans Timmermans vratio u Nizozemsku ovog ljeta radi tamošnjih izbora, njegov europski portfelj je ostao upražnjen.

Nizozemska je predložila da ga zamijeni bivši ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra na mjestu povjerenika Komisije za klimatske promjene, dok je Šefčovič trebao preuzeti nadležnost za Green Deal, jednu od glavnih inicijativa Komisije.

Bez potrebne dvotrećinske većine

No, nakon vijećanja u odboru na okoliš (ENVI) Europskog parlamenta, ni Hoekstra ni Šefčovič nisu uspjeli dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za imenovanje.

"Sada će biti upućena pitanja [kandidatima] za dodatna pojašnjenja", objasnio je Pascal Canfin, francuski liberal koji predsjedava tim odborom.

Traže pisane odgovore na dodatna pitanja

Budući da obojica nisu uspjela osvojiti glasove četiri ključne političke skupine - pučana (EPP), socijalista (S&D), liberala (Renew) i zelenih, od njih se sada traži da pruže pisane odgovore na dodatna pitanja.

Šefčovič je u problemima zbog nekoliko pitanja nakon što je navodno slabo prošlo njegovo saslušanje na odboru. Najveća skupina, EPP, bila je nezadovoljna "brojnim nejasnim odgovorima Šefčoviča," navodi se u izvješću.

Pitanja koja će mu se postaviti uključuju i zahtjev da pruži točan vremenski okvir i potvrdi svoju posvećenost u odnosu na nekoliko ključnih zakona o zaštiti okoliša koje Komisija tek treba donijeti, od revizije regulative za kemikalije (REACH) i mikroplastike, pa sve do dobrobiti životinja.

O tim zakonima raspravljalo se mjesecima, naglašava Canfin.

"Znamo da su ti prijedlozi tehnički spremni".

Teške političke odluke

Ta će pitanja prisiliti Komisiju da donese neke teške političke odluke, jer sad Šefčovičeva kandidatura ovisi o podršci predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, kako bi Šefčovič mogao dati odgovore koje parlamentarci žele čuti.

"Odluka je u konačnici u rukama predsjednice von der Leyen. Sada je na njoj da nam kaže kakve su joj namjere s otsvarivanjem nekih od zakonskih prijedloga iz Green Deal paketa", kazao je Canfin.

Obračun između dvije najveće grupacije u Europskom parlamentu

Saslušanja o tim imenovanjima pretvorila su se u obračun između EPP-a i S&D-a - dvije najveće političke skupine - uoči europskih izbora sljedećeg lipnja, no predstavljaju i dio šire borbe za zakonodavni program Parlamenta i Komisije.

Ali postoji još jedno, nešto osobnije pitanje, koje će biti postavljeno Šefčoviču, s obzirom da bi njegovu matičnu Slovačku uskoro mogao voditi premijer kojeg se opisuje kao "lojalnog Kremlju".

"Obvezujete li se braniti stajalište EU o energetskom embargu protiv Rusije u svim prijestolnicama EU, uključujući i u onoj koju najbolje poznajete"?

Za Hoekstru nešto 'mekša' pitanja

Pitanja postavljena Hoekstri bila su nešto mekša, zbog njegove jasne predanosti klimatskom cilju za smanjenje emisija za 90 posto do 2040. godine.

Od njega će se očekivati da detaljnije razjasni čime se bavio dok je u prošlosti radio za konzalting tvrtku McKinsey. Osim toga, bit će mu postavljena pitanja o detaljima postupnog ukidanja subvencija za fosilna goriva i pojašnjenjima kako bi se trebale provoditi klimatske uredbe EU.

Odluka o imenovanju očekuje se u četvrtak

Naposljetku, oba kandidata morat će pokazati da razumiju tehnološku neutralnost, načelo EU kojim se izbjegava izbjegli stavljanje određenih tehnologija u povoljniji položaj i na kojem inzistiraju države poput Francuske koje žele investirati u nuklearnu tehnologiju.

Pitanje koje se postavlja obojici stoga glasi: "Koja je vaša vizija najboljeg načina za postizanje tehnološke neutralnosti i potrebe za postizanjem jednakih uvjeta u energetskom sektoru?," prepričava Canfin.

Oba kandidata moraju podnijeti pisane odgovore do srijede u 7 ujutro. Ako odgovori budu zadovoljavajući, članovi političkih skupina trebali bi se sastati u 8:30, nakon čega će imati 90 minuta za donošenje odluke. Ako se konačno slože i odobre imenovanja, Parlament može u četvrtak na plenarnom glasanju potvrditi odluku.

U suprotnom, cijela procedura će kasniti i biti odložena do sljedeće plenarne sjednice.

Rijetki vjeruju kako bi se moglo dogoditi da samo Hoekstra ili Šefčovič dobiju prolaznu ocjenu - obojica imaju podršku svojih stranaka, što znači da se njih dvojicu gleda kao jedan paket.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Parliament delays new EU Commissioners – again)