Politika

ČELNICI INSTITUCIJA EUROPSKE UNIJE U KIJEVU: Zelenski traži jasnu perspektivu članstva Ukrajine u EU

Autor Hina

Ukrajinski predsjednik traži da pregovori o ulasku njegove zemlje u EU počnu još ove godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU.

"Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU već ove godine", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju u četvrtak. 

Naglasio je da bi daljnja integracija u EU Ukrajincima dala "energiju i motivaciju da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama".

Von der Leyen i Michel u Bruxellesu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u petak se planiraju u Kijevu sastati sa Zelenskim. Ukrajina ima status zemlje kandidata od lipnja, no pregovori o članstvu još nisu počeli.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika Europske komisije s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture. 

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Europske komisije. 

Pomoć za obnovu energetske infrastrukture 

Govoreći ranije s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Europske komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.