Politika

SLOVAČKI IZBORI: Fico ostaje pri antiukrajinskim stavovima čak i uz prijetnju isključenja iz europske političke skupine

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Robert Fico, pobjednik slovačkih izbora i čelnik stranke Smer, ne misli promijeniti svoju prorusku retoriku o Ukrajini i radije bi za to 'platio cijenu' isključenjem iz europske političke skupine u kojoj je njegova stranka

epaselect epa10893654 Slovak former Prime Minister and chairman of the Smer-SD party Robert Fico (C) talks to media after Slovakia's parliamentary elections at party's headquarters in Bratislava, Slovakia, 01 October 2023. According to official results, Smer-SD party with leader Robert Fico won the parliamentary elections with almost 23 percent. Progresivne Slovensko party (Progressive Slovakia) ended up behind him, with almost 18 percent. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Robert Fico je to rekao u video snimci objavljenoj na društvenim mrežama nakon što mu je čelnik Europskih socijalista zaprijetio isključenjem iz te grupacije.

Prijetnju čelnika PES-a Stefana Löfvena Fico je za švedske medije opisao kao "ucjenu" i dodao kako očekuje čestitke za pobjedu, a ne prijetnje.

'Spremni platiti cijenu' za prorusku retoriku

Löfven je posebice kazao kako će, ako se takva proruska retorika nastavi i počne primjenjivati i u novoj slovačkoj vladi, razmisliti o pokretanju isključenja stranke Smer iz PES-a.

"Ako je naše isključenje iz te međunarodne stranke cijena za ustrajanje na istinski ljevičarskom programu u Slovačkoj i iznošenje suverenih mišljenja, onda smo spremni platiti tu cijenu," rekao je Fico.

Ne žele slanje oružja u Ukrajinu

Fico je Löfvenovu izjavu opisao kao "nedemokratsku i autoritarnu" i ponovio kako je njegova stranka već osudila rusko korištenje vojne sile u Ukrajini, ali i kako se njen stav o "miru u Ukrajini" neće promijeniti.

Smer je nedavno ponovio svoje stajalište o Ukrajini, po kojem bi Europska unija trebala težiti diplomatskom rješenju i pregovarati o mirovnom sporazumu umjesto da šalje oružje Ukrajini.

Ranije govorio da su rat pokrneuli 'ukrajinski fašisti'

Fico je rekao kako će njegova vlada pružiti humanitarnu pomoć i ispuniti svoje financijske obveze prema Ukrajini, ali da tamo neće poslati "više nijedan metak".

Fico je u ranije aktivno širio dezinformacije o ratu, za kojeg je govorio da su ga pokrenuli "ukrajinski fašisti," a snage NATO saveza stacionirane u Slovačkoj uspoređivao je s njemačkim nacistima iz Drugog svjetskog rata.

'Trenutak istine za S&D'

Fico je bio premijer Slovačke od 2006. do 2010. i opet od 2012. do 2018. Njegova stranka Smer je na izborima 30. rujna bila relativni pobjednik izbora, s osvojenih 23 posto glasova, što je dovoljno za 42 zastupnička mjesta od ukupno 150 u slovačkom parlamentu.

Smer je i jedna od članica Stranke europskih socijalista (PES), paneuropske stranke čiji su zastupnici u Europskom parlamentu članovi kluba Socijalista i demokrata (S&D).

No, zbog izrazito proruske retorike Fica od početka rata u Ukrajini, sve više se javljaju pozivi za izbacivanje Smera iz PES-a. Čelnici Europske zelene stranke (EGP), paneuropske stranke Zelenih, rekli su da ostanak Smera u klubu S&D više "nije shvatljiv".

"Ovo je trenutak istine za skupinu Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu. Moraju odlučiti žele li doista nastaviti sjediti u istoj skupini s članovima stranke koja otvoreno širi dezinformacije iz Kremlja, napada [etničke] manjine i slobodu medija," rekli su Terry Reintke i Philippe Lamberts, supredsjednici skupine Zelenih/EFA u Europskom parlamentu.

Ficova stranka već je bila suspendirana iz stranke europskih socijalista (PES) na deset mjeseci 2006. godine, zbog sklapanja koalicijske vlade s ultranacionalističkom strankom SNS. Smeru je također prijetila suspenzija i 2015. godine zbog antiimigrantske retorike njenog čelnika.

Mlaka podrška

Još od tada, Smer uživa mlaku podršku PES-a, uglavnom zahvaljujući socijalističkim korijenima te stranke i četiri zastupnika Europskog parlamenta koje Smer donosi klubu S&D.

Socijalisti su trenutno pod sve većim pritiskom drugih političkih skupina, posebice europskih pučana (EPP), koje je PES uvijek kritizirao zbog toga što je u svojim redovima držao desničarsku populističku stranku mađarskog premijera Viktora Orbana, Fidesz.

Fideszu je članstvo suspendirano 2019., a 2021. su sami odlučili napustiti tu skupinu. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Fidesz je usvojio retoriku sličnu Smeru kad se radi o Ukrajini.

Iako je Fidesz na kraju napustio EPP, s druge strane Socijalisti nikada nisu poduzeli odgovarajuće korake za rješavanje svog "problematičnog djeteta" Smera.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Fico sticks to anti-Ukraine stance, prefers exclusion from EU group)