Politika

TAJVAN U LITVI: Radi 'produbljenja' odnosa, Taipei potiče tvrtke na investiranje i suradnju s baltičkom državom

Autor Euractiv/Giedre Peseckyte

Litva ima solidne kapacitete za istraživanje i razvoj, dok Tajvan ima iskustva u razvoju međunarodnih tržišta i komercijalizaciji i zato bi tajvanske tvrtke rado produbile tu suradnju, kažu u tajvanskom uredu u Vilniusu

epa09589912 A plaque at the Taiwanese Representative Office on the 16th floor at the Jasinskio gatve 16B in Vilnius, Lithuania, 18 November 2021. Taipei announced on 18 November it has formally opened a de facto embassy in Lithuania using the name Taiwan. EPA-EFE/STRINGER
Izvor: Stringer/EPA

Tajvansko Nacionalno vijeće za znanost i tehnologiju (NSTC) i litavsko Vijeće za istraživanja (NRC) 22. rujna potpisali su memorandum u cilju jačanja suradnje u istraživanju i razvoju u području lasera, biotehnologije i poluvodiča.

"Litva ima solidne kapacitete za istraživanje i inovacije, dok Tajvan ima komercijalne sposobnosti i iskustvo u razvoju međunarodnih tržišta, što će biti ključan model za proširenje gospodarske suradnje između Tajvana i Litve," izjavio je za Euractiv Alex Liao, voditelj odjela za ekonomsku razmjenu pri tajvanskom predstavništvu u Litvi.

Žestoke reakcije Pekinga

Po njemu, obje zemlje su se odlučile za isti smjer razvoja, jer je Litva odabrala biotehnologiju i laser kao svoje strateške industrije, dok tajvanske strateške industrije uključuju biotehnološke strojeve i poluvodiče.

"Potičemo kompanije i istraživačke institute Tajvana i Litve na proširenje međusobnih kontakata i na produbljivanje razmjene i rado ćemo pružiti razne vrste pomoći da se to poboljša", kaže Liao.

Odnosi između te dvije zemlje značajno su se povećali nakon što je Litva omogućila Tajvanu otvaranje svog ureda, de facto veleposlanstva, pod vlastitim imenom - kao "Tajvansko predstavništvo u Litvi" - umjesto pod nazivom glavnog grada Taipeija, što je smjesta naišlo na žestoke reakcije Pekinga.

Kina je potom optužila Litvu za kršenje tzv. načela "jedne Kine", prema kojemu je Tajvan dio te zemlje. Kina je zbog toga uklonila Litvu iz svog carinskog registra, blokirala pošiljke u Litvu i iz nje, te počela vršiti pritiske na međunarodne kompanije da napuste poslovanje u toj baltičkoj zemlji.

U Vilniusu kažu da se radi prvenstveno o gospodarskom potezu

S litavske strane, ministar vanjskih poslova Gabrielus Landsbergis stao je u obranu litavske politike prema Tajvanu i ustvrdio kako se radi prvenstveno o gospodarskom potezu.

"Prije svega, odluka [o Tajvanu] je motivirana željom za smanjenjem gospodarskog utjecaja Kine i pronalaženjem novih trgovinskih partnera".

Prema Liaou, "tajvanska vlada potiče tajvanske kompanije da ulažu u Litvu iz čvrste predanosti demokraciji, vladavini prava i uzajamnoj podršci partnerima koji dijele slične filozofije".

Odskočna daska za tajvanske tvrtke koje ulaze na tržište EU

Tajvan je uspostavio investicijski fond za srednju i istočnu Europu, "težak" oko 190 milijuna eura, i kreditni fond, u vrijednosti od gotovo milijardu eura, kao i druge instrumente u kojima je Litva u fokusu, što će biti ključno da tajvanske tvrtke gledaju na Litvu kao odskočnu dasku za europsko tržište.

U nedavnom priopćenju za medije tajvansko predstavništvo u Litvi objavilo je da tvrtka Free Bionics, koja razvija pametne robote za zdravstvenu skrb i rehabilitaciju, namjerava otvoriti podružnicu u Litvi.

Brojne tajvanske tvrtke žele otvoriti podružnice u Litvi

"Osim Free Bionics, mnoge druge kompanije razmišljaju o istoj strategiji," kazao je Liao, dodavši kako, osim biotehnoloških kompanija, postoje i tvrtke za proizvodnju hrane, bicikala, zatim za fintech i zelenu energiju koje se također pripremaju za ulaganja u Litvu.

Prošlog tjedna, savjetnica predsjednika Litve Asta Skaisgirytė kritizirala je Tajvan u izjavi za medije i rekla kako je bilo većih očekivanja od Tajvana, jer su pri otvaranju svojeg predstavništva obećavali ogromna ulaganja, koja se dosad još nisu materijalizirala.

Dodala je kako se nada daljnjem rastu gospodarskih odnosa, te kako će u budućnosti biti više tajvanskih investicija.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Taiwan encourages companies to invest in Lithuania to deepen bilateral cooperation)

Tagovi