Politika

VARŠAVA I KIJEV U SVE LOŠIJIM ODNOSIMA: Poljska tvrdi da nije bila pozvana na veliki skup vojne industrije u Ukrajini

Ukrajina nije pozvala Poljsku na međunarodni forum vojne industrije IDIF koji se tamo održavao prošlog tjedna, izjavio u ponedjeljak poljski ministar za državnu imovinu Jacek Sasin, iako službeni Kijev tvrdi suprotno

epa10559957 (L-R) Ukrainian President Volodymyr Zelenski, Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki and Polish Deputy Prime Minister Jacek Sasin during a meeting in the Chancellery in Warsaw, Poland, 05 April 2023. This is Zelensky's first official visit to Poland since Russia's invasion of Ukraine. Bilateral relations and cooperations will top the agenda during the presidents' meeting. EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT
Izvor: Leszek Szymanski/PAP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je na forumu formalno osnivanje saveza proizvođača oružja i vojne opreme "za izgradnju arsenala slobodnog svijeta, zajedno s Ukrajinom".

Poljski državni holding vojne industrije PGZ nije bio pozvan na taj događaj, izjavio je Sasin za poljsku radio postaju ZET, dodavši kako nijedna poljska kompanija nije bila na tom događaju i kako "smo nedavno vidjeli niz neprijateljskih poteza Ukrajine".

'Žele izbjeći približavanje PiS-u'

Na pitanje zašto Poljska nije bila pozvana na forum, ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarič opovrgnuo je Sasinovu izjavu i rekao kako bi poljska vlada trebala odgovoriti na to pitanje, budući da je bila jedna od prvih zemalja pozvanih na skup.

"Pozvali smo sve iz prijateljskih zemalja, uključujući i tvrtke iz vojne industrije. Poljska je bila među prvima koja je primila naš poziv, tako da smo očekivali njihovo sudjelovanje", rekao je Zvarič.

Sasin, koji je član vladajuće konzervativne stranke PiS, je ponašanje Ukrajine pripisao "percepciji Kijeva da je u ukrajinskom političkom interesu bolje stati na stranu Njemačke za vrijeme predizborne kampanje u Poljskoj i izbjeći preveliko približavanje PiS-u".

PiS želi da Njemačka Poljskj plati ogromnu ratnu odštetu

Poljska ide na parlamentarne izbore zakazane za 15. listopada, a vladajući PiS nada se da će osvojiti treći mandat zaredom. Od dolaska na vlast 2015. PiS traži od Njemačke da plati Poljskoj reparacije za štetu nastalu u Drugom svjetskom ratu i ta retorika obično postaje sve glasnija u predizborno vrijeme.

Iako Njemačka odbacuje svaku mogućnost plaćanja, u rujnu je PiS-ov čelnik Jarosław Kaczyński rekao da Poljska traži od Berlina isplatu 1300 milijardi eura.

Sasin stoga gleda na odnose s Ukrajinom i Njemačkom kroz prizmu poljske predizborne kampanje.

Zahladili odnosi Ukrajine i Poljske

Iako se konzervativni PiS "uvijek zalagao za Ukrajinu i već je učinio toliko za Ukrajince, Kijev smatra da je bolje da pričeka promjenu vlasti [u Poljskoj]," nagađa Sasin, koji dodaje i kako "od takve strategije Ukrajini u budućnosti neće imati koristi".

Odnosi Ukrajine i Poljske, koju Kijev već dugo gleda kao svog ključnog saveznika u EU, nedavno su naglo zahladili nakon što je Poljska odbila ukinuti embargo na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, unatoč odluci Europske unije da embargo neće produljivati.

Zbog uvoza ukrajinske pšenice, koja se zbog ruske blokade crnomorskih luka mora izvoziti kopnenim putem, države EU koje u susjedstvu Ukrajine imaju problem zasićenog tržišta i niskih cijena, što je potom dovelo do prosvjeda domaćih poljoprivrednika.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland says not invited to Ukraine’s defence forum)