Politika

IZBOR NOVOG POVJERENIKA: Da bi naslijedio Timmermansa, konzervativac Hoekstra mora dobiti podršku i ljevičara i zelenih

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Wopke Hoekstra, nizozemski kandidat za novog povjerenika Europske komisije za klimu, trebat će potporu najmanje četiri politička kluba u Europskom parlamentu ako želi u ponedjeljak dobiti potvrdu za to imenovanje

epa10528529 Wopke Hoekstra, Minister of Foreign Affairs, at the Binnenhof bulding complex that also houses the parliament after the weekly Council of Ministers in The Hague, The Netherlands, 17 March 2023. EPA-EFE/Remko de Waal
Izvor: Remko de Waal/ANP

Hoekstra, kršćanski demokrat povezan s Europskom pučkom strankom (EPP) desnog centra, nominiran je nakon što je njegov prethodnik Frans Timmermans, socijalist, podnio ostavku, kako bi se posvetio kampanji svoje stranke na nizozemskim izborima u studenom.

Rasprava je zakazana za termin od 18.30 do 21.30 u prostorijama Europskog parlamenta u Strasbourgu i bit će ključan politički test za Hoekstru, koji će na toj raspravi morati uvjeriti široku međustranačku većinu zastupnika da odobre njegovo imenovanje.

Sastanak iza zatvorenih vrata

Nakon trosatne javne rasprave uslijedit će sastanak iza zatvorenih vrata na kojem će koordinatori klubova zastupnika procijeniti prikladnost Hoekstre za tu poziciju.

"Ako dvije trećine koordinatora izrazi svoju potporu, Hoekstra postaje novi povjerenik", objašnjava Pascal Canfin, predsjednik parlamentarnog odbora za okoliš koji će predsjedavati raspravom.

Odluka će biti potvrđena na plenarnom glasanju u četvrtak (5. listopada) na kojem će sudjelovati svih 705 zastupnika parlamenta.

Političko balansiranje

Ali, Hoekstra zbog toga mora pažljivo politički balansirati: njegova politička skupina, EPP, nema dovoljno ruku za njegovo imenovanje, čak niti uz potporu zastupnike iz desničarske skupine ECR. Stoga će se Hoekstra morati obratiti liberalima (Renew), socijalistima (S&D) i zelenima radi pridobivanja njihove potpore.

"Dakle, pitanje je vrlo jednostavno: Može li Hoekstra uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu, imajući na umu da to zahtijeva potporu najmanje četiri političke skupine?", rekao je Canfin u razgovoru za Euractiv.

To sigurno neće biti lako. Socijalistički zastupnici obećali su da će Hoekstri zagorčati raspravu, jer je izazvao prijepore u vrijeme pandemije Covida-19 pozvavši na istragu proračunskih problema u južnim zemljama EU, što je dovelo do oštrih reakcija iz Portugala.

Na glasu kao jedan od fiskalnih jastrebova eurozone, Hoekstra je također bila među vodećim protivnicima izmjena strogih europskih pravila o javnom dugu i deficitu, koje socijalisti žele reformirati.

Klimatski ciljevi za 2040.

U intervjuu za Euractiv, Canfin je rekao kako će zastupnici iz njegove političke skupine Renew procijeniti kandidaturu Hoekstre ovisno o tri pitanja: njegove predanosti ambicioznim klimatskim ciljevima EU za 2040., njegove sposobnosti da dovrši proces donošenja zakonskih prijedloga za Green Deal koji su u tijeku, kao i njegove sposobnosti da objasni vlastitu prošlost.

"Njegovo iskustvo kao nizozemskog ministra financija moglo bi se pokazati korisnim za financiranje energetske tranzicije, ali zahtijeva i pojašnjenja njegovih i više nego konzervativnih stajališta o zajedničkom dugu EU", kazao je Canfin.

Međutim, najvažnija će, prema njemu, biti predanost Hoekstre ambicioznim klimatskim ciljevima za 2040. godinu.

"Već imamo referentno mišljenje, i to ono Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene (ESABCC) koji je u srpnju pozvao na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 90-95 posto do 2040. godine", istaknuo je francuski zastupnik.

Na drugom kraju spektra naftne kompanije

Na drugom kraju spektra su naftne kompanije - tradicionalno konzervativnije - koje kažu kako je smanjenje od 80 posto maksimum kojeg bi EU trebala ciljati.

"Što će kandidat Hoekstra imati za reći o toj temi?", Canfin se pita, i dodaje kako se očekuje da Komisija iznese svoj predloženi cilj za 2040. godinu u siječnju ili veljači sljedeće godine.

"Moći ćemo izmjeriti njegovu ambicioznostu tom rasponu od 80 do 95 posto. On će voditi taj proces, tako da ćemo pozorno pratiti njegove odgovore".

Povezanost Hoekstre s pučanima (EPP) također je problem za mnoge ljevičare u parlamentu, jer je EPP predvodio napade na predloženi Zakon EU o obnovi prirode, jedan od ključnih dijelova europskog Zelenog plana.

"Želimo sagledati provedbu zakona o obnovi prirode koji je doveo do velikih sukoba u Europskom parlamentu, i iza kojeg Komisija mora čvrsto stajati," izjavio je Terry Reintke, njemačka zastupnica koji je i supredsjednica skupine Zelenih/EFA.

Zeleni 'vrlo kritični'

U širem smislu, Reintke je kazala kako su Zeleni "vrlo kritični" glede imenovanja Hoekstre.

"Mislim, on je konzervativac iz Nizozemske", kaže Reintke, misleći na njegove komentare o zemljama južne Europe za vrijeme pandemije i njegovu "povijest" glede klimatskih pitanja.

Međutim, Canfin nije odbacio kandidaturu Hoekstre samo na temelju njegove političke pripadnosti.

"Nitko u skupini Renew u načelu nije protiv da povjerenik za taj resor dolazi iz redova EPP-a."

"Ono što želim reći jest da će nam kandidat Hoekstra morati dati razloge da glasamo za njega u ponedjeljak... Jedan od načina da Hoekstra uvjeri zastupnike Renew i socijalista u parlamentu bit će da demonstrira kako je u stanju jasno se obvezati na ciljeve do 2040. godine".

Radio u Shellu

Još jedan problem za neke ljevičare jest što je Hoekstre proveo dvije godine na poslu u nizozemskom naftnom divu Shellu, gdje se bavio "komercijalnim poslovima" prije dvadeset godina, u razdoblju od 2002. do 2004., kako stoji u njegovom službenom životopisu.

Nevladina organizacija za okoliš Rise for Climate kazala je kako se protivi Hoekstrovoj kandidaturi "jer očito postoji sukob interesa i prijetnja europskoj klimatskoj politici ako se ona povjeri predstavniku iz naftnog sektora".

Međutim, te argumente odbacio je Peter Liese, njemački zastupnik koji je glasnogovornik EPP-a za klimatsku politiku.

"To je bilo davno, prije 20 godina. I ne mislim kako bi to trebalo biti pitanje po kojem se procjenjuje prikladnost za taj posao", izjavio je novinarima na tiskovnoj konferenciji u petak.

I Šefčovič na panju

Liese je također ukazao kako bi se EPP mogla osvetiti ako Hoekstra ne prođe glasanje u ponedjeljak navečer, i to glasanjem protiv Maroša Šefčoviča u utorak, slovačkog povjerenika EU koji je predložen da zamijeni Timmermansa na mjestu potpredsjednika Komisije zaduženog za europski Green Deal.

Parlament će u utorak održati raspravu sa Šefčovičem, a Liese je kazao kako se neki dijelovi skupine Pučana protive njegovoj nominaciji jer ga je imenovao Robert Fico, socijalist za kojeg se smatra da je blizak Rusiji i koji je preko vikenda pobijedio na slovačkim izborima.

"Meni se sviđa Šefčovič", rekao je Liese.

"Ali postoje kolege iz EPP grupacije koji kažu kako je Šefčovič Ficov igrač. Moram to držati pod kontrolom. A lakše je to držati pod kontrolom ako imamo pravednu procjenu gospodina Hoekstre".

Canfin također priznaje da su sudbine Šefčoviča i Hoekstre povezane, i predviđa kako će EPP vjerojatno glasati protiv slovačkog povjerenika ako nizozemski kandidat bude odbijen.

"Dakle, imamo političku jednadžbu koja je šira od samog pitanja povjerenika za klimu, i obuhvaća dva kandidata i dva odvbojena glasanja".

Stoga je ključno pitanje hoće li Zeleni odbaciti Hoekstru iz principa, ili će Nizozemcu dati pravednu priliku da brani svoju kandidaturu. U razgovoru za Euractiv, Reintke je rekla kako će Zeleni "ostati konstruktivni."

"Znate, mi nismo u osnovi opozicija u ovom parlamentu - mi želimo sudjelovati, želimo biti dio igara moći".

Prema njoj, važno je da Komisija nastavi inzistirati na zakonima o Zelenom planu do kraja svojeg mandata, koji istječe 31. listopada 2024.

'Planet gori'

"Cijeli planet gori, tako da moramo djelovati, i to će biti naš prioritet... I da, ako postoji zadovoljavajuća predanost glede toga, ako vidimo da se stvari doista isporučuju, onda smo također i otvoreni za potporu oba povjerenika."

Desničarski ECR pak kaže kako će tražiti da se Hoekstra obaveže da će braniti načelo tehnološke neutralnosti, što uključuje nuklearnu energiju.

"Ako se usvoji tehnološki neutralan pristup, ulagači će biti u mogućnosti ulagati u nuklearne elektrane, uključujući i u male modularne reaktore, i time pridonijeti klimatskim ciljevima", izjavio je Michael Strauss, glasnogovornik ECR-a.

Rasprava o Hoekstri će započeti u 18.30 s 15-minutnom uvodnom izjavom kandidata, nakon čega slijede pitanja zastupnika. Ukupno će se postaviti 25 pitanja - jedna minuta po pitanju - nakon čega slijedi jedna minuta odgovora kandidata, i moguće naknadno pitanje zastupnika.

Prije završetka rasprave kandidatu će se dati riječ za završnu petominutnu izjavu. Rasprava se može pogledati na internetskoj stranici parlamenta, na ovom linku.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: To be the EU’s new climate chief, Hoekstra must reach out to the left)