Politika

ČEŠKI PREMIJER O ZELENOM PLANU: Europski Green Deal zasad ne uspijeva povesti članice EU prema inovacijama

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Četiri godine nakon što je predstavljen, europski Green Deal nije uspio odvesti zemlje EU u smjeru inovacija i gospodarske transformacije, rekao je u utorak češki premijer Petr Fiala (ODS/ECR)

epa10758230 Czech Prime Minister Petr Fiala addresses a joint press conference with Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (not pictured) after a meeting at the International Congress Center in Katowice, Poland, 20 July 2023. Polish-Czech intergovernmental consultations are underway in Katowice. EPA-EFE/Zbigniew Meissner POLAND OUT
Izvor: ZBIGNIEW MEISSNER/PAP

Zasad su jedino ispunjene zacrtane ambicije u pogledu zaštite okoliša i održivosti, dodao je Fiala.

"Dosad nas on nije uspio znatno pomaknuti naprijed u smislu inovacija i transformacije europskoga gospodarstva. I mislim kako je to granica o kojoj moramo razmišljati kad idemo dalje, jer ako to ne ostvarimo, mnogi će ljudi nastaviti odbijati cijeli koncept," rekao je Fiala na konferenciji o Green Dealu koju je organizirala češka medijska kuća Economia, medijski partner Euractiva.

Važna tema i na europskim izborima sljedeće godine

Izgledno je da će Green Deal biti važna tema i na predstojećim europskim izborima u lipnju 2024.

Prema njemu, provedba tog plana je "stvarnost" i potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osiguralo ispunjenje njegovih ambicija u cilju maksimiziranja mogućnosti koje on nudi.

Češka je jedna od članica EU koja nastoji ispuniti klimatske ciljeve koje zadaje Europska unija, a vlada u Pragu ustrajava da klimatske politike moraju uzeti u obzir i potrebe europske industrije, te da se na detaljnim studijama učinka moraju temeljiti sve veće ambicije EU.

'Poetske riječi'

"Poetske riječi, koje nam se donekle sviđaju i kojima se već nekoliko stoljeća Europu opisuje kao 'stari kontinent' mogle bi poprimiti novo značenje - ne tako pozitivno - u kontekstu globalne ekonomije. I mislim kako je to također izazov za nas, da reagiramo na odgovarajući način", upozorio je Fiala.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je sudjelovala na konferenciji. Prema njoj, češka industrija ima "veliki potencijal" zbog svoje duge tradicije.

Češka je trenutno jedna od najindustrijaliziranijih zemalja u Europi, a na taj sektor otpada gotovo 30 posto BDP-a te zemlje.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech PM: EU Green Deal failed to steer countries towards transformation)