Politika

NAKON MUNJEVITE AKCIJE AZERBAJDŽANSKE VOJSKE: SAD pozvao Azerbajdžan da zaštiti Armence u Gorskom Karabahu

Autor Hina

U Washingtonu traže da vlasti u Bakuu zaštite prava armenskih civila na području Gorskog Karabaha i dopuste humanitarne i promatračke misije

Egzodus Armenaca iz Gorskog Karabaha
Izvor: ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia

Dok tisuće Armenaca napuštaju svoje domove u Gorskom Karabahu, govoreći da se boje etničkog čišćenja, Sjedinjene Države pozvale su Azerbajdžan da zaštiti prava civila i dopusti humanitarne i promatračke misije.

Armenci iz Karabaha, odcjepljenog dijela Azerbajdžana koji je bio izvan kontrole Bakua od raspada Sovjetskog Saveza, počeli su bježati ovoga tjedna nakon što su njihove snage poražene u munjevitoj vojnoj operaciji azerbajdžanske vojske.

Dosad gotovo 14.000 Armenaca pobjeglo iz Gorskog Karabaha

Najmanje 13.550 od 120.000 etničkih Armenaca koji žive u Gorskom Karabahu stiglo je u Armeniju prvog dana egzodusa, vijugajući sa stotinama automobila i autobusa pretrpanih stvarima niz planinsku cestu iz Azerbajdžana.

"Pozivamo Azerbajdžan da održi primirje i poduzme konkretne korake za zaštitu prava civila u Gorskom Karabahu", izjavila je čelnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power novinarima u glavnom gradu Armenije Erevanu.

Za Washington 'neprihvatljiva uporaba sile od strane Azerbajdžana' u Gorskom Karabahu

Power, koja je ranije armenskom premijeru Nikolu Pašinjanu predala pismo potpore američkog predsjednika Joea Bidena, rekla je da je uporaba sile od strane Azerbajdžana neprihvatljiva i da Washington traži odgovarajući odgovor.

Pozvala je azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva da ispuni svoje obećanje da će zaštititi prava etničkih Armenaca, potpuno ponovno otvoriti Lačinski koridor, koji povezuje Gorski Karabah s Armenijom, i omogućiti dostavu pomoći i međunarodnu promatračku misiju.

Alijev je obećao jamčiti sigurnost karabaških Armenaca, ali je rekao da je svojom željeznom rukom ideju o neovisnosti regije poslao u povijest.

Eksplozija skladišta goriva uzela najmanje 20 života, na stotine ozlijeđenih

Dok Armenci žurno napuštaju glavni grad Karabaha, poznat kao Stepanakert u Armeniji ili Khankendi u Azerbajdžanu, benzinske postaje mjesto su panične kupovine goriva.

Tamošnje vlasti priopćile su da je najmanje 20 ljudi poginulo, a 290 ozlijeđeno kada je u ponedjeljak eksplodiralo skladište goriva.

"Liječnici i medicinsko osoblje u Stepanakertu daju sve od sebe kako bi spasili živote ranjenih u ovim teškim i skučenim uvjetima", priopćile su lokalne armenske vlasti, dok uzrok eksplozije za sada nije poznat.

Mijenja se odnos snaga u Zakavkazju

Azerbajdžanska pobjeda mijenja ravnotežu snaga u regiji Južnog Kavkaza, šarenilu etničkih skupina ispresijecanih naftovodima i plinovodima gdje se Rusija, SAD, Turska i Iran bore za utjecaj.

Od raspada SSSR-a, Armenija se oslanjala na sigurnosno partnerstvo s Rusijom, dok se Azerbajdžan zbližio s Turskom, s kojom dijeli jezične i kulturne veze.

Armenija krivi Rusiju 

Armenija sada traži bliže veze s Zapadom i krivi Rusiju, koja je imala mirovne snage u Karabahu, ali je sada zaokupljena ratom u Ukrajini, što nije uspjela zaštititi Karabah.

Moskva negira krivnju te je rekla Pašinjanu da čini veliku pogrešku što koketira sa Sjedinjenim Državama.