Politika

IZRAELSKO-PALESTINSKI SUKOB: Europska unija predvodi novu mirovnu inicijativu na Bliskom istoku

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Europska unija želi voditi novu mirovnu inicijativu za Bliski istok temeljenu na "poticajima", kojoj je cilj pokrenuti razgovore između Izraela i Palestine, izjavio je za Euractiv Sven Koopmans, posebni izaslanik EU

Izvor: Pixabay

Gotovo 50 ministara vanjskih poslova iz Europe i Bliskog istoka sastalo se ovog tjedna na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda kako bi predstavili novu inicijativu čiji je cilj oživljavanje dugo zamrlog mirovnog procesa između Izraela i Palestine.

"Izraelsko-palestinski sukob opasno se pogoršava", izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon pokretanja te inicijative koju EU predvodi zajedno sa Saudijskom Arabijom, Arapskom ligom, Jordanom i Egiptom.

Fokus na postizanju mira, a ne na konačnom dogovoru

"Svojom inicijativom želimo podržati put prema sveobuhvatnom miru između Izraela i Palestine", kazao je Borrell.

"Ono što je drugačije u pristupu od ustaljenih mirovnih napora koje predvodi SAD jest da se fokusira na postizanje mira, a ne na sadržaj konačnog dogovora", objasnio je posebni izaslanik EU za bliskoistočni mirovni proces Sven KoopmansEuractivu na marginama sastanka u New Yorku.

"To činimo jer znamo kako trenutačno Izraelci i Palestinci nemaju međusobnih pregovora i malo je vjerojatno da će se to dogoditi u skorije vrijeme".

Osnivanje radnih skupina

Inicijativa želi ponuditi "paket mjera za podršku mira," kojim će se maksimizirati korist za Palestince i Izraelce kad konačno u budućnosti uspiju postići mirovni sporazum.

Sudionici su se dogovorili o osnivanju triju radnih skupina koje će biti zadužene za izradu komponenti tog paketa - jedna će se baviti postmirovnim regionalnim, političkim i sigurnosnim mehanizmima suradnje, druga gospodarskom i ekološkom suradnjom, a treća sigurnošću ljudi. Njihov rad trebao bi započeti za nekoliko tjedana u Bruxellesu.

Zemlje sudionice dogovorile su se i da će redovno ocjenjivati napredak inicijative svaka tri mjeseca, prije prvog predstavljanja paketa u rujnu 2024.

'Priprema za dan poslije'

"Ono što danas počinjemo jest pripremanje za dan poslije," kazao je Koopmans, dodavši kako je "jedino rješenje da Izrael i palestinska država žive jedna pored druge".

"Veliki dio onoga što će se događati tog dana [kad se postigne mir] nije pod našom kontrolom jer izraelsko-palestinski mirovni sporazum moraju sami napraviti za sebe - mi to ne možemo učiniti umjesto njih".

"Ali, s druge strane, postoji još puno stvari koje jesu pod našom kontrolom, jer toga dana - kad god se to dogodi u budućnosti - svi ti partneri, EU, Arapi, Amerikanci i Kinezi - svi ćemo dati svoj doprinos".

"Sa strane EU pružit ćemo paket političke, gospodarske i sigurnosne podrške bez presedana", dodaje Koopmans i kaže da će paket uključivati i poticaje za sirijsku i libanonsku vladu da postignu mir s Izraelom.

Promatrači skeptični

Zbog dugotrajnosti bliskoistočnog sukoba i neuspjeha svih prošlih mirovnih inicijativa mnogi promatrači su skeptični glede šansi za uspjeh ove najnovije inicijative.

Trideset godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu 1993. godine, zamišljenog kao privremena mjera za izgradnju povjerenja i stvaranje prostora za trajni mirovni sporazum, dogovor se samo zamrznuo i pretvorio u sistem za upravljanje sukobom kojemu nema kraja nigdje na vidiku.

Izaslanik EU kazao je kako će novi napori biti temeljeni na pružanju poticaja svim uključenim stranama, umjesto da nastavlja represivniji pristup kažnjavanja prijestupa.

'Samo mrkve, nema batina'

U usporedbi s ranijim inicijativama, ovaj put se "zaista sastoji od 100 posto mrkvi, bez ijedne batine", kazao je Koopmans, dodavši kako to "ne znači da se politika EU svodi samo na to".

"Imamo na neki način batinu i za Izraelce i za Palestince. Ali moramo biti realni - ono što želimo učiniti jest napraviti nacrt vrlo pozitivne budućnosti, kako bismo potaknuli strane koje rade na postizanju tog krajnjeg cilja - mira".

Upitan hoće li poticaji biti dovoljni da obje strane naprave neke ustupke radi konačnog sporazuma, Koopmans je kazao kako se "ne radi samo o tome koliko novca stavljamo na stol".

"Naravno, poticaji neće biti dovoljni. Temeljni argumenti svih strana ne mogu se zamijeniti za bilo kakvu potencijalnu korist... Međutim, takvi poticaji mogli bi pomoći da demonstriraju kako je svijetu još uvijek stalo do tog sukoba i kako želi pridonijeti njegovom rješenju".

Normalizacija saudijsko-izraelskih odnosa

"Još jedna stvar koja se može učiniti vrlo konkretno: možemo zamisliti da će na dan kad se postigne mir postojati nova vizija za Bliski istok, a možda i neka organizacija poput OESS-a za tu regiju... To možemo mapirati već sada. Ne moramo čekati kraj sukoba".

Iako mir u skoroj budućnosti nije baš izgledan, s obzirom na politički zastoj između "tvrde" izraelske vlade koja se protivi rješenju s dvije države i oslabljenog palestinskog vodstva, čini se da je ipak nekakav pomak moguć.

Neki analitičari vjeruju kako bi potencijalni saudijsko-izraelski sporazum o normalizaciji odnosa mogao potencijalno promijeniti uvjete mirovnog procesa.

U izjavi za američki CNN, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je "izgledno" da će njegova zemlja postići sporazum o normalizaciji sa Saudijskom Arabijom, što bi označilo seizmičku vanjskopolitičku promjenu za obje države. Međutim, u više je navrata odbio reći kakve će koncesije ponuditi Palestincima kako bi se postigao konačan dogovor sa Saudijskom Arabijom.

Problem izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali

Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 700. 000 židovskih naseljenika sada živi u području Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema - jezgre bilo koje buduće palestinske države - a izgradnja novih  naselja brzo napreduje.

"EU je tu vrlo jasna, kao što je bila već zadnjih 40 godina - ta naselja su ilegalna i prepreka su za postizanje mira", kazao je Koopmans.

"Kada se radi o priznanju, to je odluka koja se ostavlja pojedinim članicama EU, ali trenutačno ne vidim kako bi u tome moglo doći do nekih temeljnih promjena - posljednje međunarodno priznanje sa strane EU bilo je prije 10 godina, od strane Švedske."

Procjenjuje se kako 3,2 milijuna Palestinaca živi na Zapadnoj obali i 2,2 milijuna u Gazi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU hopes to drive new international peace effort for Israel and Palestine)