Politika

DIJAMANTI IPAK NISU VJEČNI: Belgija najavljuje zabranu trgovine ruskim dragim kamenjem u zemljama skupine G7

Autor Euractiv/Anne-Sophie Gayet

Belgija, globalni centar trgovine dijamantima, sprema se za zabranu trgovine ruskim dijamantima, izjavio je belgijski premijer Alexander de Croo u New Yorku

epa10663095 Diamonds are displayed during a press preview of the exhibition 'The Way of the Diamond. A Miracle of Nature and a Man-Made Masterpiece' in the State Historical Museum in Moscow, Russia, 30 May 2023. The organizer of the exhibition is the diamond mining company ALROSA and it is dedicated to the history of diamond mining in Russia, diamond cutting technologies and the skill of Russian jewelers. The exhibition takes place from 31 May to 10 September 2023. EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Izvor: Yuri Kochetkov/EPA

De Croo je dodao da bi ti "simboli rata" trebali biti zabranjeni na tržištu zemalja G7 od siječnja 2024. godine.

Zabrana trgovine ruskim dijamantima prvi put je najavljena 15. rujna.

'Dijamanti postali simbol rata i kršenja ljudskih prava' 

"G7 želi smanjiti prihode od izvoza ruskih dijamanata. Belgija je, kao vodeći svjetski centar za trgovanje dijamantima, odgovorna za svoj doprinos uspjehu te zabrane. Večeras sam se sastao s čelnicima iz te industrije, s kojima sam razgovarao o tome kako iskoristiti ovu priliku i kako povećati standarde transparentnosti za cjelokupnu industriju", napisao je De Croo u srijedu na društvenim mrežama.

"Ruski dijamanti postali su simbol rata i kršenja ljudskih prava," dodao je De Croo.

Još bez sankcija za ruske dijamante

Obraćajući se skupini lidera iz industrije nakita koji su se u utorak navečer okupili u rezidenciji belgijskog konzula u New Yorku, De Croo je rekao kako bi ruskim dijamantima trebalo zabraniti pristup tržištu. Pritom je tražio i od same industrije da učini "sve što može" kako bi zabrana uspjela.

Zasad još nisu uvedene sankcije za ruske dijamante, iako prihodi od prodaje og dragog kamena pomažu Moskvi u financiranju rata u Ukrajini. Budući da je belgijski grad Antwerpen svjetsko središte za trgovinu sirovim i brušenim dijamantima, Belgija je sve dosad oklijevala s uvođenjem takve zabrane.

U Antwerpenu se svakodnevno trguje dijamantima u vrijednosti 220 milijuna dolara 

U Antwerpenu se svakodnevno trguje dijamantima u vrijednosti od 220 milijuna dolara, što godišnje iznosi oko 47 milijardi dolara (44 milijarde eura), a na taj grad otpada 86 posto svjetske trgovine sirovim dijamantima i oko 50 posto trgovine brušenim dijamantima.

Iako je uvoz ruskih dijamanata u Belgiji naglo pao od početka rata u veljači 2022., nije se u potpunosti zaustavio. Glavna bojazan koju su izrazili predstavnici industrije, posebno u Belgiji, bila je da bi zabrana mogla biti neučinkovita ako jednostavno dođe do preusmjeravanja ruskog izvoza prema drugim zemljama, poput Indije.

Žele učinkoviti mehanizam praćenja dijamanata

Belgija također želi uveti učinkovit mehanizam koji bi omogućio praćenje svakog pojedinog dijamanta, što bi spriječilo da ruski dijamanti i dalje dolaze na tržišta G7 zemalja (SAD, Kanada, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i EU) unatoč zabrani. Taj mehanizam sada je "gotovo operativan", rekao je De Croo novinarima prošlog petka.

„za potpunu transparentnost sustava potrebna je velika količina posla koju moramo raditi zajedno. Učinimo ovaj posljednji korak za provedbu sustava od 1. siječnja 2024.”, kazao je de Croo u utorak sudionicima u industriji.

Novi sustav sljedivosti može se usporediti sa SWIFT-om, međunarodnim bankarskim sustavom za praćenje transakcija, koji također ima sjedište u Belgiji, izjavila je Lianne Keme, osnivačica kompanije Everledger, specijalizirane za transparentnost sustava opskrbe koja razvija tehnologiju za praćenje predmeta kao što su luksuzna roba ili osjetljivi minerali, izvijestila je novinska agencija Belga.

Proces Kimberly

Sustav ima troslojni kontrolni mehanizam, uključujući i tzv. Proces Kimberley, međunarodni certifikacijski sustav uspostavljen 2003. godine kako bi se smanjio priljev "krvavih dijamanata" na globalno tržište, i blockchain tehnologiju.

"Rusija je najveći svjetski dobavljač. Ovim sustavom ih isključujemo i prepuštamo ih lošijem tržištu s nižim cijenama. Time će se drastično smanjiti [ruski] financijski priljev iz tog sektora", dodao je De Croo, u izjavi koju prenosi Reuters.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Diamonds are not forever, as Belgium ready to ban Russian stones)