Politika

NOVA STRANICA ZA FRANCUSKU DESNICU: Stranka Marine Le Pen otplatila 6,1 milijun eura ruskog kredita iz 2014. godine

Autor Euractiv/Davide Basso

Stranka čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), objavila je kako je u cijelosti otplatila kredit od ruske kompanije, u nadi da će time stati na kraj optužbama da je bliska režimu Vladimira Putina

epa10451233 Marine Le Pen of the National Rally listens as the National Assembly begins a debate on the draft law rectifying financing of social security as part of the reform of pensions for 2023, in Paris, France, 06 February 2023. EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Izvor: TERESA SUAREZ/EPA

RN je tražio i dobio 2014. kredit od ruske banke FCRB za financiranje kampanje za lokalne i regionalne francuske izbore 2015. godine, u iznosu od 9,4 milijuna eura.

Nakon što je kasnio FCRB bankrotirao, dug je postao vlasništvo ruske kompanije Aviazapchast.

Otplatili preostali iznos glavnice i kamatu 60 mjeseci prije roka

Sada je stranka otplatila preostali iznos glavnice i kamata, u iznosu od gotovo 6,1 milijuna eura, i to 60 mjeseci prije roka, stoji u priopćenju za medije objavljenom u utorak, koje je potvrdilo informaciju koju je prvi dojavio list Le Figaro.

Le Pen i njezina stranka uvijek su tvrdili kako je korištenje neeuropske banke samo posljedica činjenice da francuske i europske banke ne žele financirati tu stranku, i to "unatoč odličnim rezultatima na izborima i u anketama".

Reprogramirana je prije bila i otplata kredita, a rok se pomaknuo od 2019. na 2028.

'Prijevremenu otplatu postigli uštedama i restrukturiranjem obveza' 

"Prijevremenu otplatu postigli smo uštedama, te restrukturiranjem obaveza i pregovorima s dobavljačima, što stranka radi već nekoliko godina", navodi RN u priopćenju.

Povećanje resursa stranke veezano je i s povećanjem sredstava javnog financiranja nakon uspjeha stranke na izborima 2022. kada je sa sedam zastupnika odjednom došla na 89 (iako se brojka do danas smanjila na 88). No, RN još uvijek ima dugove u iznosu od oko 20 milijuna eura.

Optužbe da su Le Pen i njena stranka povezani s Putinom

Kontroverzni kredit već dulje vrijeme potiče optužbe u Francuskoj da su Le Pen i njena stranka povezani s Rusijom.

Primjerice, u izvješću parlamentarnog odbora prošlog lipnja dovode se u pitanje sumnjivi motivi ruskog zajmodavca, i to "u trenutku kada je stranka dosljedno pokazivala podršku ruskim vlastima".

Prema parlamentarnom izvješću, zastupnici te stranke u Europskom parlamentu bili su "sustavno usklađeni s proruskim stajalištima" na svim glasovanjima i u izjavama.

Bivša zastupnica Europskog parlamenta i danas potpredsjednica francuske Narodne skupštine, donjeg doma parlamenta, Hélten Laporte, pohvalila je, primjerice, kao "lekciju iz demokracije" ustavni referendum u Rusiji 2020. godine koji je omogućio Putinu produljenje ostanka na vlasti.

Le Pen je opisala to parlamentarno izvješće kao "nepošteno i politizirano".

Konačnim namirivanjem ruskog kredita, njena stranka pokušava okrenuti novu stranicu i izbjeći optužbe za "putinofiliju," zbog koje ju politički suparnici konstantno napadaju, i to samo devet mjeseci uoči novih europskih izbora u lipnju 2024. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Le Pen’s party claims to have repaid Russian loan)