Politika

ZELENSKI U NEW YORKU: Ukrajinski predsjednik na zasjedanju UN-a pozvao svijet da zaustavi rusku agresiju

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokušao je u utorak u govoru Općoj skupštini UN-a privući podršku zemalja u razvoju, kazavši da je potrebno zaustaviti ruski rat u Ukrajini kako bi se svijet pozabavio drugim globalnim krizama

epa10870112 President of Ukraine Volodymyr Zelensky addresses the 78th session of the United Nations General Assembly at the United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 19 September 2023. EPA-EFE/JUSTIN LANE
Izvor: JUSTIN LANE/EPA

Zelenski se na zasjedanju u New Yorku pojavio u prepoznatljivom sivomaslinastom vojnom izdanju i, uz pljesak okupljenih, zauzeo mjesto za govornicom, u svom prvom osobnom nastupu na godišnjem zasjedanju nakon početka rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik iskoristio je svoj 15-minutni govor kako bi upozorio članice UN-a na opasnost pasivnog promatranja agresije.

Radi se na mirovnom summitu

Ne navodeći konkretna imena, Zelenski je time na metu uzeo zemlje Latinske Amerike, Afrike i Azije koje su pokušale ostati neutralne na pitanju rata u Ukrajini. Pozvao ih je da "okončaju agresiju" i odbace "mutne poslove", za što se vjeruje da se odnosi na ruske kampanje dezinformacija u zemljama u razvoju.

"Zlu se ne može vjerovati," upozorio je ukrajinski predsjednik, pozvavši ih da podrže njegov mirovni prijedlogu u deset točaka. Taj plan, predstavljen prošle godine, uključuje obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih postrojbi i prestanak borbi, te obnovu državnih granica Ukrajine.

Zelenski je rekao kako sada radi na mirovnom summitu temeljenom na tom planu, te da će "predstaviti detalje toga na posebnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a" u srijedu, 20. rujna.

"Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko na svijetu ne usudi napasti bilo koju naciju", kazao je Zelenski.

"Naoružavanje se mora biti obuzdati, ratni zločini moraju biti kažnjeni, deportirani ljudi moraju se vratiti kući, a okupator se mora vratiti u svoju zemlju", rekao je Zelenski i upozorio kako ruska agresija neće stati samo na Ukrajini.

"Svakog desetljeća Rusija započinje novi rat... Brojna mjesta u dvorani Opće skupštine mogla bi ostati prazna ako Rusija uspije u svojem izdajništvu i agresiji".

Privlačenje zemalja u razvoju

Ukrajinski predsjednik prozvao je Moskvu zbog, kako je rekao, "pokušaja da se nestašica hrane na globalnom tržištu koristi kao oružje, u zamjenu za priznanje nekih - ili čak svih - osvojenih teritorija".

Rat u Ukrajini pogoršao je već velike poremećaje u globalnim opskrbnim lancima uzrokovane pandemijom Covida-19, što je dovelo do velikog porasta cijena hrane i energenata, te sve veće probleme za mnoge zemlje u razvoju.

U dijelu govora u kojem se obraćao zemljama u razvoju, Zelenski je naglasio pitanja poput nesigurne opskrbe hranom, nuklearne prijetnje, kao i nepoštenost globalnog sustava koji, čini se, prvenstveno ide na ruku velikim svjetskim silama.

Kako bi pridobio potporu "globalnog juga", Zelenski je govorio i o pogoršanju klimatske krize i sve razornijim prirodnim katastrofama, uključujući i nedavni potres u Maroku i poplave u Libiji.

"Moramo to zaustaviti. Moramo djelovati ujedinjeno kako bismo porazili agresora i usredotočili sve naše sposobnosti i energiju na hvatanje u koštac s tim izazovima".

Osudio je odluku Moskve da izađe iz Crnomorske inicijative za žitarice, koja je omogućavala da pošiljke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda stignu na globalna tržišta. Zelenski je rekao kako Moskva time hranu pretvara u oružje.

Optužio Kremlj da koristi energente kao oružje

Također je optužio Kremlj za korištenje energenata kao oružje, i za ruske pokušaje da "pretvori elektrane drugih zemalja u prljave bombe", misleći pritom na ruske napade na nuklearnu elektranu Zaporižja u Ukrajini.

Na razini UN-a "konsenzus o Ukrajini" zasad je stabilan, a mnoge zemlje članice potpisale su niz neobvezujućih rezolucija Opće skupštine UN-a u kojima se osuđuje ruska agresija, izglasanih nakon što je rusk pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Međutim, nije izgledno da će govor Zelenskog dovesti do toga da zemlje u razvoju prekinu svoje odnose s Rusijom,  s kojom mnoge od njih imaju ključne gospodarske i sigurnosne veze. Zemlje izvan onih na Zapadu oklijevaju s poduzimanjim nekih značajnijih koraka protiv Moskve, kao što bi bilo smanjenje kupovine ruskih energenata ili uvođenje sankcija.

Prazne stolice u Općoj skupštini

I unatoč velikoj dobrodošlici i pljesku, dvorana Opće skupštine također je vidljivo imala i dosta praznih stolica. Rusija će dobiti prigodu obratiti se Općoj skupštini u subotu, govorom kojeg će održati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Zamjenik veleposlanika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski bio je jedini ruski diplomat koji je sjedio u UN-u tijekom obraćanja Zelenskog.

Bidenov govor

U utorak ujutro, američki predsjednik Joe Biden - za kojeg se očekuje da će se kasnije ovog tjedna sastati s Zelenskim u Bijeloj kući - rekao je svjetskim čelnicima kako "Rusija vjeruje da će se svijet iscrpiti i tako joj dopustiti da bez posljedica brutalno napada Ukrajinu".

"Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li onda neovisnost bilo koje države sigurna?" Biden se zapitao u govoru pred Općom skupštinom.

"Rusija snosi isključivu odgovornost za ovaj rat... I samo Rusija ima moć da odmah okonča ovaj rat".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: At UN, Zelenskyy tells Russia to stop war so world can fight climate, other crises)