Politika

MILANOVIĆEVE VANJSKOPOLITIČKE PORUKE: Srbija će na neki način morati priznati Kosovo i raskinuti s Rusijom

Autori Hina HRT

Izjave koje je Milanović dao u ponedjeljak, a u kojima je ocijenio da je Kosovo oteto Srbiji te da Ukrajina neće vratiti Krim, prenijeli su regionalni i svjetski mediji.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović i u srijedu je nastavio davati izjave o Ukrajini i Kosovu koje se nastavljaju na njegove ranije ocjene o tim europskim žarištima. 

Srbija će, ocijenio je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, na neki način morati priznati Kosovo. Poručio je i da Beograd mora shvatiti da će iz "srpsko-ruske romanse" izaći kao "prevarena ljubavnica".

'Početak kraja srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica' 

"Situacija u Ukrajini početak je kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica", rekao je Milanović, dodavši kako Srbija i pitanje Kosova "smetaju Rusiji". 

"Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i primjer Kosova joj strši kao šiljak pred okom", kazao je Milanović.

Dodao je da između Beograda i Moskve "nema nikakve ljubavi", već da je riječ o interesu u kojem Srbija služi Rusiji.

'Srbija je ostala bez Kosova u ratu, nije ga dobrovoljno dala'

O svojoj nedavnoj izjavi da je Kosovo oteto Srbiji, Milanović je kazao kako je to činjenica jer Beograd nije pristao na to.

"Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu", napomenuo je Milanović. 

"Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo dio Srbije", pojasnio je Milanović, dodavši da nikoga ne mora uvjeravati u svoju privrženost kosovskim Albancima. 

Štoviše, poručio je i da državnike iz zemalja koje nisu priznale Kosovo uvijek poziva da to učine. 

'Krim više neće biti Ukrajina' 

Izjave koje je Milanović dao u ponedjeljak prenijeli su brojni regionalni i svjetski mediji. Naime, u razgovoru s novinarima komentirao je i rat u Ukrajini, kao i stanje na Kosovu. 

Ocijenio je kako Ukrajinci mrze Ruse te da Rusija, koja je nuklearna sila, neće dopustiti gubitak u ratu. 

Osvrnuo se i na stanje na Kosovu. 

"Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta", kazao je u ponedjeljak Milanović.

"Ovo je dovođenje u pitanje cijelog koncepta, u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim, Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali", zaključio je Milanović u razgovoru s novinarima u ponedjeljak.