Politika

PRITISAK MIGRANATA NA LAMPEDUSU: Francuski ministar najavio odlazak u Rim kao podršku Italiji

Autor Euractiv/Davide Basso

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin otputovao je u ponedjeljak u Rim kako bi "pomogao Italiji da očuva svoju granicu" nakon nezapamćenog priljeva migranata na talijanski otok Lampedusu

epa10867467 Migrants arrive at 'Molo Favarolo' in Lampedusa, southern Italy, 18 September 2023. Migrants traveling on a small boat were rescued by the Coast Guard. The group, after the health triage, will be transferred to the hotspot where, at the moment, there are 1,104 people. Italian Deputy Premier and Foreign Minister Antonio Tajani on 15 September called for the intervention of the United Nations in response to the significant increase in the arrival of migrants and refugees by sea to Italy in recent days. EPA-EFE/CIRO FUSCO
Izvor: CIRO FUSCO/ANSA

"Ljudima koji dođu na naše obale ne može se davati poruka da će biti dobrodošli bez obzira na okolnosti", kazao je Darmanin, koji će se u ponedjeljak popodne sastati sa svojim talijanskim kolegom.

"Francuska... će pomoći Italiji da očuva svoju vanjsku granicu," dodao je u ponedjeljak ujutro u izjavi za radio postaju Europe 1.

Francuska neće prihvatiti dio migranata koji su došli do Lampeduse

Upitan je li Francuska spremna prihvatiti neke od pristiglih migranata, što bilo u skladu sa zahtjevom predsjednice Komisije Ursule von der Leyen članicama EU, Darmanin je rekao da se "Francuska ne priprema to napraviti".

"Moramo zaštititi vanjske granice Europske unije i, prije svega, odmah razmotriti zahtjeve za azil".

Budući da se zahtjevi za azilom moraju podnijeti na granici EU, oni koji nemaju pravo na azil "moraju se odmah vratiti u svoje zemlje podrijetla," dodao je. To je slučaj nekih "60 posto [migranata] koji dolaze iz zemalja poput Obale Bjelokosti, Gvineje i Gambije," gdje "nema humanitarne krize".

"Ali ako postoje podnositelji zahtjeva koji ispunjavaju uvjete za azil, koji su proganjani iz političkih razloga, onda se očito radi o izbjeglicama. U tom slučaju Francuska, kao što je oduvijek činila, može pružiti dobrodošlicu tim ljudima," rekao je Darmanin.

Stiglo gotovo 9000 migranata na 199 brodova

Migracijska agencija Ujedinjenih naroda izvijestila je kako je prošlog tjedna, između ponedjeljka i srijede, na otočić Lampedusu stiglo oko 8.500 ljudi - više nego što ih tamo živi - na ukupno 199 brodova.

Suočena s napetostima nastalima uslijed te situacije, talijanska premijerka Giorgija Meloni pozvala je na europsku solidarnost. U nedjelju je na Lampedusi boravila i predsjednica Komisije Von der Leyen koja je predstavila paket od 10 mjera za odgovor na hitnost situacije.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French minister offers support for Italy, welcomes those ‘eligible for asylum’)