Politika

REPORTERI BEZ GRANICA: Malta i Poljska još uvijek 'nejasne' o planovima za zaštitu novinara

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Države EU još uvijek odugovlače s uvođenjem konkretnih mjera za zaštitu novinara, i to dvije godine nakon relevantne preporuke Europske komisije, stoji u izvješću udruge Reporteri bez granica (RSF) koje je na uvid dobio Euractiv

Izvor: Pixabay

U njemu stoji i da su Malta i Poljska dale "nejasna obećanja" da će po tom pitanju nešto napraviti.

Nakon ubojstva četvero novinara u Europi, Komisija je preporučila državama članicama da poduzmu konkretne mjere za suočavanje s takvom mračnom stvarnošću. Međutim, prema izvješću RSF-a, još uvijek postoje ozbiljni nedostaci u zemljama EU, a preporuke Europske komisije o sigurnosti novinara se nisu provele.

'Zaštita medijskih profesionalaca'

Iz RSF-a kažu kako zemlje EU "moraju brzo poduzeti korake" u smjeru "zaštite medijskih profesionalaca i borbe protiv nekažnjavanja nasilnih zločina nad njima."

"Iako pozdravljamo nova obećanja nekih vlada, nemamo razloga da slavljem obilježavamo drugu godišnjicu preporuka EU o sigurnosti novinara. Žao nam je što nacionalna tijela nisu ništa naučila nakon ubojstava četvero europskih novinara, kao i mnogih prijetnji koje opterećuju medijske djelatnike. Pozivamo vlade da ubrzaju provedbu preporuka iz 2021. godine", izjavio je Pavol Szalai, šef odjela RSF-a za EU i Balkan.

'Prikupljaju podatke o najboljim praksama drugih'  

Dok su neke zemlje, kao što su Bugarska i Slovačka, RSF-u na upit o tom pitanju dale odgovore koji ukazuju na konkretne planove koje tek misle poduzeti, neke druge - kao što su, primjerice, Poljska i Malta - odgovorile su "nejasno".

RSF je izvijestio da je malteška vlada odgovorila da je "primijenila i primjenjuje mjere koje je odredila Europska komisija" te da je "odlučna donijeti zakonske izmjene".

"Međutim, malteška vlada odbija objaviti izvješće o reformama zakona o slobodi medija koje je izradilo savjetodavno tijelo nakon javne istrage okolnosti ubojstva novinarke Caruane Galizie 2017. godine", kaže RSF.

U slučaju Poljske, koja je zauzela 57. mjesto prema indeksu slobode medija za 2023. godinu, vlasti u Varšavi pojasnile su kako je zemlja već ispunila brojne odredbe iz europske preporuke.

Poljaci su također rekli kako "prikupljaju podatke o najboljim praksama drugih državnih institucija odgovornih za primjenu preporuke, prije razmatranja zakonodavnih amandmana koji bi trebali poboljšati način na koja Poljska provodi preporuke".

RSF je pozvao države članice EU da odmah poduzmu mjere i ubrzaju provedbu preporuka Komisije usmjerenih na četiri konkretna područja:

Provođenje neovisne, učinkovite i transparentne istrage kaznenih djela nasilja nad novinarima; Uspostava ili podrška mehanizama za suradnju s novinarima radi poboljšanja njihove sigurnosti; Pokretanje ili podržavanje službi koje nude pomoć ugroženim novinarima; i poduzimanje konkretnih mjera za zaštitu novinara dok izvještavaju s javnih prosvjeda.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: RSF: Malta and Poland still ‘vague’ on journalists’ safety)