Politika

VEĆA SREDSTVA ZA VOJSKU: Europski parlament složio se s povećanjem izdvajanja za obranu u novom proračunu za 2024.

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Europski parlament podržao je prijedlog Komisije da se povećaju izdvajanja za obranu u proračunu EU za sljedeću godinu, iako su sredstva u njemu već prilično oskudna

epa10321854 Flags in front of the European Parliament building in Strasbourg, France, 23 November 2022. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Želja da se ojačaju proračuni za vojsku - unatoč strogim proračunskim smjernicama - stiže kao posljedica rata u Ukrajini i uslijed trenda da europske prijestolnice obećavaju veliko povećanje proračunskih izdvajanja kako bi se naoružali i pružili podršku Ukrajini.

Po kompromisnim sporazumom o proračunu EU za 2024. kojeg je Euractiv dobio na uvid, pregovarači Parlamenta žele povećanje od 625 milijuna eura za Europski fond za obranu (EDF), kao i dodatnih 45 milijuna eura za vojnu mobilnost.

Fond za europsku suverenost

Tim bi se potezom, koji se nadovezuje na početni proračunski prijedlog Komisije, podržao njen prijedlog za sedmogodišnji proračunski okvir (MMF) za razdoblje od 2021. do 2027. i Fond za europsku suverenost (STEP) koji će se pokrenuti 2024.

Tijekom pregovora 2020. o financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. izdvajanja za obranu su bila među prvima koje su čelnici odlučili srezati.

Međutim, zbog rata u Ukrajini je "raditi sve po starom postalo nemoguće", rekao je za Euractiv zastupnik Victor Negrescu (S&D, Rumunjska), izvjestitelj Socijalista za proračun za 2024. godinu.

Revizija MFF-a

Na ovaj način Europski parlament "usklađuje svoje stajalište" s Europskom komisijom, rekao je Siegfried Muresan (EPP, Rumunjska), izvjestitelj Parlamenta za proračun.

Europski parlament u praksi donosi proračun za 2024. koji već uključuje dodatna sredstva predložena u okviru revizije MFF-a za razdoblje 2024.-2027. i STEP (ranije poznat kao Fond za suverenost), iako o njima još pregovaraju države članice.

Ta predložena revizija MFF-a nadovezuje se na proračun za 2024. koji je Komisija prvotno podnijela.

Ako se i Vijeće složi s revidiranim mišljenjem Parlamenta i Komisije, Europski fond obranu (EDF) dobio bi 1,263 milijarde eura, a program vojne mobilnosti 286 milijuna eura u 2024. godini.

Kontekst rata u Ukrajini

"Proračun za obranu jedan je od prioriteta Europskog parlamenta, jer želimo nastaviti podržavati Ukrajinu", izjavila je zastupnica Fabienne Keller (Renew, Francuska).

Muresan je rekao kako revizija MFF-a i predloženi fond STEP "slijede zbog rata u Ukrajini, jer je [Komisija] s pravom shvatila kako je obrana važna", a posebice "kako trebamo više ulagati u istraživanje i razvoj".

"Postoji shvaćanje kako ima smisla okupiti zajedničke resurse, ulagati u istraživanje, osmisliti najbolje tehnologije na najisplativiji mogući način, a potom podijeliti rezultate takvih istraživanja vojne tehnologije među zemljama članicama EU", dodaje Muresan.

"Mislim kako to ima smisla, to će nas učiniti sigurnijima".

Kada je u pitanju vojna mobilnost, Keller je pojasnila: "Jasno smo vidjeli kako je proračun predviđen za 2023. godinu bio nedovoljan, posebice izdvajanja za vojnu mobilnost, koja su se ove godine dopuniti nekoliko puta".

Jednostavan dogovor s Vijećem?

"Ovo povećanje nije na štetu drugih programa," rekla je Keller, dok je Muresan objasnio da će doći do "nekih vrlo umjerenih povećanja od 100 milijuna eura za Instrument za povezivanje Europe (CEF) za velike infrastrukturne projekte, 100 milijuna eura za program studentske razmjene Erasmus i oko 100 milijuna eura za neke dijelove znanstvenog programa Horizon Europe".

"EU mora pronaći ravnotežu između osiguranja potrebnih sredstava za povećanje kapaciteta europske obrambene industrije, kao i proizvodnje naoružanja za sebe i potrebe naših partnera, ali bez iscrpljivanja postojećih programa i sredstava u okviru kohezijske politike" i zaštite prava radnika, kaže Muresan.

O povećanju proračuna za obranu prognozirao je kako će doći do "jednoglasnog dogovora svih triju institucija o potpori ovom prijedlogu, jer svima je nakon ruske invazije u Ukrajini jasno da je to važno".

Keller je međutim upozorila kako su "proračunski pregovori s Vijećem uvijek složen proces, ali realno Europski parlament mora ustrajavati na ambicioznoj reviziji MFF-a".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: European Parliament supports increase in 2024 defence budgets)