Politika

EUROPSKO-UKRAJINSKI SUMMIT: EU namjerava pohvaliti dosadašnji napredak Kijeva, ali bez obećavanja ekspresnog učlanjenja

Autor Euractiv/ Alexandra Brzozowski

Očekuje se da će EU pohvaliti Ukrajinu za njezin napredak u reformama vezanim za članstvo i poslati snažnu poruku Moskvi, navedeno je u nacrtu izjave sa samita u koji je imao uvid EURACTIV

epa10415896 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a joint press conference with President of the EU Council Charles Michel (not pictured) following their meeting in Kyiv, Ukraine, 19 January 2023. Charles Michel arrived in Ukraine to meet with top officials amid the Russian invasion. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Euractiv je dobio na uvid nacrt izjave (communiquea) koje se priprema za susret između dužnosnika Europske unije i Ukrajine u petak, 3. veljače, u kojem se smjera pohvaliti Ukrajinu za reformske napore, no, također naglašava da su zemlje EU podijeljene oko brzine prijema Ukrajine u Europsku uniju.

Važan posjet EU dužnosnika Ukrajini najavljen za kraj ovaj tjedna, trebao bi poslati poruku solidarnosti i istovremeno potaknuti Kijev da nastavi s provedbom reformi potrebnih za članstvo u EU, gotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, i šef diplomacije EU, Josep Borrell, sastat će se s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u petak, nakon konzultacija između Europske komisije i ukrajinske vlade zakazanih za četvrtak.

Prema nacrtu pripremljene izjave koju je dobio na uvid Euractiv, čelnici EU i Ukrajine trebali bi ponoviti kako je "budućnost Ukrajine i njenih građana unutar Europske unije" i potvrditi kako je "EU predana ustrajati na podršci daljnjoj europskoj integraciji Ukrajine."

"EU je prepoznala značajan napredak kojeg je Ukrajina pokazala u posljednjih nekoliko mjeseci u smjeru postizanja ciljeva na kojima se temelji njen status kandidata za članstvo u EU, pozdravila je trud koji Ukrajina ulaže u reforme u tako teškim vremenima, te je potaknula tu zemlju da nastavi u istom smjeru i ispuni uvjete navedene u mišljenju Europske komisije o njenom zahtjevu za članstvom, kako bi napredovala prema budućem članstvu u EU," trenutno stoji u nacrtu pripremljene izjave.

Osim očekivanog govora o članstvu u Europskoj uniji, očekuje se opipljiv napredak u nekoliko područja, poput bescarinskog izvoza ukrajinske robe u EU, pristupa Ukrajine europskom području u kojem je ukinut roaming za mobilne mreže, i uključenje Ukrajine u jedinstveno područje za plaćanja u eurima (Single Euro Payments Area, SEPA).

Ukrajina i EU će također potpisati memorandum razumijevanja o strateškom partnerstvu u području obnovljivih izvora energije.Za konzultacije između Europske komisije i ukrajinske vlade još nije objavljen dnevni red, ali očekuje se da će teme razgovora biti financiranje Ukrajine i njene obnove, njena molba za članstvo u EU, i potencijalne nove sankcije za Rusiju.

Formulacija o članstvu postaje glavna točka razdora

Prema izjavama nekoliko europskih diplomata, ovotjedni summit bi trebao poslužiti i za upravljanje očekivanjima, bez obzira na poruku koja će se od tamo poslati. Veleposlanici EU bi trebali dogovoriti konačnu verziju priopćenja do utorka, 31. siječnja.

U proteklih nekoliko tjedana članice EU su se našle u sukobu oko pozitivnog jezika samog teksta koji govori o perspektivi ukrajinskog članstva u EU, četiri europska diplomatska predstavnika potvrdilo je za Euractiv.Poljska, tri Baltičke zemlje i Ukrajina nastoje progurati formulaciju koja poručuje Kijevu da bi ukrajinski zahtjev za članstvom mogao biti ubrzan.

"Ono što očekujemo od summita jest poticaj Ukrajini i jasna ocjena napretka koji je već učinjen," rekao je za Euractiv neimenovani diplomat iz istočne Europe. "Iako se radi samo o izjavi, riječi su bitne, i zato zagovaramo verziju teksta koja će biti poticajna," dodao je.

Europska komisija u lipnju je preporučila da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u EU, pod uvjetom da Kijev provede niz zakonodavnih i političkih koraka, sažetih u takozvanih sedam preporuka.

Te preporuke uključuju donošenje zakonskih promjena koje se odnose na proceduru biranja sudaca ukrajinskog ustavnog suda na temelju kompetitivnosti, jaču borbu protiv korupcije, usklađivanje regulative medija sa standardima EU, i zaštitu etničkih manjina.

Budući da je Kijev proteklih mjeseci nastavio s uvođenjem reformi, ukrajinski čelnici izrazili su nadu da bi njihova zemlja mogla ući u EU u bližoj budućnosti, možda čak unutar sljedeće dvije godine. Ali unatoč odluci iz lipnja da se Ukrajini odobri status kandidata, izgledi da će Ukrajina uskoro postati članica EU su i dalje maleni.

"Mnoge velike države EU neće prihvatiti izjavu u kojoj se o tome govori previše pozitivno, a jedan od glavnih razloga je i što je već dogovorena formulacija stara jedva mjesec dana, pa stoga nitko ne želi opet pokretati tešku raspravu kakvu smo maloprije tek dovršili," rekao je jedan diplomat iz EU za Euractiv.

Nekoliko diplomata iz EU potvrdilo je da su formulacije korištene u nacrtu deklaracije postale pretjerano optimistične za neke od skeptičnih država EU, pa se očekuje da u suprotnom smjeru reagiraju Francuska, Njemačka, Španjolska, Nizozemska, Portugal, Danska i Belgija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošle godine da bi moglo proći "više desetljeća" prije nego što Ukrajina postane članica EU, a čak i oni europski čelnici koji izražavaju najveću podršku Ukrajini priznaju da je pred Kijevom nešto duži put do članstva.

Opreznije članice EU smatraju da je spominjanje "značajnog napretka" preuranjeno, i da se time "preskaču uobičajeni koraci procesa približavanja članstvu," jer još nije bila prezentirana nikakva formalna analiza ukrajinskog dosadašnjeg napretka.

Diplomati iz tih zemalja zagovaraju da se zadrže formulacije korištene na sastanku Europskog vijeća u lipnju prošle godine i već dogovorena procedura, koja nalaže da Europska komisija sastavi privremeni izvještaj o tome kako Ukrajina napreduje u ispunjavanju sedam zahtjeva koje je postavila EU za početak pregovora o članstvu.

Reforma ustavnog suda ključan preduvjet

Taj izvještaj bi trebao doći kao dodatak uz redovnu analizu koja se radi u sklopu paketa dokumenata o proširenju EU kojeg Europska komisija objavljuje svake godine u listopadu, i za kojeg se očekuje da će sadržavati daljnje preporuke.

U neslužbenim razgovorima, dužnosnici EU koji rade na pripremi tog izvještaja kažu da je Ukrajina ostvarila napredak kroz izglasavanje novog zakona o medijima i kroz ključna imenovanja za funkcije u ukrajinskom specijalnom uredu za suzbijanje korupcije.

"Imajući na umu da se radi o zemlji koja je trenutno u ratu, doista se može reći da su uložili golem trud kako bi obavili sve što proces proširenja od njih traži," rekao je za Euractiv dužnosnik EU upućen u tu temu.

No, iako je Ukrajina najavila reformu ustavnog suda i način na koji se u njega imenuju suci, Venecijanska komisija izrazila je zabrinutost zbog ovlasti i sastava savjetničke grupe eksperata, tijela koje odabire kandidate za mjesto na sudu.

"Još uvijek postoji raskorak u vladavini prava i pravosuđu, te u borbi protiv korupcije, a neke od provedenih reformi će vjerojatno u budućnosti biti potrebno dodatno uskladiti sa zakonodavstvom EU," dodao je europski dužnosnik.

Imajući to na umu, deklaracija za predstojeći summit spomenut će da su "reforma ustavnog suda i procedura selekcije politički neovisnih i kvalificiranih ustavnih sudaca i dalje ključni za jačanje otpornosti Ukrajine."