Politika

PREGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE: Kosovski premijer odbio kompromisni prijedlog Europske unije

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Novi krug razgovora čelnika Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa u četvrtak nije uspio ostvariti nikakav napredak, nakon što je Priština odbacila kompromisni prijedlog Europske unije za kojeg tvrdi da "favorizira Beograd"

epa10756966 Josep Borrell, the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, speaks to the media prior to an EU Foreign Affairs Council in Brussels, Belgium, 20 July 2023. EU ministers are meeting for 'an exchange of views on the Russian aggression against Ukraine' and to 'discuss the foreign policy dimension of economic security, hold a lunch discussion on Turkiye and be informed about current affairs.' They also will have an informal exchange via videoconference with US State Secretary Antony Blinken, the European Council's website announced. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

"Naporno smo se trudili, ali nažalost, danas nije bilo moguće premostiti razlike", rekao je novinarima šef europske diplomacije Josep Borrell nakon razgovora u Bruxellesu.

Sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u četvrtak bio je njihov prvi izravni sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine u kojem posreduje EU, nakon što su krajem svibnja izbili sukobi na sjeveru Kosova na kojem živi značajna srpska etnička manjina.

Dosadašnji razgovori nisu dali rezultate 

U prethodnom krugu razgovora u lipnju čelnici su odvojeno razgovorali s Borrellom i posebnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, no ni taj krug nije donio nikakve opipljive rezultate.

Na sastanku u četvrtak dvojica čelnika ponovno nisu uspjeli postići dogovor o napretku u provedbi Ohridskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njezine bivše pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008. godine.

Kosovo inzistira da Srbija poduzme prvi korak, i da pokrene proces prema službenom priznanju kosovske neovisnosti, što uključuje i uzajamno priznavanje dokumenata. Beograd, međutim, prvo želi vidjeti neki napredak prema uspostavi zajednice 10 općina na Kosovu u kojima Srbi čine većinu.

"Više puta smo uložili napore da se dođe do kompromisa o tome kako bi izgledu proces implementacije", kazao je Borrell.

"Predložili smo ono što u ovom trenutku smatramo jedinim mogućim kompromisom - proces koji bi omogućio da se [oba zahtjeva] paralelno odvijaju", rekao je Borrell, dodavši kako EU i šira međunarodna zajednica, uključujući i SAD, to vide kao "jedini realan način na koji provedba može funkcionirati".

Kurti je odbacio taj prijedlog, rekao je Borrell, iako ga je Vučić prihvatio. Kosovska strana naglasila je, međutim, kako zaključak nakon sastanka od strane EU "neće odražavati ono što se dogodilo tijekom razgovora".

Sporna Zajednica srpskih općina na Kosovu

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Kurti je rekao kako je ranije predložio "niz smjernica za provedbu sporazuma iz Bruxellesa i Ohrida" i odbacio, kako je rekao, "staru kondicionalnost" koju traži Beograd.

Optužio je i posrednike EU za pristranost, kazavši kako je Unija usvojila stajalište Srbije kao vlastito.

"Za mene, uvjetovanje koje traži Srbija pretvorilo se u stav posrednika [dijaloga s EU] Lajčaka i da krenemo naprijed, to se mora nadvladati".

Vučić je sa svoje strane rekao kako je Srbija "prihvatila kompromisni prijedlog EU, no Kurti ga nije htio prihvatiti, pa se sastanak završio".

"Jasno je kako Kurti jednostavno izbjegava osnivanje Zajednice srpskih općina. To je bit svega. Srbija ne bježi od svojih obveza", dodao je Vučić.

Nema napretka u provedbi

EU je kritizirala izostanak napretka, šest mjeseci nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma.

"Izostanak djelovanja obiju strana znači kako obje strane - i Kosovo i Srbija - izravno i ozbiljno krše obveze dijaloga i krše vlastita obećanja", rekao je Borrell.

Do sada su u razgovorima obrađena samo tri elementa: suradnja u rješavanju slučajeva nestalih osoba, tim za sastavljanje statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) i uspostava zajedničkog odbora za praćenje provedbe sporazuma.

Zajednički odbor još nije u funkciji.

"Nije bilo sastanaka zajedničkog odbora, jer je u središtu pozornosti dijaloga, na žalost, snižavanje napetosti i upravljanje krizom, i to zbog napete situacije na sjeveru Kosova", potvrdio je glasnogovornik EU za Euractiv.

Borrell je upozorio i Beograd i Prištinu kako će, ako nastave s nedjelovanjem, to utjecati i na njihove ambicije za članstvom u EU. Srbija je postala kandidat za članstvo 2012. godine i započela pregovore o priključenju 2014. godine. Kosovo još uvijek nije službeni kandidat.

"Bez normalizacije [odnosa] neće biti ni europske budućnosti za Srbiju i za Kosovo. Riskiraju da zaostanu za drugim partnerima koji se brzo približavaju EU."

Izbori na sjeveru Kosova

Borrell je rekao i kako nije bilo napretka u naporima na smirivanju prijepora oko izbora na sjeveru Kosova koji su izazvali nerede u svibnju i ponovio je zahtjev da Priština tamo ponovi izbore.

"Ne možemo čekati sljedeću krizu. To se mora dogoditi odmah, u skladu sa zahtjevom EU", dodao je Borrell.

Nasilje je izbilo nakon što su etnički albanski načelnici općina postavljeni na čelo lokalnih vlasti, i to nakon spornih izbora koje su etnički Srbi bojkotirali. U neredima je 93 pripadnika mirovnih snaga NATO saveza ozlijeđeno, i to u sukobima sa srpskim prosvjednicima.

Borrell je upozorio kako su koraci koje je Kosovo poduzelo za ublažavanje napetosti, održavanjem novih izbora, bili "daleko nedovoljni" u odnosu na zahtjeve međunarodne zajednice.

EU je bila zatražila od Prištine poduzimanje koraka za smanjenje napetosti, što je uključivalo i povlačenje jedinica specijalne policije iz objekata lokalnih institucija, kao i pripremu novih izbora.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Kosovo rejects EU compromise proposal in Belgrade-Pristina talks)