Politika

ILEGALNE MIGRACIJE: Austrijska vlada odbacuje poziv Europske komisije da ukine veto na proširenje Schengena

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Austrija je odbacila poziv predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da ukine svoj veto protiv članstva Bugarske i Rumunjske u šengenskom prostoru, ustvrdivši kako njegovo proširenje "trenutačno nema smisla"

epa10213714 Austrian police officers check vehicles in search for illegal migrants at the Austrian side of the Austrian-Slovakian border near Berg, some 60 kilometers east of Austrian capital Vienna, Austria, 29 September 2022. Austrian authorities announced they will hold random checks at several border stations to prevent human trafficking. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Izvor: CHRISTIAN BRUNA/EPA

U svojem govoru o stanju Unije u srijedu, von der Leyen je prozvala Austriju zbog blokiranje priključenja Bugarske i Rumunjske šengenskom području i pozvala Beč da ih "konačno pusti da se priključe, bez daljnje odgode".

Međutim, austrijska vlada je u odgovoru odbacila njen zahtjev.

'Nema smislma govoriti o širenju Schengena u ovom trenutku'

"Trenutačno se povećava broj migracija diljem Europe, a u brojnim zemljama razgovara se o dodatnim graničnim kontrolama, primjerice u Njemačkoj, na granici s Poljskom," izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner u svom priopćenju.

"U ovom trenutku nema smisla govoriti o proširenju šengenskog prostora. Trebamo više [graničnih ]kontrola, a ne manje", dodao je.

Strahuju od velikog priljeva migranata

Austrija blokira ulazak Bugarske i Rumunjske u šengensko područje jer strahuje od većeg priljeva ilegalnih migranata. Austrijska vlada smatra da te dvije zemlje nisu dokazale da mogu učinkovito nadzirati vlastite granice, koje će nakon priključenja Schengenu postati vanjske granice EU.

S druge strane, von der Leyen je naglasila da su te dvije istočnoeuropske zemlje već postale uzor drugima jer nude primjer najboljih praksi u pogledu odobravanja azila i deportiranja migranata.

"Dokazali su to: Bugarska i Rumunjska dio su našeg šengenskog prostora", dodala je von der Leyen u svom godišnjem govoru o stanju Unije.

U samoj Austriji, uporno ustrajavanje vlade na blokiranju bugarskog i rumunjskog članstva napala je i liberalna stranka NEOS, koja je sada u oporbi.

"Ovo je izravan poziv austrijskoj saveznoj vladi da konačno ukine svoj nečuven i protueuropski veto", rekla je zastupnica NEOS-a Claudia Gamon za austrijsku agenciju APA nakon obraćanja von der Leyen.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria rebuts von der Leyen’s call for Schengen enlargement)