Politika

IZBORI U NIZOZEMSKOJ: Populistička stranka BBB zagovara izuzeće iz europskih mjera za zaštitu prirode i migracija

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

U slučaju ponovnih razgovora o europskim ugovorima, Nizozemska bi trebala tražiti izuzeće za područja zaštite prirode i migracija, najavljuje protestna stranka Pokret poljoprivrednika i građana (BBB) u svojoj predizbornoj platformi

epa10051540 Tractors block the A67 during a farmers protest near Hapert, Netherlands, 04 July 2022. The Dutch government aims at cutting the country's nitrogen emissions in half by 2030. However, in order to achieve this, some farms close to nature reserves may be forced to close. EPA-EFE/ROB ENGELAAR
Izvor: ROB ENGELAAR/ANP

Nakon neočekivano uvjerljive pobjede na regionalnim izborima u ožujku ove godine, ta stranka, koju uvelike podržavaju nizozemski poljoprivrednici i ruralni birači zbog protivljenja vladinim mjerama za suzbijanje emisija dušika, postala je jedna od vodećih stranaka u anketama za predstojeće nacionalne izbore u studenom 2023.

"Ako dođe do otvaranja novih pregovora o europskim sporazumima, Nizozemska [treba] za sebe ispregovarati izuzeće za pitanja migracijske politike i zaštite prirode", stoji u njihovom programu objavljenom u petak.

Preobrazba poljoprivrede

Nizozemska je jedan od najvećih zagađivača u Europi jer ima visoku stopu emisija dušika, od čega glavnina dolazi iz poljoprivrede i posebice iz stočarstva.

U pokušaju da se smanje te emisije, vlada već neko vrijeme pokušava provesti subvencionirani program koji bi mogao dovesti do zatvaranja mnogih stočnih farmi, kao i do njihove potpune preobrazbe na ekološki prihvatljivije načine rada.

Stranku osnovala poljoprivredna novinarka

Stranku BBB osnovala je u listopadu 2019. poljoprivredna novinarka Caroline van der Plas, kao nadogradnju na prosvjede udruga nizozemskih poljoprivrednika zbog najave vladinih mjera za smanjene emisija dušika.

Na izborima 2021. osvojili su samo jedno od ukupno 150 mjesta u nacionalnom parlamentu, ali su potom već na regionalnim izborima u ožujku 2023. i na izborima za Senat u svibnju 2023. osvojili relativnu većinu.

Traže kvotu za azilante

No, iako je već poznato da se stranka BBB žestoko protivi ekološkim mjerama  EU, posebice u pogledu nizozemske obveze smanjenja emisija dušika, njen stav prema migracijama dosad nije bio tako jasno izražen.

U svojem izbornom programu, stranka se zalaže za uvođenje "kvote za azilante koja bi iznosila 15.000 odobrenih azila godišnje," dok bi se svi dodatni zahtjevi za azilom tretirali u skladu s novim sporazumom EU o upravljanju migracijama, koji je dogovoren u lipnju.

BBB se također zalaže za obradu zahtjeva za azil na vanjskim granicama EU i za proširenje ovlasti agencije EU za zaštitu vanjskih granica Frontex.

U međuvremenu, stranka također poziva prve države u koje pristižu migranti da se pridržavaju Dablinskog sporazuma, osobito u slučajevima migranata koji podnose zahtjev za azil u prvoj državi EU u koju dođu.

"Danas vidimo da se zemlje na vanjskim granicama EU ne pridržavaju ove uredbe, jer im ona ne odgovara. Potrebno je strogo poštivanje tih pravila, kako bi se moglo normalno surađivati", navodi stranka.

Zaštita prirode

Kad je riječ o politikama EU u području zaštite prirode, BBB i dalje kritizira europsko zakonodavstvo i inicijative, kao što su Zakon o obnovi prirode te Uredba o prirodi i prirodnim staništima.

"Prije prihvaćanja Zakona o obnovi prirode napravit ćemo analizu socioekonomskog učinka ovog zakona, kako bismo i prije njegovog stupanja na snagu mogli prilagoditi njegovu provedbu na negativne učinke ovog zakona".

Stranka poziva i na revidiranje zakonom zaštićenih područja prirode iz programa Natura 2000, navodeći kako su zasad određena područja premalena i rascjepkana, što dovodi do "nepotrebnih i skupih ograničenja, kao i nepotrebnog pritiska na okolinu koja ih okruženje".

Umjesto toga, stranka želi da područja zaštićena tim programom budu "takve veličine da budu dovoljno velika da mogu biti samoodrživa".

Sigurnost opskrbe hranom

Po uziru na mrežu Natura 2000 za zaštićena područja prirode, stranka traži i stvaranje takozvanih Food 2050 područja, neke vrste zaštićenih područja koja jamče sigurnost opskrbe hranom u EU.

"Takvom odredbom određena (poljoprivredna i ribolovna) područja označila bi se kao ključna za europsku proizvodnju hrane. Ta područja određivale bi same države članice jer vlade moraju zaštititi te visoko produktivne poljoprivredne funkcije".

Nadalje, nizozemski poljoprivredni sektor i njegova proizvodnja hrane trebali bi općenito igrati veću ulogu u nizozemskoj vanjskoj politici, navodi BBB.

"Aktivna suradnja unutar NATO saveza i Europske unije [potrebna je], imajući na umu da imamo jedinstven geopolitički položaj, u čemu su naša industrija, poljoprivreda i upravljanje vodama ključni sektori... U svijetu u kojem se sankcije samo povećavaju, a međunarodne granice sve češće zatvaraju, Nizozemska - zajedno sa susjednim zemljama - predstavlja smočnicu Zapada".

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch farmer party demands opt-out for EU nature, migration policy)