Politika

SKIDANJE IMUNITETA: Latvijski eurozastupnici optužuni za korupciju tvrde da se radi o političkom progonu

Autor Euractiv/Max Griera

Zbog optužbi za podmićivanje i prevaru u skandalu teškom 10 milijuna eura iz vremena kad su bili na čelu gradske vlasti u Rigi, dvojica socijalističkih zastupnika (S&D) u Europskom parlamentu mogla bi izgubiti zastupnički imunitet

epa04428172 A photograph made available on 02 October 2014 shows a biker looking at an electoral poster of deputy candidate, Prime Minister candidate Riga Mayor Nils Usakovs from Harmony Centre, at Sigulda, Latvia, 27 September 2014. Parliamentary elections will be held in Latvia on 04 October 2014. EPA/VALDA KALNINA
Izvor: VALDA KALNINA/EPA

Ured latvijskog glavnog tužitelja želi pokrenuti kazneni postupak za podmićivanje, prevaru i "zloupotrebu službene dužnosti" protiv Nilsa Ušakovsa, bivšeg gradonačelnika glavnog grada Latvije Rige, i Andrisa Ameriksa, koji je bio njegov dogradonačelnik između 2010. i 2018., stoji u dokumentima koje je Euractiv dobio na uvid.

U istrazi latvijskog ureda za borbu protiv korupcije KNAB utvrđeno je da su Ušakovs i Ameriks odobrili izmjenu gradske regulative kako bi se moglo putem gradske tvrtke za javni prijevoz financirati smanjenje cijene prijevoza za umirovljenike i mlade na autobusnim linijama kojima je upravljala privatna kompanija.

Primali proviziju u gotovini

U zamjenu, kaže KNAB, Ušakovs i Ameriks su svaki mjesec primali proviziju u gotovini, u iznosu od 30 posto privatne kompanije, u razdoblju od svibnja 2018. do travnja 2020. Latvijsko tužiteljstvo nije navelo točan iznos novca kojeg su optuženi pritom primili, već samo navodi da se radi o "materijalnoj vrijednosti".

Sumnja se da su Ušakovs i Ameriks, koji su danas zastupnici Europskog parlamenta, bili dio šire korupcijske mreže u kojoj je proračun grada oštećen za nekih 10 milijuna eura od strane i u kojoj su, osim njih, sudjelovala i dva bivša direktora iz kompanije za javni prijevoz u Rigi, kao i vlasnik privatne kompanije koja je grad snabdijevala autobusima.

No, optuženi zastupnici tvrde da se radi o politički motiviranom procesu.

"Vjerujem kako su druge osobe, uključujući i Andris Ameriks, žrtve političkog procesa koji se vodi protiv mene", rekao je Ušakovs u razgovoru za Euractiv.

'Politički motivirane optužbe'

"Osjećam se opušteno jer znam da nisam učinio ništa loše", ponovio je Ušakovs, uz tvrdnju da je cijeli slučaj politički motiviran i orkestriran od strane vladajuće stranke desnog centra Jedinstvo (EPP) i premijera Krišjanisa Karinša.

Ušakovs dodaje da su korupcijske istrage "direktno pod kontrolom premijera".

"Premijer je, u našem slučaju, iz EPP-a, a ja dolazim iz S&D-a, a u našoj unutarnjoj politici imamo dugotrajan sukob između svih stranaka".

Po latvijskom zakonu antikorupcijsko tijelo KNAB je pod nadzorom kabineta i premijera, osim kod odluka koje KNAB donosi u obavljanju svojih dužnosti.

"Pa svaki političar u ovakvim okolnostima kaže da se radi o političkim optužbama", našalio se Ušakovs i naveo nekoliko primjera ranijih optužbi za korupciju protiv njega, koje na kraju "nisu ništa postigle".

Nepotizam i promocija na društvenim mrežama

Europski parlament je 2021. skinuo imunitet Ušakovsu nakon što ga je glavni tužitelj optužio za skrivanje neovlaštenog uređaja za snimanje videa u uredu gradonačelnika. Latvijski sudovi u konačnici su odbacili optužbu zbog nedostatka dokaza.

Međutim, Ušakovs se i prije našao u središtu prijepora. Jedan novinar je 2011. objavio komunikaciju između Ušakovsa i savjetnika ruskog veleposlanstva u Rigi u vezi s financiranjem latvijskih lokalnih izbora 2009. godine. Taj novinar je kasnije uhićen, a potom napadnut i pretučen u odvojenom incidentu.

U intervjuu jednom ruskom TV kanalu 2014. godine rekao je: "Za nas je trenutačno predsjednik Vladimir Putin najbolji kojeg bismo mogli imati", dodajući kako bilo koji drugi ruski lideri "neće donijeti stabilnost u susjedstvo".

Zatim su 2018. istraživački novinari utvrdili da je Ušakovs u tri godine potrošio više od osam milijuna eura sredstava poreznih obveznika na samopromociju, što je uključivalo pojavljivanja u medijima, nepotistička imenovanja i promicanje na društvenim mrežama.

'Lica korupcije'

Zastupnik gradskog vijeća Rige Vilnis Kirsis nazvao je 2019. Ušakovsa i Ameriksa "licima korupcije".

Suočen s najnovijim optužbama za korupciju i vrlo vjerojatnim ponovnim gubitkom parlamentarnog imuniteta, Ušakovs kaže da je uvjeren kako će dokazati svoju nevinost odboru za pravna pitanja JURI, koji je zadužen za odlučivanje o njegovu imunitetu, kao i na latvijskim sudovima.

"Ne osjećam se kao da sam pod stresom, čak i ako to znači da ću morati ići na sud i još jednom dokazivati kako je pružanje besplatnih vožnji za umirovljenike i djecu općenito dobra stvar", kaže Ušakovs i dodaje kako je uočio nepravilnosti u pismu koje je latvijsko tužiteljstvo uputilo Europskom parlamentu tražeći ukidanje imuniteta.

Dug put do ukidanja imuniteta

Trebat će dosta vremena dok latvijske vlasti saznaju mogu li pokrenuti sudski postupak protiv Ušakovsa i Ameriksa jer postupak ukidanja imuniteta može trajati mjesecima ili čak godinama.

Nakon prve razmjene mišljenja o tom pitanju u četvrtak, članovi parlamentarnog odbora moći će izraziti svoje stajalište tijekom dodatnog saslušanja i iznijeti sve dokumente ili pisane dokaze.

Potom će odbor za pravna pitanja JURI, iza zatvorenih vrata, donijeti preporuku cijelom parlamentu o tome treba li ukinuti imunitet i zatim će se o tome glasati na plenarnom zasjedanju.

Kao posljednji korak, ako se ukine imunitet, zastupnici kojima je ukinut mogu pokrenuti postupak pred Europskim sudom (CJEU), što bi znatno produljilo cijeli postupak.

Za usporedbu, slučaj ukidanja imuniteta bivšeg katalonskog predsjednika i zastupnika u Europskom parlamentu Carlesa Puigdemonta stoji na Europskom sudu još od 2021. godine i tek treba biti riješen.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Latvian socialist MEPs face corruption charges, claim persecution)