Politika

I AFRIČKA UNIJA ULAZI U G20: Afričkoj uniji u skupini G20 isti status kao i Europskoj uniji

Autori Hina A. M.

Indijski premijer Narendra Modi predložio je čelnicima skupine G20 da se Afričkoj uniji dodijeli isti status kao i Europskoj uniji te se očekuje da će čelnici članica G20 odluku o tome donijeti na summitu u New Delhiju

Predstavnici nekih članica Afričke unije
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Skupina G20 pristala je primiti Afričku uniju kao stalnu članicu, objavio je Bloomberg News u četvrtak pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Taj bi potez Afričkoj uniji, kontinentalnom tijelu od 55 država članica, dao isti status kao i Europskoj uniji, u odnosu na njen aktualni status "pozvane međunarodne organizacije", dodaje se.

Na summit pozvane i zemlje koje nisu članice G20

Indijski premijer Narendra Modi predložio je čelnicima skupine G20 u pismu u lipnju da Afrička unija dobije punopravno i stalno članstvo u bloku na nadolazećem summitu u indijskoj prijestolnici.

Indijski premijer Narendra Modi
Izvor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Skupina G20 trenutačno se sastoji od 19 zemalja i Europske unije.

G20 je ove godine pozvao devet zemalja koje nisu članice skupine, uključujući Bangladeš, Singapur, Španjolsku i Nigeriju, kao i međunarodne organizacije - Ujedinjene narode, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, na summit koji će se tijekom vikenda održati u New Delhiju.

Očekuje se da će čelnici skupine G20 tu odluku objaviti na summitu, navodi Bloomberg.

Zemlje poput Njemačke, Brazila i Kanade izrazile su podršku članstvu Afričke unije u G20.

Afrička unija još daleko od svog 'uzora' - Europske unije   

Skupina G20 je međuvladin forum najrazvijenijih gospodarstava i gospodarstava u razvoju. Članice predstavljaju oko 85 posto globalnog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.

Afrička unija je labavi savez afričkih država. Osnovana je 2002. godine s ciljem da postane okvir za integraciju afričkih država po uzoru na ulogu koju u Europi igra EU. Sjedište Afričke unije je u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.

Međutim, Afrička unija je još jako daleko od toga da bude integracijski blok kakav je EU.

Članice Afričke unije često u sukobima i ratovima, a potresaju ih i državni udari i unutarnja politička nestabilnost te građanski ratovi. Dosad nisu uspjele ni liberalizirati trgovinu. Nekim članicama Afričke unije u kojima je izvršen vojni puč privremeno je suspendirano članstvo u bloku. Neke afričke države, poput Maroka, dugo nisu ni htjele pristupiti Afričkoj uniji.

Regionalni blokovi u Africi

Stoga se integracijski procesi na afričkom kontinentu pokušavaju ostvariti kroz regionalne ekonomske blokove. Među njima valja spomenuti zone zapadnoafričkog i srednjoafričkog franka, kao i Južnoafričku carinsku uniju (SACU), ali i Istočnoafričku zajednicu (EAC).

Unatoč tome, Afrička unija predstavlja pokušaj da zemlje Afrike okupi u jednu organizaciju koja će predstavljati "glas Afrike" na svjetskoj sceni.