Politika

EUROPSKI IZBORI: Liberali iz skupine Renew osuđuju 'iliberalna iskušenja' pučana

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Liberalna politička skupina Renew Europe optužuje europske pučane (EPP) za koketiranje s krajnjom desnicom, i upozorava na sve veću polarizaciju u Europi u deklaraciji koju će usvojiti na stranačkom skupu u srijedu u Beču

epa07465230 Director of European campaign for the La Republique En Marche (LaREM) party Stephane Sejourne delivers a speech during the European elections campaign meeting in Paris, France, 26 March 2019. The European Parliament elections will be held between 23 and 26 May 2019. EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Izvor: JULIEN DE ROSA/EPA

U tom dokumentu, kojeg je Euractiv dobio na uvid, ta liberalna skupina Europskog parlamenta upozorava na sve veći politički jaz u Europi, budući da se neke konzervativne stranke EU sve više udaljavaju od političkog centra jer ih "privlači iliberalizam".

"Pozivamo proeuropske stranke u Europskom parlamentu na odbacivanje populizma i suradnje s ekstremnom desnicom ili ljevicom", izjavio je novi predsjednik te skupine Stéphane Séjourné u izjavi koju je Euractiv dobio na uvid.

Ne žele 'orbanizaciju' Austrije

Iako se u deklaraciji ne navodi eksplicitno nijedna od članica pučana, nekoliko konzervativnih stranaka u Europi trenutačno je na vlasti u koaliciji sa strankama krajnje desnice, kao u Švedskoj, Finskoj i Italiji.

Austrijska liberalna stranka NEOS, koja je domaćin sastanka u Beču, također je istaknula i austrijsku vladu kao primjer takvih zbivanja.

"Pomalo smo zabrinuti kako i u Austriji postoji iskušenje 'orbanizacije'", izjavila je u utorak predsjednica NEOS-a Beate Meinl-Reisinger nakon sastanka kancelara Karla Nehammera s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Beč ne smije postati Budimpešta", dodala je Meinl-Reisinger

Kako bi se suprotstavili tom trendu, Renew Europe želi zagovarati centrističku platformu uoči europskih izbora u lipnju sljedeće godine, što bi trebalo EPP gurnuti prema umjerenijoj poziciji desnog centra. To bi se trebalo postići zagovaranjem načela kao što su vladavina prava, temeljna ljudska prava, ili borba protiv klimatskih promjena.

Smekšavanje EPP-a prema Meloni

Nedavno, a posebno pod vodstvom čelnika EPP-a Manfreda Webera, pučani su u Europskom parlamentu zauzeli nešto pomirljiviji pristup prema nekim desničarskim strankama Europe, kao što je stranka talijanske premijerke Giorgije Meloni Fratelli d' Italia.

U intervjuu za njemački Funke Media Group, Weber je opisao Melonijino usmjerenje kao "konstruktivno".

Neki članovi EPP-a, kao što su talijanski ministar vanjskih poslova i čelnik Forze Italia Antonio Tajani, zalagali su se za koaliciju s ECR-om, desničarskom skupinom u Europskom parlamentu na čelu s Meloni, nakon narednih europskih izbora.

Renew neće surađivati s radikalnim snagama

Međutim, skupina Renew, koja će vjerojatno biti u poziciji da donosi prevagu nakon izbora, isključila je svaku suradnju s radikalnim političkim snagama.

"Odbacujemo povezivanje s krajnjom desnicom ili krajnjom ljevicom. Odbacujemo suradnju s antieuropskim strankama i sada i nakon izbora 2024. godine," stoji u njihovoj deklaraciji.

Liberalna skupina Renew također je izravno pozvala Italiju navodeći je, pored Poljske i Mađarske, kao jedan od najboljih primjera "demokratskog nazadovanja i illiberalizma".

Povratak suradnji

U kontekstu rastuće polarizacije, Renew želi nastaviti blisku suradnju sa skupinama lijevog i desnog centra, S&D-om i EPP-om, na tragu sporazuma iz 2012. kojeg su potpisale te tri najveće stranke u Europskom parlamentu, a koji je djelovao kao neka vrsta kvazikoalicijskog sporazuma.

"Naši partneri moraju se vratiti tom koalicijskom sporazumu i ostvariti rezultate za građane," kazao je Séjourné.

"Politička scena postaje sve polariziranija, ali znamo kako će se Europa sutrašnjice graditi od političkog centra."

Za skupinu Renew Europe neugodan je sve agresivniji pristup Pučana ključnim zakonodavnim prijedlozima, kao što je iznenadno protivljenje zakonu EU o obnovi prirode, ključnom zakonu iz Europskog zelenog plana.

Zakon o obnovi prirode "Weber je odabrao kao primjer [za testiranje] alternativne većine", izjavio je francuski zastupnik iz redova skupine Renew Pascal Canfin u srpnju, sugerirajući kako Weber razmatra opcije za formiranje koalicije s desnicom.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Liberals condemn EPP’s “illiberal temptations”)