Politika

EUROPSKI IZBORI: Talijanske stranke u razgovorima o snižavanju izbornog praga za osvajanje mandata u Strasbourgu

Autor Euractiv/Federica Pascale

I vladajuće i opozicijske stranke u Italiji razmatraju snižavanje izbornog praga ze predstojeće europske izbore, dok se tome protive liberalna stranka bivšeg premijera Mattea Renzija i desničarska Liga Mattea Salvinija

epa08984247 An Italian national flag and a flag of the European Union fly in Citta della Pieve, near Perugia, Umbria region, Italy, 03 February 2021, where the former president of the European Central Bank, Mario Draghi, owns a house for many years. Italian President Sergio Mattarella has given Mario Draghi a mandate to form a new government after talks at the Quirinal Palace. Draghi had reserved the right to accept the mandate. The former president of the ECB is now set to talk with Italy's political parties to see if an eventual executive led by him would have a working majority in parliament. EPA-EFE/G. BASILIETTI
Izvor: G. BASILIETTI/ANSA

Prije europskih izbora u lipnju 2024. pitanje smanjenja minimalnog broja glasova potrebnih za dobivanje mandata u Europskom parlamentu sa sadašnjih četiri na tri posto već se našlo na dnevnom redu u Italiji.

Prijedlog bi omogućio manjim strankama da lakše uđu u Europski parlament, dok kritičari kažu da bi to povećalo fragmentiranost političke scene.

'Izmjena izbornog zakonodavstva nije prioritet'

Izvori iz vlade i ljevičarske oporbe potvrđuju kako će u narednim danima biti održani sastanci o tom pitanju kako bi se procijenile sve opcije na stolu i eventualno poduzele mjere za izmjenu talijanskog izbornog zakona.

No, desničarska Liga (ID) - jedna od triju stranaka iz vladajuće koalicije, uz Fratelli d' Italia (FdI/ECR) premijerke Giorgije Meloni i Forza Italia (EPP) - već je najavila kako se protivi tom prijedlogu.

"Izmjena izbornog zakona nije prioritet, ali prije svega, ispravno je da Talijani biraju svoje predstavnike bez nekakvih pomagača. Tko god dobije glasove dobije i zastupničko mjesto. Osim toga, u teoriji bi bilo puno razumnije podići izborni prag - to bi omogućilo ograničavanje političke rascjepkanosti koja cijelu zemlju čini slabijom", stoji u priopćenju te stranke.

Nasuprot tome, izvor iz stranke Fratelli d' Italia rekao je kako oni "ne isključuju" takvu mogućnost.

'Dvorske igre'

Stajalištu desničarske Lige pridružila se i liberalna stranka bivšeg premijera Mattea Renzija, Italia Viva (IV), koja je dio europske liberalne političke skupine Renew koju predvodi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Ne zanimaju nas dvorske igre za predstojeće europske izbore. Naše je mišljenje da letvica mora ostati kakva jest, u skladu s postojećim zakonom. Svakako je loš običaj mijenjati pravila igre tako blizu datuma izbora", napisao je Enrico Borghi, čelnik kluba zastupnika te stranke u talijanskom Senatu, na društvenim mrežama.

Ipak, čini se da bi unatoč mišljenju stranke snižavanje izbornog praga bilo korisno za Italiju Vivu, koja, prema posljednjim anketama, stoji na mršavih 2,8 posto podrške.

'Europi treba buđenje'

Renzi, koji je danas član Senata i urednik lista Il Riformista, priopćio je u ponedjeljak svoju kandidaturu za europske izbore, na listi nazvanoj jednostavno Centar.

"Želim potvrditi ono što nitko ne želi potvrditi u Italiji, a to je da postoji potreba da se Europi pruži poziv na buđenje ili ćemo svi ići kući," kazao je Renzi na tiskovnoj konferenciji u Milanu.

Renzi dodaje kako očekuje da će većinu formirati Pučani i Socijalisti, bez desničarskih stranaka poput njemačke AfD, španjolskog Voxa, ili "ljevičarskih ekstremista."

Cilj je, stoga, "ostvariti istu većinu kao što imamo i danas," uz "doprinos naše političke obitelji".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy could lower electoral threshold ahead of next year’s EU elections)