Politika

NIZOZEMSKI IZBORI: Stranka za prava životinja želi drastično smanjenje broja stoke zbog štetnih emisija

Broj grla stoke mora se smanjiti za 75 posto kako bi se time smanjile emisije stakleničkih plinova, traži nizozemska Stranka za životinje (PvdD/Zeleni), dok rastu napetosti oko tog pitanja između vlade u odlasku i poljoprivrednika

epaselect epa10757755 Two cows appear to enjoy rubbing themselves on a rotating brush on a sustainable farm in Soest, The Netherlands, 20 July 2023, that supplies milk to FrieslandCampina. The Dairy Cooperative has seen its net profit fall by more than 94 percent to 8 million euros in the first half of this year. EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Izvor: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nizozemci će u studenom 2023. izaći na birališta na prijevremenim izborima, nakon što se u srpnju ove godine raspala vlada na čijem čelu je premijer Mark Rutte, i to zbog neslaganja oko tretmana izbjeglica i migranata.

Malena opozicijska Stranka za životinje (PvdD) u sadašnjem sazivu donjeg doma nizozemskog parlamenta ima šest zastupničkih mjesta, od njih ukupno 150, i bori se za prava životinja i očuvanje okoliša.

Predizborni program

Ta stranka u utorak je predstavila ambiciozan predizborni program koji uključuje i planirano smanjenja broja stoke u Nizozemskoj, i to iz ekoloških razloga.

"Stočarska industrija jedan je od najvećih proizvođača stakleničkih plinova i uzrok krize prirodnih staništa. To dovodi i do zagađenja podzemnih voda... i šteti zdravlju lokalnog stanovništva, kao i do gubitka plodnog tla, krčenja šuma i povećanog rizika od nove pandemije", navodi se u programu stranke.

"Smanjenjem broja životinja u stočarskoj industriji za najmanje 75 posto pomoglo bi se rješavanju svih tih problema".

Predložili ograničenje broja krava po hektaru 

Budući da europska regulativa obvezuje Nizozemsku da smanji svoje emisije dušika, nekoliko posljednjih vlada je pozivalo poljoprivredni sektor na smanjenje broja stoke, što je očekivano naišlo na veliko nezadovoljstvo stočara.

U lipnju su pregovori između vlade i predstavnika poljoprivrednika, kojim je trebao doći do dogovora o zajedničkom planu za budućnost tog sektora, propali, nakon što je vlada navodno predložila uvođenje ograničenja na 2,5 do 3 krave po hektaru zemlje.

Po vladinim procjenama uvođenje takvih mjera značilo bi i potpuno zatvaranje 11.200 stočarskih farmi, dok bi njih 17.600 moralo značajno smanjiti broj grla. Za financiranje plana vlada je pripremila 25 milijardi eura do 2030.

Traže posebno ministarstvo za klimu

Pregovarači su u to vrijeme smatrali da bi za postizanje sporazuma bilo potrebno smanjenje količine stoke za 25-30 posto, značajno manje od brojke koju PvdD danas traži u svojem programu.

Osim poziva na radikalno smanjenje količine stoke, stranka želi i osnivanje posebnog ministarstva za klimu i biološku raznolikost te ukidanje operativnih dozvola za velike industrijske zagađivače.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch Animals Party demands 75% livestock decrease to lower emissions)