Politika

SUMMIT ASEAN-a U JAKARTI: U fokusu čelnika zemalja jugoistočne Azije kriza u Mjanmaru i spor s Kinom

Autor Hina

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u ponedjeljak je u Jakarti potpisao Ugovor o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji kojim Beograd jača odnose sa zemljama te regije

Summit ASEAN-a u Jakarti
Izvor: Organizing Committee of the ASEAN Summit 2023 / Xinhua News / Profimedia

U Jakarti je počeo u utorak summit Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kojim će, kako se očekuje, dominirati mjanmarska kriza i napetosti u Južnom kineskom moru.

Čelnici ASEAN-a podijeljeni su u vezi s rješavanjem mjanmarske krize, gdje je prije dvije i pol godine vlast preuzela vojna hunta.

'ASEAN se neće pokoravati nijednog supersili'

"Suočavamo se sa sve težim izazovima koji će dovesti do borbe za prevlast između velikih sila", rekao je indonezijski predsjednik Joko Widodo, čija zemlja predsjeda ASEAN-om, u svom uvodnom obraćanju na skupu.

Istodobno je naglasio kako se ASEAN neće pokoravati nijednoj supersili te da će igrati važnu ulogu u osiguravanju mira.

Problem članstva Mjanmara

Kako prenosi agencija AFP, čelnici ASEAN-a pokušat će postići dogovor o krizi u Mjanmaru koja je podijelila taj desetočlani savez.

Vojna hunta vlada Mjanmarom od državnog udara u veljači 2021. kojim je svrgnuta bivša čelnica Aung San Suu Kyi.

Prije dvije godine Indonezija je zatražila okončanje nasilja i početak mirovnih pregovora od mjanmarske vojne hunte, čiji predstavnici zbog zabrane ne dolaze na sastanke na visokoj razini. No, navodi AFP, neke članice saveza sklone su vraćanju Mjanmara na sastanke ASEAN-a.

Uz Kambodžu, glavnog saveznika mjanmarske hunte, tajlandski su se predstavnici posljednjih mjeseci nekoliko puta sastali s njezinim čelnicima.

Spor s Kinom oko naftom i plinom bogatog Južnog kineskog mora

Na sastanku ASEAN-a zemlje članice također će raspravljati o eskalaciji napetosti u Južnom kineskom moru. Prošli tjedan Kina je objavila novu kartu koja izražava ekspanzionističke tendencije u Južnom kineskom moru, bogatom nalazištima nafte i plina.

Indonezija će također biti domaćin istočnoazijskog summita u četvrtak, koji će okupiti 18 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Japan, Indiju i Rusiju.

Međutim, na summit neće doći čelnici SAD-a, Kine i Rusije. Umjesto njih, na sastanku će sudjelovati američka potpredsjednica Kamala Harris, kineski premijer Li Qiang i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji 

Dan ranije, u ponedjeljak, Srbija je u Jakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji, objavilo je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na summitu ASEAN-a u Jakarti
Izvor: BAY ISMOYO / AFP / Profimedia

Potpisujući dokument na ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ocijenio je to kao "događaj od velikog značaja za daljnje unaprjeđenje suradnje s prijateljskim zemljama".

'Pristupanje ugovoru nije u suprotnosti s težnjom Srbije da uđe u EU'

Rekao je da potpisivanje ugovora ne utječe na europske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem.

"Želimo biti članica Europske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnosti s tim. Mi nismo država koja je članica (ASEAN-a) već pristupamo ugovoru kao što su to učinile mnogo veće zemlje”, rekao je Dačić srbijanskim novinarima u glavnom gradu Indonezije.

On je podsjetio da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom razdoblju postavila i pristupanje raznim regionalnim inicijativama, a da je jedna od takvih inicijativa i Ugovor o prijateljstvu i suradnji sa zemljama jugoistočne Azije.

Povezivanje s članicama ASEAN-a Beogradu otvara brojne mogućnosti

Države članice ASEAN-a su u srpnju ove godine jednoglasno odobrile pristupni zahtjev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji.

Članice ASEAN-a su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej i Mjanmar.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za tješnji dijalog, suradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promoviranju suradnje u ekonomskim, socijalnim i kulturnim područjima Srbije s tim blokom, ocijenili su u Beogradu.