Politika

POSJET CRNOGORSKOG PREDSJEDNIKA ZAGREBU: Hrvatska podržava Crnu Goru na europskom putu

Autor Adriano Milovan

Posjet crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Hrvatskoj prvi je njegov posjet nekoj članici EU, a u Zagrebu je najavio da bi i Hrvati mogli imati predstavnika u novoj crnogorskoj vladi

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović i hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović doputovao je u ponedjeljak u službeni posjet Hrvatskoj i sastao se s hrvatskim državnim vrhom.

Riječ je o prvom posjetu novog crnogorskog predsjednika nekoj članici Europske unije.

Eurointegracije u fokusu novog crnogorskog predsjednika 

Milatović je predsjedničku funkciju preuzeo u svibnju, nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio dotadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. U fokusu Milatovićeva mandata je ubrzanje crnogorskog puta prema EU. Njegov posjet Zagrebu odvija se u vrijeme kada se u Podgorici, nakon izbora održanih u lipnju, pokušava sastaviti nova crnogorska vlada.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u ponedjeljak Milatovića na Pantovčaku. Milanović je sudjelovao i na Milatovićevoj inauguraciji u svibnju u Podgorici.

Milanović za ubrzanje ulaska Crne Gore u EU 

Hrvatski je predsjednik poručio kako treba ubrzati put Crne Gore prema EU.

"Kako možeš biti članica NATO-a, a ne možeš premostiti sve te neslućene prepreke i postati članica EU? To je stvarnost u kojoj živimo i u tom smislu imate moju podršku", poručio je Milanović nakon sastanka s Milatovićem.

"Još jednom želim ponoviti ono što često ponavljam i što smatram da ima vrlo jako i faktično, a i moralno uporište: države koje su primljene u NATO, a to su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, a za koje se rasteže i odvlači pregovore o njihovom ulasku u EU, u stvari se svjesno i neodgovorno žrtvuje", dodao je Milanović, a priopćili su iz njegova ureda.

'Prijateljski i saveznički odnosi' 

Milatović je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju Zagreb pruža Podgorici na putu prema članstvu u Uniji.

"Naši su odnosi prijateljski i saveznički u okviru NATO-a. To savezništvo pruža jednu dobru platformu za daljnji poticaj međudržavne suradnje", ocijenio je Milatović.

Dodao je kako bi što skoriji ulazak Crne Gore u EU bio "jako dobar i pozitivan signal prema ostalim državama regije".

Crnogorski je predsjednik Hrvatskoj čestitao na desetljeću članstva u EU i nedavnom ulasku u eurozonu i Schengen.

"To su veliki koraci od kojih mi kao susjed možemo dodatno naučiti", poručio je Milatović.

Želi zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Hrvatske

Prema priopćenju s Pantovčaka, Milatović je izrazio i želju da se, nakon formiranja nove crnogorske vlade, održi i prva zajednička sjednica vlada Crne Gore i Hrvatske, što bi, kako je kazao, imalo povijesni značaj.

Istaknuo je i kako u hrvatskoj manjini u Crnoj Gori i crnogorskoj manjini u Hrvatskoj vidi dodatni doprinos jačanju odnosa dviju država te je kazao da vjeruje kako će stranka koju predstavlja Adrijan Vuksanović, predstavnik hrvatske zajednice u Crnoj Gori, biti dio nove crnogorske vlade.

'Hrvatska će nastaviti pružati podršku Crnoj Gori na putu u EU'

Milatović se potom u Banskim dvorima sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je odnose Zagreba i Podgorice ocijenio dobrima.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović i hrvatski premijer Andrej Plenković
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

"Hrvatska će nastaviti pružati podršku Crnoj Gori u nastavku njezinog integracijskog puta u EU", stoji u priopćenju Vlade.

Crnogorskog je predsjednika primio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Neriješena sudbina broda Jadran

Nakon ratnih 90-ih godina prošlog stoljeća, Hrvatska i Crna Gora su normalizirale odnose i oni su sada dobri, uz nekoliko pitanja koja su i dalje neriješena.

Među njima je i sudbina školskog broda Jadran, koji je na remont u Crnu Goru otplovio još 1991. godine, ali do danas nije vraćen Hrvatskoj. Plenković je u ponedjeljak kazao kako očekuje povratak tog broda u Hrvatsku. 

Podgorica otvorila pregovore u svim poglavljima pravne stečevine EU 

Crna Gora je neovisnost ponovno stekla 2006. godine. Zahtjev za ulazak u EU podnijela je 2008. godine, status kandidata stekla je 2010. godine, a pregovore o članstvu otvorila je 2012. godine. Do sada je otvorila pregovore u svim poglavljima pravne stečevine Unije, no zatvorila je samo tri.

Crna Gora je članica NATO-a postala 2017. godine.

Rast robne razmjene između Hrvatske i Crne Gore 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), hrvatske su tvrtke u Crnu Goru u 2022. godini izvezle robu u vrijednosti nešto većoj od 307,5 milijuna eura, što je 32,3 posto više nego godinu ranije.

Istodobno, iz Crne Gore smo uvezli robu u vrijednosti nešto manjoj od 8,5 milijuna eura, što je, međutim, čak 54,1 posto više nego u 2021. godini.