Politika

ŠPANJOLSKO PREDSJEDANJE: Ministri vlade na odlasku ovog tjedna stižu u Strasbourg predstaviti prioritete

Šest španjolskih ministara u četvrtak će imati prvi nastup u Europskom parlamentu kako bi predstavili predsjedanje Španjolske Vijećem EU, dok će premijer Pedro Sanchez to učiniti u listopadu

epa10751299 Spain's national flag waves outside the European Commission headquarters on the day of the EU-CELAC Summit of Heads of State and Government in Brussels, Belgium, 17 July 2023. Leaders from the EU and the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) gather in Brusselss for the third EU-CELAC summit from 17-18 July 2023, with the aim to strengthen relations between both regions. The Spanish Presidency of the Council of the EU runs from 01 July to 31 December 2023. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Predstavljanje prioriteta Madrida, što uključujuće novi europski pakt o migracijama i reformu europskog tržišta električne energije, održat će se tijekom rujna, a možda i u listopadu, priopćili su izvori iz španjolske vlade.

Na dnevnom redu parlamentarnog odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja ovog tjedna je i posjet španjolske ministrice rada i čelnice ljevičarske platforme Sumar Yolande Díaz, s kojom Sanchezova vladajuća Socijalistička stranka (PSOE/S&D) želi formirati buduću koalicijsku vladu, uz potporu katalonskih i baskijskih separatističkih stranaka.

Također bi u četvrtak u parlament trebali doći i ministar socijalne sigurnosti José Luis Escrivá (PSOE) i ministrica socijalnih prava Ione Belarra iz Unidas Podemos (Europska Ljevica).

Dugogodišnja tradicija predstavljanja prioriteta zemlje predsjedateljice  

U svakom slučaju, raspored će u četvrtak biti pretrpan: španjolski ministar kulture i obrazovanja Miquel Iceta, ministar za sveučilišta Joan Subirats i ministrica za obrazovanje i glasnogovornica stranke PSOE Pilar Alegría također će se popodne pojaviti pred Odborom za kulturu i obrazovanje.

Ti sastanci su dio dugogodišnje tradicije da svaka zemlja koja je na čelu šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU predstavi svoje prioritete po pojedinim resorima, obično na početku svojeg mandata.

U slučaju Španjolske, koja je 1. srpnja preuzela predsjedanje od Švedske, prezentacija je morala biti odgođena jer se to poklopilo s predizbornom kampanjom za izbore 23. srpnja.

Dolazak Pedra Sancheza već odgođen nekoliko puta 

Sanchezov dolazak već je morao biti odgođen nekoliko puta i zbog pretrpanog rasporeda na domaćoj političkoj sceni.

Sanchez, koji je zasad još vršitelj dužnosti na mjestu premijera vlade u odlasku, neće ići u Strasbourg barem do listopada, da se izbjegne preklapanje s raspravama o mandataru nove vlade u Madridu, u kojoj mu je protukandidat Alberto Núñez Feijoo, čelnik konzervativne Partido Popular (PP/EPP), vodeće oporbene snage. Rok za mandatara je 26. rujna.

Očekuje se kako će se ostale prezentacije nastaviti u tjednu koji počinje u ponedjeljak 18. rujna, nakon plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta, a mogle bi potrajati sve do početka ili čak sredine listopada.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spanish ministers to present priorities for EU Council Presidency)