Politika

MIGRANTSKA KRIZA: Komisija traži objašnjenje za belgijske najave da će prestati pružati smještaj muškarcima bez obitelji

Europska komisija rekla je u četvrtak da će tražiti objašnjenje od belgijskih vlasti zbog najave državne tajnice Nicole de Moor da belgijska agencija za azilante Fedasil više neće prihvaćati pojedinačne muške tražitelje azila

epa10568340 European flags in front of European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 11 April 2023. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

De Moor je u utorak priopćila kako samcima koji traže azil više neće biti odobravan smještaj u mreži Fedasila.

Mreža za prihvat tražitelja azila preopterećena je sve većim brojem azilanata i ima kroničan nedostatak prihvatilišta, koja će se sada osiguravati samo za obitelji s djecom.

'Europska komisija će se obratiti belgijskim vlastima'

Međutim, Europska komisija je brzo reagirala, pa je glasnogovornica EU za unutarnje poslove, migracije i unutarnju sigurnost Anita Hipper na tiskovnoj konferenciji u četvrtak rekla da će Komisija kontaktirati belgijska tijela o tom pitanju.

Priznajući da je situacija u vezi s prihvatom u Belgiji "teška," rekla je da je Komisija "u bliskom kontaktu s belgijskim vlastima".

"O toj najavi još treba razgovarati u belgijskoj vladi. Morat ćemo vidjeti što se točno događa. Komisija će se obratiti belgijskim vlastima o tom pitanju".

Nejednake obveze među članicama EU

Iako pravila EU dopuštaju zemljama članicama da u iznimnim slučajevima daju prednost nekim zahtjevima za azil u odnosu na druge, cilj Belgije je pripremiti se za "sve veći priljev cijelih obitelji i djece" jer se u budućnosti očekuje velik porast tražitelja azila.

U intervjuu za belgijski Radio 1 u utorak, De Moor je pojasnila kako je teško otvoriti nove prihvatne centre i stvoriti nova mjesta za azilante.

"Kao majka dvoje djece, apsolutno sam odlučna u sprečavanju da djeca završavaju na ulicama i tamo spavaju".

Belgija također "već dugo čini više nego što je njen udio" u pogledu migranata, kaže De Moor, ukazujući na nejednaku podjelu obveza među državama članicama.

Primjerice, 2023. godine "19.000 tražitelja azila registrirano je u Belgiji u usporedbi sa samo 1.500 u Portugalu, zemlji koja sličan broj stanovnika kao i Belgija".

Porast broja beskućnika u Bruxellesu

Kritike na tu odluku došle su posebice od socijalista i zelenih, kao i od udruga koje pomažu tražiteljima azila, s ključnim osobama koje za tu mjeru kažu da je "vrlo problematična" ili kažu kako bi to moglo dovesti do "novog priljeva beskućnika u regiju Bruxellesa".

Tine Claus, direktorica flamanske udruge Vluchtelingenwerk Vlaanderen također je u otvorenom pismu listu De Standaard izjavila da će prestati surađivati s državnom tajnicom.

Čak je i regijonalna uprava Bruxellesa pozvala federalnu vladu na preispitivanje te odluke, posebice zato što bi prestanak udomljavanja muških azilanata dovela ljude u opasnost od beskućništva.

Novi paket belgijske vlade za rješavanje migrantske krize

Vlada je u ožujku donijela novi migracijski pakt za rješavanje migrantske krize, posebno udvostručenjem broja deportacija i stvaranjem dodatnih prihvatnih mjesta. Kako bi se dugoročno ublažila kriza, De Moor računa na novi pakt EU o azilu i migracijama.

Ministri EU postigli su u lipnju dogovor o sustavu kojim se osigurava obvezna, ali i dalje fleksibilna, solidarnost među državama članicama u upravljanju tražiteljima azila. Međutim, o njegovu donošenju još trebaju raspravljati Komisija, Parlament i Vijeće.

De Moor je u svojem priopćenju izjavila kako radi s drugim kolegama iz EU na dovršetku tog sporazuma, kojim će se "između ostalog, omogućiti brza granična procedura na vanjskim granicama i pravednija raspodjela tražitelja azila u Europi".

Dodala je i kako će i dogovori s trećim zemljama, poput onog s Tunisom, "doprinijeti boljem upravljanju migracijskim tokovima i našim granicama".

Međutim, ističe kako je za te stvari potrebno vrijeme, i da "neće odmah uroditi plodom" te kako će se "sljedećih zima i dalje suočavati sa složenom situacijom prihvata", naglašavajući kako su za nju jasan prioritet "obitelji i djeca."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission questions Belgium for suspending reception of single male asylum-seekers)