Politika

ANALIZA EIU-a: Ulazak novih članica u BRICS neće previše povećati njegov značaj, organizacija postaje 'autokratski klub'

Autor Adriano Milovan

Proširenje BRICS-a na šest novih članica učinit će taj klub brzorastućih ekonomija u razvoju još nezgrapnijim nego što je bio do sada, smatraju analitičari EIU-a

Summit BRICS-a u Johannesburgu
Izvor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Proširenje BRICS-a na šest novih članica stvorit će više problema nego što će donijeti rješenja, ocjenjuje se u novoj analizi londonskog The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine stručnjaka vezanih uz poznati tjednik The Economist, o širenju skupine velikih zemalja u razvoju čija gospodarstva brzo rastu.

BRICS je, podsjetimo, na prošlotjednom summitu u Johannesburgu donio odluku o proširenju na šest novih članica.

Značaj BRICS-a će porasti, ali ne previše

Tako će od 1. siječnja sljedeće godine, uz dosadašnje članice Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, u BRICS-u biti još i Argentina, Etiopija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Iran.

Dugo najavljivano, ali do kraja summita u Južnoj Africi, neizvjesno proširenje BRICS-a, tom će klubu brzorastućih velikih ekonomija u razvoju povećati značaj u svijetu. Ipak, rast značaja BRICS-a neće biti tako velik kako se očekuje, što zbog slabe povezanosti članica te organizacije, kojoj nedostaju i zajedničke institucije, što zbog činjenice da nove članice veličinom prilično odstupaju od dosadašnjih članica, ocjenjuje se u analizi EIU-a.

U BRICS-u najveći značaj ima Kina

Kako je Euractiv nedavno objavio, dosadašnji je BRICS, sastavljen od četiri velike zemlje s jakim ekonomijama i Južne Afrike, u 2021. godini imao, prema podacima Svjetske banke, zajednički bruto domaći proizvod (BDP) od oko 24,7 bilijuna američkih dolara. To je otprilike četvrtina svjetskog gospodarstva.

Na području dosadašnjeg BRICS-a živi nešto više od 3,2 milijarde stanovnika, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda. To je oko 40 posto ukupne svjetske populacije.

Među članicama BRICS-a, vodeći značaj ima Kina, čiji je BDP 2021. godine, prema spomenutim podacima Svjetske banke, iznosio 17,7 bilijuna dolara ili više od 70 posto ukupnoga BDP-a zemalja BRICS-a. Kinesko je gospodarstvo, inače, drugo po veličini u svijetu, iza američkoga.

Ekonomija Indije veća od gospodarstva Rusije 

Ostale članice BRICS-a imaju manja gospodarstva od kineskoga. Drugo najveće gospodarstvo u BRICS-u ima Indija, čiji je BDP 2021. godine iznosio oko 3,2 bilijuna dolara. Po tome, Indija je zauzela peto mjesto na svjetskoj rang ljestvici nacionalnih ekonomija.

Rusko gospodarstvo tek je treće po veličini u BRICS-u i 11. u svijetu. BDP Rusije 2021. godine iznosio je, prema istim podacima, nešto manje od 1,8 bilijuna dolara, po čemu je ruska ekonomija bila manja od, primjerice, talijanskog ili južnokorejskog gospodarstva.

S BDP-om nešto većim od 1,6 bilijuna dolara, Brazil zauzima četvrto mjesto po veličini gospodarstva u BRICS-u i 12. u svijetu.

Najmanje gospodarstvo u dosadašnjem BRICS-u ima Južna Afrika, čiji je BDP 2021. godine, prema podacima Svjetske banke, iznosio nešto manje od 420 milijardi dolara, što ga je svrstalo tek na 31. mjesto u svijetu. Usporedbe radi, BDP Južne Afrike znatno je manji od BDP-a Austrije, zemlje koja ima otprilike sedam puta manje stanovnika od Južnoafričke Republike.

Najviše stanovnika živi u Kini i Indiji

Slični su odnosi snaga u BRICS-u i kada je riječ o stanovništvu. I u tom je segmentu prisutna dominacija Kine i Indije, dvije najmnogoljudnije članice, od kojih svaka ima otprilike po 1,4 milijardi ljudi.

Na drugom je mjestu Brazil, s nešto više od 200 milijuna stanovnika, dok Rusija ima oko 145 milijuna stanovnika. Najmanje stanovnika, oko 60 milijuna, ima Južna Afrika, pokazuju podaci UN-a.

Zajednički BDP svih šest država koje ulaze u BRICS manji od BDP-a Francuske

Nakon što se proširi na šest novih članica, BRICS će, pokazuju podaci Svjetske banke za 2021., imati BDP od oko 27,3 bilijuna dolara, što predstavlja nešto više od 28 posto ukupnog svjetskog BDP-a. To znači da će svih šest novih članica BRICS-a u taj klub unijeti gospodarstva čija zajednička vrijednost iznosi oko 2,6 bilijuna dolara, što je manje od ekonomije Francuske.

Valja reći kako je najveću ekonomiju među novim članicama BRICS-a ima Saudijska Arabija, čiji je BDP 2021. iznosio oko 834 milijardi dolara. Saudijsko je gospodarstvo 18. po veličini u svijetu.

Među novim članicama, najviše stanovnika imaju Egipat i Etiopija 

Kada je riječ o stanovništvu, prošireni će BRICS imati oko 383 milijuna stanovnika više od dosadašnjeg, pri čemu najviše stanovnika imaju Egipat i Etiopija, po 105 milijuna. Ukupan broj stanovnika proširenog BRICS-a iznosit će, prema podacima UN-a, nešto manje od 3,6 milijardi, što znači da na tom prostoru živi oko 45 posto svjetskoga stanovništva.

Kada se podvuče crta, proizlazi da će novi BRICS biti veći i po broju stanovnika i po BDP-u od dosadašnjeg, ali da njegov rast na globalnoj razini neće biti tako velik kako to na prvi pogled može izgledati.

U proširenom BRICS-u teže do konsenzusa nego u dosadašnjem

U EIU-u upozoravaju kako će u novom BRICS-u biti teže postići konsenzus nego u dosadašnjem.

Naime, dosadašnje sukobe između Kine i Indije oko granice i zona utjecaja nadopunit će novi sukobi među članicama.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi
Izvor: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Među njima su najznačajniji spor između Etiopije i Egipta oko korištenja vode iz Nila, ali i između Saudijske Arabije i Irana oko liderske pozicije na Bliskom istoku, kao i oko religije, budući da je Saudijska Arabija kolijevka sunitskog islama, a Iran središte šijitskog islama.

Dominacija autokracija u novom BRICS-u 

Problem u EIU-u vide i u tome što će proširenje BRICS-a u taj klub unijeti brojne zemlje koje su autokracije. Time će demokratske države, koje su u dosadašnjem BRICS-u ipak bile većina (Brazil, Indija i Južna Afrika), postati manjina, budući da je među novim članicama samo Argentina demokratska zemlja u klasičnom smislu te riječi.

Štoviše, dodaju analitičari EIU-a u svojoj analizi pod nazivom "Više cigli u zidu učinit će ga većim, ali manje čvrstim", u BRICS-u će sada biti dvije države koje su pod međunarodnim sankcijama. Naime, osim Rusije, pod sankcijama je i Iran.

"Grupa BRICS neće postati solidna građevina, neovisno o tome koliko cigli se doda u zid, i nastavit će se suočavati s unutarnjim tenzijama i podjelama", ocjenjuju u EIU-u, igrajući se riječima BRICS i "bricks“ (cigle).

Dodaju kako pokretačka snaga BRICS-a i nije ekonomija, jer su gospodarstva članica i do sada bila slabo povezana, a članice su razbacane diljem svijeta, nego geopolitika.

U fokusu geopolitika, a ne ekonomija

Unatoč tome, u EIU-u očekuju da će se BRICS nastaviti razvijati.

Moguća su i nova proširenja, budući da velik broj država teži članstvu u tom klubu. No, u Londonu ističu kako je nejasno po kojim se kriterijima donose odluke o proširenju BRICS-a, što se vidjelo i na summitu u Johannesburgu od 22. do 24. kolovoza, kada nije jasno rečeno zašto se upravo spomenutih šest zemalja zove u članstvo, dok ostale koje teže članstvu u BRICS-u ostaju i dalje u "čekaonici".

"Smatramo da će proširenje BRICS-a potencijalno povećati njegov geopolitički utjecaj, ali grupa će postati još nezgrapnija, a njen izravni ekonomski utjecaj bit će mali", zaključuje se u analizi EIU-a.