Politika

EU OSUDILA VOJNI PUČ U AFRIČKOJ DRŽAVI: Izazovi s kojima se Gabon suočava moraju biti riješeni demokratski, kaže Borrell

Autor Hina

Iako je osudio vojni puč, šef diplomacije EU Josep Borrell kazao je da je Unija 'iznimno zabrinuta' i zbog načina na koji su, uoči državnog udara, provedeni predsjednički izbori u Gabonu

Josep Borrell, šef diplomacije EU
Izvor: Mateo Lanzuela / Zuma Press / Profimedia

Europska unija odbacuje puč u Gabonu i poziva sve strane na suzdržanost, rekao je u četvrtak šef diplomacije EU Josep Borrell.

Vojna hunta u srijedu je objavila da je preuzela vlast, a predsjednika Alija Bonga stavila u kućni pritvor.

Pučisti poništili izborne rezultate

Pučisti su poništili izborne rezultate kojima je Bongo dobio treći mandat. Riječ je o osmom puču u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

"Izazovi s kojima je Gabon suočen moraju biti riješeni u skladu s principima vladavine prava, ustavnog poretka i demokracije", rekao je Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

"Mir i blagostanje te zemlje, kao i regionalna stabilnost, ovise o tome", dodao je.

U EU upozoravaju da su izbori u Gabonu bili 'obilježeni nepravilnostima'

Naglasio je da je EU "iznimno zabrinuta" zbog načina provođenja predsjedničkih izbora koji su prethodili puču.

Borrell je ranije u četvrtak, tijekom susreta europskih ministara vanjskih poslova u španjolskom Toledu, rekao kako su izbori u Gabonu bili "obilježeni nepravilnostima".

Imenovan prijelazni vođa iz redova generala

"Postoje vojni, ali i institucionalni pučevi u kojima se vlast preuzima bez oružja, namještanjem izbora. To je isto nepravilan način", rekao je Španjolac.

Gabonska hunta objavila je da je za prijelaznog vođu imenovala generala Bricea Oliguija Nguemu, a uspjeh ovog puča predstavljao bi kraj 56 godina duge vladavine obitelji Bongo u toj bivšoj francuskoj koloniji, zemlji koja je danas jedan od najvećih afričkih proizvođača nafte.