Politika

PUČANI I MIGRACIJE: Weber posjetio Tunis zbog jačanja suradnje na suzbijanju ilegalnih migracija

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Lider europskih Pučana (EPP) Manfred Weber želi da EU preispita svoj pristup regiji južnog Mediterana, i to nakon dvodnevnog posjeta Tunisu, s kojim je Unija postigla dogovor o novom sporazumu o sprečavanju migracija u zamjenu za novac

epa10363141 President of the European People's Party (EPP) Manfred Weber speaks during a press briefing at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 December 2022. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Posjet čelnika europskog desnog centra uključio je i 90-minutni sastanak s tuniskim predsjednikom Kaisom Saiedom, kao i sastanke s ministrima vanjskih poslova i unutarnjih poslova Tunisa, te predsjednikom parlamenta i čelnicima udruga civilnog društva.

Visoki dužnosnik EPP-a rekao je za Euractiv kako je posjet Tunisu bio "osobna inicijativa" Manfreda Webera, te kako tamo nije bio u pratnji drugih europarlamentaraca.

Dosadašnja politika EU prema južnom Mediteranu bez uspjeha

Euractiv doznaje kako "Weber vjeruje da politika prema europskom susjedstvu u južnom Mediteranu i Sjevernoj Africi nije ništa postigla i da joj je potrebna promjena".

"To znači izgradnju političkih i osobnih odnosa, a ponekad i obavljanje neugodnih razgovora", izjavio je neimenovani dužnosnik EPP-a za Euractiv.

Predizborno pozicioniranje

Pučani se također žele pozicionirati kao najbolja opcija za rješavanje problema nezakonitih migracija u Europi.

"Potrebna nam je izgradnja odnosa punog poštovanja, i moramo biti svjesni koliko malo prijatelja EU ima u regiji južnog Mediterana", dodao je dužnosnik EPP-a.

"Moramo razvijati takva partnerstva".

Tijekom sastanka sa Saiedom, Weber je pozvao tuniskog predsjednika da nastavi s gospodarskim reformama kako bi se potaknuli europski ulagači, te je ustrajavao na poštivanju memoranduma o razumijevanju potpisanog s EU sredinom srpnja.

Weberov posjet dolazi u trenutku kada EPP počinje postavljati pozicije uoči europskih izbora u lipnju 2024., na kojima će migracije biti jedno od glavnih političkih pitanja.

"Europski građani zabrinuti su zbog migracija i želimo da naš pristup bude različit od pristupa krajnje desnice. Želimo riješiti ta pitanja, kako bi ljudi mogli vidjeti da se države odgovorno nose s neregularnom migracijom", rekao je neimenovani dužnosnik EPP-a.

Tunis će pojačati kontrole na granicama u zamjenu za 785 milijuna eura pomoći 

Predvođeni predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te nizozemskim i talijanskim premijerima Markom Rutteom i Giorgijom Meloni, europski lideri dogovorili su sa Saiedom u lipnju i srpnju da Tunis pojača kontrolu i zaustavljanje migracijskih tokova u Sredozemnom moru.

Europska komisija će zauzvrat ove godine toj sjevernoafričkoj zemlji osigurati 785 milijuna eura za potporu gospodarstvu i za projekte za postavljanje podvodnih svjetlovodnih i električnih kabela između EU i Sjeverne Afrike.

Model za slične sporazume s drugim državama Sjeverne Afrike

Komisija, uz potporu nacionalnih vlada, želi da sporazum s Tunisom bude model za slične buduće aranžmane s Egiptom i drugim sjevernoafričkim državama iz kojih dolaze migranti.

No, krajem srpnja u pismu upućenom von der Leyen, koje je potpisala međustranačka skupina eurozastupnika - uključujući i nekoliko zastupnika EPP-a - žalilo se kako se sporazumom između EU i Tunisa "ne rješavaju osnovne zabrinutosti u pogledu ljudskih prava koje su uočene u Tunisu".

Protivljenje dijela eurozastupnika

Također su pitali koje će mjere Komisija poduzeti kako bi osigurala da se europsko financiranje ne koristi za institucije uključene u kršenje ljudskih prava, te pitali zašto memorandum o razumijevanju ne uključuje i zahtjeve za sveobuhvatnim nacionalnim dijalogom ili oslobađanjem političkih zatvorenika.

Međutim, dužnosnici parlamenta kažu kako postoji višestranačka većinska potpora u korist sporazuma s Tunisom.

"Eliminiranje uzroka [nezakonitih migracija] važnije je nego rješavanje njenih rezultata", kazao je predsjednik Saied Weberu tijekom njihova sastanka u predsjedničkoj palači, dodavši kako EU i Tunis trebaju zajedno raditi na "borbi protiv kriminalnih mreža koje trguju ljudskim bićima na sjeveru i jugu Mediterana".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EPP’s Weber uses Tunisia trip to push revamp of EU’s South Med policy)