Politika

RIM NE ŽELI NALJUTITI PEKING: Premijerka Meloni izbjegava odgovor na pitanje izlaska iz trgovinskog sporazuma s Kinom

Autor Euractiv/Federica Pascale

Italija do kraja godine mora odlučiti hoće li obnoviti članstvo u kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI), no talijanska premijerka Giorgia Meloni još uvijek izbjegava jasno reći da Italija napušta taj projekt

epa10795604 Italian Prime Minister Giorgia Meloni talks with journalists at the end of a meeting with the opposition, at Palazzo Chigi in Rome, Italy, 11 August 2023. Meloni met the opposition parties that presented a bill to introduce a minimum wage of nine euros per hour in Italy. EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
Izvor: FABIO FRUSTACI/ANSA

Meloni ne želi eksplicitno najaviti raskidanje tog sporazuma s Kinom, kojemu je cilj jačanja političkih i trgovinskih odnosa te dvije zemlje i koji uključuje desetke sporazuma između institucija i kompanija.

Italija je jedina zemlja iz skupine G7 koja je dio te globalne kineske inicijative.

'Odnosi Italije i Kine će se nastaviti bez obzira na to što će se dogoditi'

Samo nekoliko mjeseci do isteka trajanja dosadašnjeg sporazuma, pojasnila je kako će se "trgovina i prijateljstvo" s Kinom nastaviti "bez obzira na to što se dogodi".

"Ne vjerujem da će se naš odnos s Kinom zakomplicirati. Odnosi Rima i Pekinga postoje oduvijek i nude velike pogodnosti, ne samo u komercijalnom smislu", rekla je Meloni za list Il Sole 24 Ore.

Meloni se po tom pitanju našla u teškom položaju jer je prije dolaska na vlast bila žestoka protivnica potpisivanja tog sporazuma, dok sada, kao premijerka, želi izbjeći nepotrebno pogoršanje odnosa s Pekingom.

U razgovoru za Il Sole 24 Ore dodala je da iako je Italija jedina G7 zemlja koja se pridružila kineskom projektu BRI, ona nije zemlja s najvećim volumenom trgovinske razmjene s Kinom, ni u G7 ni u Europi.

'Odlučit će talijanski parlament'

"Nema direktne veze između potpisivanja sporazuma i trgovinskih odnosa", pojašnjava Meloni, naglasivši kako će u svakom slučaju pitanje obnova talijanskog članstva biti pitanje o kojem će se raspravljati u parlamentu, a samim tim će biti i predmet pregovora svih stranaka.

Nakon toga, "o tome ćemo razgovarati, smireno i prijateljski s kineskom vladom i uvjerena sam da će naši odnosi i dalje ostati čvrsti".

Memorandum o razumijevanju o tome potpisan je 2019., za vrijeme prve vlade koju je predvodio Giuseppe Conte (Pokret pet zvjezdica), zajedno s desničarskom Ligom Mattea Salvinija (ID), koji je danas dio koalicijske vlade Meloni, i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem (Forza Italia/EPP).

Salvini, Tajani i Meloni ustrajno kritiziraju taj sporazum i odluku Contea da potpiše sporazum.

"Naša infrastruktura i strateška proizvodnja ne smiju završiti u inozemnim rukama, a najmanje u kineskima. To je polazište s kojeg krećemo", izjavio je u travnju za Euractiv zastupnik Europskog parlamenta Carlo Fidanza, šef izaslanstva Melonijine stranke Fratelli d' Italia (FdI) u Bruxellesu.

Ne žele Pojas i put, ali žele razvoj odnosa s Pekingom

Ministar obrane Guido Crosetto, jedan od utemeljitelja stranke Fratelli d' Italia, također je opisao odluku o priključenju kineskoj inicijativi kao "ishitrenu i katastrofalnu" i izrazio želju da vlada "napravi zaokret", no bez narušavanja odnosa s Pekingom.

Izlazak iz sporazuma s Kinom moglo bi naštetiti talijanskom izvozu i učiniti Rim nebitnim za kineskog predsjednika Xija Jinpinga, dok bi obnavljanje sporazuma bilo tumačeno kao nedosljedan korak u očima birača i neugodnost za Washington, imajući u vidu naklonost Meloni prema Americi.

Italija vjerna razvoju savezništva sa SAD-om

Međutim, i kod kuće je bilo kritika zbog dobrih odnose premijerke s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, posebice nakon što je snimljena fotografija tijekom G7 summita u Hirošimi na kojoj se njih dvoje drže za ruke.

"To je možda iznenađenje za one koji vide vanjsku politiku kao sredstvo za jačanje svoje stranke", kao što su političari koji su "zbog unutarnjih problema tražili pomoć od politički povezanih stranih vlada".

Međutim, SAD je "jedan od naših glavnih saveznika - oduvijek je to povijesno bio - bez obzira na promjene i smjene vlada", rekla je Meloni.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Meloni minces words over China’s Belt and Road Initiative)