Politika

ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Švedska na udaru iranskih kampanja za širenje dezinformacija

Autor Euractiv/Charles Szumski

Švedska je i dalje na meti stranih kampanja širenja dezinformacija, koje potječu, između ostalih, iz Rusije i Irana, rekao je u utorak švedski ministar za civilnu obranu Carl-Oskar Bohlin

Izvor: Pixabay

Švedska vlada objavila je u utorak novo izvješće o akterima koji stoje iza takvih kampanja, za koje se smatra da pridonose povišenoj razini ugroženosti Švedske od terorističkih napada.

U ranijim objavama glavni izvor su bili akteri povezani s Rusijom.

Povezanost aktera

"Danas vam možemo reći kako također vidimo i povezanost s Iranom", izjavio je Bohlin na tiskovnoj konferenciji.

Švedska vlada planira osigurati više sredstava za borbu protiv toga, i proširiti nadležnost Švedske agencije za psihološku obranu (MPF).

Prema Bohlinu, uočena je povezanost između aktera koji su ranije napadali švedske socijalne službe i koji sada šire dezinformacije o spaljivanju Kurana u Švedskoj.

"To je nešto što se već dugo vremena događa, ali je u velikoj mjeri eskaliralo nakon nedavnih prosvjeda u kojima su vjerski tekstovi oskvrnjivani na različite načine", kazao je Bohlin, dodajući kako takva spaljivanja i oskvrnjivanja često rade ljudi koji imaju "nejasne veze" sa Švedskom, što je onda dovelo do "iskrivljenih prikaza u međunarodnom informacijskom okruženju".

Ponovio je kako ni švedska policija niti vlada nemaju nikakav stav o bilo kakvom političkom izražavanju mišljenja ili spaljivanju Kurana kao takvom.

"Neke države i akteri koje one sponzoriraju šire netočnosti i manipuliraju demokratskim diskursom plasiranjem obmana. Kao posljedica toga, onemogućeno je slobodno izražavanje mišljenja".

Agencija za psihološku obranu radi na suzbijanju kampanja

Švedska vlada zadužila je Agenciju za psihološku obranu (MPF) da radi na suzbijanju kampanja protiv Švedske i njezine vlade. Njene zadaće će se sada proširiti kako bi uključile i borbu peotiv anti-švedskih kampanja koje su došle kao posljedica incidenata u kojima su aktivisti spaljivali Kuran.

To uključuje jačanje kapaciteta agencije za borbu s tim problemom, ali i jačanje međunarodne suradnje i potpore kroz savjetodavne aktivnosti i strateške komunikacije.

"Švedske vlasti moraju zajednički djelovati protiv utjecaja informacija usmjerenih protiv Švedske. MPF ima važnu ulogu u tom radu", zaključuje Bohlin.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Minister: Iran targets Sweden in foreign influence campaigns)