Politika

BALKANSKA RUTA: Bosna i Hercegovina traži od Austrije podršku za sporazum s Frontexom

Autor Euractiv/Chiara Swaton

Bosna i Hercegovina zatražila je podršku Austrije za potpisivanjem sporazuma s europskom graničnom agencijom Frontex na sastanku ministara unutarnjih poslova Nenad Nesića i Gerharda Karnera u utorak u Beču

epa09353882 A member of the European Union border agency Frontex in Kapciamiestis BCU, Lithuania, 19 July 2021. The European Union border agency Frontex is deploying 60 border guards to control the flows of illegal migrants from Belarus crossing the Lithuanian border. Over 1,900 migrants have been detained in Lithuania so far this year. Most of the migrants are from Iraq who have flown to Belarus on direct flights from Baghdad and Istanbul. EPA-EFE/STR
Izvor: STR/EPA

Karner je u izjavi nakon sastanka pohvalio dobru policijsku suradnju dviju zemalja.

"Samo ove godine uspjeli smo uhititi 300 krijumčara ljudi", rekao je Karner, istaknuvši činjenicu kako se ilegalne migrante od prošle godine deportira iz BiH uz potporu Austrije, izvijestila je austrijska agencija APA.

Ilegalne migracije na balkanskoj ruti 

Glavna tema sastanka Karnera i Nesića bile su ilegalne migracije na balkanskoj ruti, borba protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja, te stanje u BiH u tom pogledu.

BiH trenutno nastoji potpisati sporazum o pridruženom statusu s agencijom EU za upravljanje vanjskim granicama Frontexom, nakon što je već dogovorila sporazum o suradnji s Europolom. Nesić očekuje podršku Austrije za potpisivanje tog sporazuma do kraja godine.

'Austrija zna kakvo je stanje u BiH' 

"Bosna i Hercegovina želi biti dio kolektivne europske sigurnosti", kazao je Nesić.

Istodobno je istaknuo kako EU treba poštovati "specifičnu situaciju" i Ustav BiH i rekao da se nada da će u tome pomoći Karner, "jer poznaje našu državnu strukturu, ne samo kakva je danas već i kakva je bila u prošlosti".

"Bosna i Hercegovina pouzdan je partner u borbi protiv međunarodne krijumčarske mafije. Sporazum o Frontexu dodatno će ojačati zaštitu granica u regiji", naglasio je Karner.

Frontex je od 2019. sklopio sporazume sa svim zemljama zapadnog Balkana (osim s Kosovom, čiju neovisnost ne priznaju sve države članice EU) i Moldavijom. Ti bilateralni dogovori omogućavaju Frontexu da djeluje na njihovom teritoriju.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitate ovdje: Bosnia seeks Austrian support for Frontex status agreement)