Politika

SARAJEVO ŽELI OTVORITI PREGOVORE O ULASKU U EU DO KRAJA GODINE: BiH uskladila još dva zakona s pravnom stečevinom Unije

Autor Hina

Riječ je o zakonima o vinu, ali i o migracijama i vizama, koje je podržala vladajuća većina na državnoj razini

Parlamentarna skupština BiH u Sarajevu
Izvor: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je u ponedjeljak dva zakona usklađena s pravnom stečevinom EU te rastu ambicije da bi do kraja godine ta zemlja mogla otvorila pregovore s Bruxellesom o čemu je bilo i riječi na Bledskom strateškom forumu.

Po hitnoj proceduri, a uz protivljenje oporbe, vladajuća većina koju čine HDZ BiH, probošnjačka Trojka i SNSD prihvatili su prijedloge zakona o strancima te o organizaciji tržišta vina u BiH.

Vijeće ministara BiH prethodno dalo zeleno svjetlo 

Oba zakona usklađena su s pravnom stečevinom EU pošto ih je utvrdilo Vijeće ministara BiH na temelju sporazuma čelnika političkih stranaka vladajuće većine.

Izmjenama zakona o strancima prihvaćaju se četiri uredbe EU s područja migracija, izdavanja viza, stalnog boravka, privremenog boravka stranaca u BiH i drugih uvjeta koje definira taj zakon.

Izmjenama zakona o vinu olakšava se poslovanje vinarima u BiH, izvoz u EU te oživljavanje i razvoj tog sektora u BiH.

Zakone još treba potvrditi Dom naroda

Da bi ti izmjene kao i nedavno prihvaćene izmjene zakona u pravosuđu stupile na snagu treba ih još potvrditi gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda parlamenta BiH.

Institucije Europske unije zatražile su da BiH prihvati nekoliko zakona kako bi se uskoro otvorili pregovori o članstvu te zemlje s EU.

Michel i Krišto na Bledu razgovarali o sljedećim koracima  

O sljedećim koracima su na marginama skupa na Bledu razgovarali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto
Izvor: Giannis Panagopoulos / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

Michel je izrazio očekivanje da će BiH ponovno biti na dnevnom redu sljedećih sastanaka Vijeća EU na kojima će se govoriti o proširenju Unije.

Predsjedateljica Krišto je izvijestila o napretku koje su napravile vlasti u BiH, te je izrazila očekivanje da se što žurnije otvori pregovarački proces s BiH, najkasnije do kraja 2023. godine.