Politika

PORUKA MAĐARSKOG ŠEFA DIPLOMACIJE: Europska unija izgubila na snazi, potrebna joj je jača suradnja s Kinom

Autor Hina

Snažnija suradnja s Kinom pomogla bi rastu europske ekonomije, tvrdi mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto
Izvor: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Snažnija ekonomska suradnja s Kinom pomogla bi Europskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto.

Mađarski šef diplomacije je na panelu na Bledskom strateškom forumu rekao kako je EU "u lošem stanju" na globalnoj razini jer je zbog svojih odluka značajno izgubila na snazi, posebice u tri velika područja - sigurnosti, ekonomskoj snazi i energetici.

Značaj EU i Kine za svjetsko gospodarstvo danas izjednačen

Szijjarto je kazao kako, što mu je pokazalo devet godina suradnje s drugim europskim ministrima, EU kod globalnih, udaljenijih sukoba uvijek poziva dvije strane da sjednu za stol i postignu mirno rješenje, no da u slučaju ruske agresije na Ukrajinu to ne čini.

"Kad govorite o potrebni brzog primirja i prekida vatre odmah vas se sudi i stigmatizira kao ruskog špijuna, propagandista Kremlja i Putinovog prijatelja", rekao je.

Na ekonomskom planu, Szijjarto je istaknuo da je EU 2010. imala 22 posto udjela u svjetskom BDP-u u odnosu na kineskih devet, no da je danas azijska država na 18, a europski savez na 18 posto.

Konzervativni mađarski političar smatra da EU nije pronašao "pravi način" za odnos s kineskim rastućim gospodarstvom, te da je to loše za europsku gospodarstvo.

"Snažnija suradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu europske ekonomije”.

Zapadni Balkan važan za energetsku stabilnost EU

Po pitanju energetike, Szijjarto smatra da se Europljani previše vode ideologijom, a premalo njenim fizičko-infrastrukturnim aspektom. Naglasio je da je na tom području ključno da EU bude "snažnija i veća", odnosno da što je više moguće ubrza proces proširenja.

"2030. je u redu, ali zašto to ne bi bilo sutra?”, pitao je mađarski ministar, referirajući se na izjavu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji je dan ranije kazao kako savez i zemlje kandidatkinje moraju biti spremne za proširenje do te godine.

Szijjarto je dodao kako je područje Zapadnog Balkana i ključno područje za tranzit energenata, što je dodatan razlog za proširenje.