Politika

EUROPSKI IZBORI: Španjolska i francuska ljevica u razgovorima o zajedničkoj paneuropskoj platformi

Autori Euractiv/Davide Basso Euractiv/Max Griera

Stranka europske ljevice poziva na transnacionalno jedinstvo, a francuski čelnik ljevice Jean-Luc Mélenchon i predsjednica španjolske platforme Sumar Yolanda Díaz kažu kako je solidan socijalni program ključan za borbu protiv desnice

epa10763641 The leader of the Spanish election coalition 'Sumar', Yolanda Diaz, addresses the media after casting her vote at a polling station in Madrid, Spain, 23 July 2023. Spanish voters head to polling stations on 23 July to vote for the lower and the upper house of the country's parliament. EPA-EFE/SERGIO PEREZ
Izvor: SERGIO PEREZ/EFE

Mélenchon je pohvalio rad Díaz na funkciji španjolske ministrice rada, a njih dvoje su se sastali i razgovarali o tome kako odgovoriti na nagli porast desnice u Europi, na konferenciji koju je u četvrtak organizirala francuska radikalna ljevičarska stranka Valence.

"Trebamo detaljno proučiti njihove programe [kranje desnice] i njihove ideje", rekla je Díaz, dodajući kako ih "trebamo ozbiljno shvatiti".

Progresivne politike rada

Stoga je najbolji alat za prikupljanje podrške građana predstaviti "socijalni program koji će ljudima pokazati kako im ljevica može poboljšati živote," rekla je Díaz, ilustriravši to progresivnim politikama rada Španjolske, kao što je povećanje minimalne plaće sa 641 eura na 1080 eura. Rekla je kako bi to građanima pružilo praktičan primjer kako im glasanje za Sumar izravno donosi korist.

"Ne možemo pobijediti ako nemamo program napretka za društvo", dodao je Mélenchon, istodobno tvrdeći kako desnica odustaje od svojih izbornih obećanja te da bi ljevica umjesto toga trebala braniti svoje programe "do samoga kraja".

Suočeni s "raskrižjem između desnice i krajnje desnice," ljevičarske kaolicije NUPES i Sumar u Francuskoj i Španjolskoj predstavljaju "dvije pozicije diljem Europe koje okupljaju radikalnu ljevicu, koja je najnaprednija u sučeljavanju s valom saveza desnice i krajnje desnice".

Isto tako, španjolska zastupnica u Europskom parlamentu Maria Eugenia Rodriguez Palop (Podemos/Europska ljevica) napisala je na društvenim mrežama kako su Europi potrebne "ujedinjene progresivne alternative poput Sumara u Španjolskoj i NUPES-a u Francuskoj".

Europska ljevica poziva na jedinstvo

Jedino je Mélenchonova stranka La France Insoumise (LFI) formalno članica jedine europske ljevičarske političke skupine, Stranke Europske ljevice. Što se Sumara tiče, ostaje za vidjeti hoće li ući u taj blok, budući da i Europska zelena stranka također pokušava privući Díaz da se pridruži njihovim redovima.

Kao odgovor na sve veći porast desnice i uz potrebu mobilizacije lijeve strane političkog spektra, Stranka europske ljevice pozvala je na jedinstvo na svojoj stranačkoj skupštini 24. lipnja.

Priznajući "povijesne podjele" ljevičarskih stranaka diljem Europe i teškoće oko njihovog ujedinjenja, iz te skupine poručili su kako se "različite obitelji ljevice međusobno nadopunjuju", tvrdeći kako imaju više toga što ih ujedinjuje nego što ih razdvaja.

Stranka se također postavlja kao platforma za dijalog svih stranaka članica uoči europskih izbora u lipnju sljedeće godine i predlaže zajednički europski program kao temelj za izbornu kampanju.

Što se tiče Spitzenkandidata, stranka je tek općenito natuknula kako poziva svoje članice da iznjedre osobe koje bi mogle predstavljati ljevicu u cjelini i koje bi "nas mogle ujediniti".

Sumar teži ulasku u Europski parlament

Díaz je 2. travnja najavila svoju kandidaturu za poziciju čelnice platforme Sumar, koja je okupila sve političke snage lijevo od glavne socijaldemokratske stranke PSOE (S&D), u nadi da će se time kompenzirati uspon desnice uoči izvanrednih izbora u Španjolskoj 23. srpnja.

S osvojenih 33 mandata u parlamentu koji ima 350 zastupnika, ljevičarski savez postao je treća politička snaga u Španjolskoj, što je uspjeh kojeg će stranka pokušati ponoviti i na izborima za EU.

"Sumar je dugoročni projekt koji ima ambicije i nakon 23. srpnja", izjavio je glasnogovornik Sumara Carlos Corrochano za Euractiv o planovima za europske izbore, dodavši kako će, kada se riješi pitanje formiranja nacionalne vlade, ta stranka "pokrenuti cijelu mašineriju kako bi se predstavio najbolji mogući projekt u lipnju sljedeće godine".

Španjolske stranke iz saveza Sumar trenutačno imaju pet zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu - četiri su dio Europske ljevice, dok je jedno u savezu sa skupinom Zelenih.

"Sumar će vjerojatno biti prisutan u obje političke obitelji," kazao je Corrochano.

Francuska ljevica bori se s podjelama

Nasuprot očitom jedinstvu Sumara uoči europskih izbora, francuska ljevica bori se s podjelama, nakon kratkotrajnog ujedinjenja na parlamentarnim izborima 2022. godine pod zastavom koalicije NUPES.

Na europskim izborima, gdje se zastupnici biraju proporcionalno, Mélenchonov radikalni ljevičarski pokret LFI inzistira na zajedničkoj listi sa zelenima (EELV), socijalistima (PS) i komunistima (PCF). Glavni argument je da ljevica može ostvariti dobar rezultat samo ako je ujedinjena.

Procjenjuje se da bi takva zajednička lista osvojila oko 23 do 25 posto glasova, te bi stoga mogla zauzeti prvo mjesto ispred desnice i centra.

No, socijalisti, ekolozi i komunisti žele nastupiti sa svojim neovisnim listama, a među njima su EELV i PCF već odredili nositelje. Kako bi opravdale svoju odluku, ističu brojne razlike u mišljenjima o europskim pitanjima.

Primjerice, PCF i LFI vrlo su kritični prema postojećim ugovorima Europske unije, dok se zeleni iz EELV-a opisuju kao "federalisti", a socijalisti kao "proeuropski".

Nadalje, različiti politički čelnici, posebice socijalisti i zeleni, pojašnjavaju kako bi ukupan rezultat ako idu odvojeno bio veći nego da imaju jednu ujedinjenu listu.

Prema anketi koju je prošlog lipnja objavio IPSOS, ove četiri stranke bi pojedinačnim izlaskom na izbore ukupno osvojile oko 32 posto glasova. Stoga bi zbog proporcionalne zastupljenosti francuska ljevica dobila više zastupničkih mjesta nego kao jedan ujedinjeni blok.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spain, France leftist leaders gear up against right-wing surge)