Politika

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BiH U KIJEVU: Komšić i Bećirović sastali se sa Zelenskim

Autor Adriano Milovan

Posjet hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Ukrajini izazvao je nove podjele u toj državi, budući da u Kijev nije otputovala srpska članica Predsjedništva Željka Cvijanović

Željko Komšić i Denis Bećirović s Volodimirom Zelenskim_Ured predsjednika Ukrajine.jpeg
Izvor: Ured predsjednika Ukrajine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastali su se u srijedu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Kako je Bećirović objavio na svojoj Facebook stranici, on i Komšić u Kijev su stigli noćnim vlakom.

'Ukrajina i BiH dijele isti cilj - ulazak u EU' 

Bošnjački član Predsjedništva BiH objavio je na Facebooku i sliku sastanka sa Zelenskim.

Zelenski je Komšiću i Bećiroviću zahvalio na financijskoj potpori BiH Ukrajini tijekom ruske agresije, kao i na podršci Sarajeva teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Naglasio je i važnost priključenja BiH sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji, stoji u priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika.

„Sugovornici su razgovarali o daljnjim izgledima jačanja suradnje između dviju zemalja, naglasivši kako Ukrajina i BiH dijele zajednički cilj - članstvo u EU“, stoji u priopćenju ureda ukrajinskog predsjednika.

Komšić i Bećirović na summitu Krimske platforme

Posjet Komšića i Bećirovića Ukrajini prvi je posjet visokih bosanskohercegovačkih dužnosnika toj zemlji otkako je Rusija prije godinu i pol napala Ukrajinu.

Posjet dvojice članova Predsjedništva izazvao je nove podjele na političkoj sceni BiH. Naime, članica Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda Željka Cvijanović odbila je otputovati u Kijev pa su u ukrajinsku prijestolnicu na kraju otišli samo predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda u kolektivnom šefu države u BiH - Komšić i Bećirović.

Protiv posjeta Komšića i Bećirovića Kijevu izjasnio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji ima dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Rusijom. 

Komšić i Bećirović u Kijevu sudjeluju na trećem summitu Krimske platforme, diplomatske inicijative koju su pokrenule ukrajinske vlasti s ciljem vraćanja Krima u sastav Ukrajine. Krim je Rusija 2014. godine okupirala i anektirala.