Politika

EU ŽELI PROCESUIRATI RUSKE RATNE ZLOČINE U UKRAJINI: Bruxelles nudi osnivanje posebnog tužiteljskog ureda u Haagu

Autori Hina Adriano Milovan

Ured bi bio smješten u sjedištu Eurojusta, a trenutno su u igri dvije opcije za osnivanje suda - jedna koja govori o ad hoc sudu sličnom onom za zločine u bivšoj Jugoslaviji i druga koja govori o 'hibridnom' sudu.

Nakon oslobađanja Buče, pronađene su masovne grobnice u tom gradu u kojem su bila zakopana tijela ukrajinskih civila, a leševi su ležali i po ulicama tog grada u okolici Kijeva.
Izvor: Máca Vojtěch Dárvík / ČTK / Profimedia

EU bi mogla osnovati posebno tužiteljstvo koje bi prikupljalo dokaze o ruskim zločinima u Ukrajini, najavio je u povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders

"Prvi korak mogao bi biti uspostava tužiteljskog ureda koji bi prikupljao dokaze", kazao je u petak, 27. siječnja, u Stockholmu, prije početka neslužbenog sastanka ministara pravosuđa EU, Reynders. 

Tužiteljski ured u Haagu 

Ured bi trebao biti smješten u Haagu, u sjedištu Eurojusta, agencije EU za pravosudnu suradnju u kaznenim pitanjima. Prema tvrdnjama Reyndersa, ured bi se mogao brzo uspostaviti. 

EU se zalaže za osnivanje posebnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini i želi za to dobiti podršku međunarodne zajednice.

Dvije opcije za osnivanje suda

U igri su, prema pisanju svjetskih medija, dvije opcije za osnivanje suda. 

Jedna govori o osnivanju ad hoc međunarodnog suda, poput onog za bivšu Jugoslaviju, dok druga, "hibridna" opcija govori da bi jedan nacionalni sud, najvjerojatnije ukrajinski, ali s međunarodnim sucima, sudio za zločine počinjene tijekom ruske agresije na Ukrajinu. 

Brojni zločini nad ukrajinskim civilima

Rusija je, podsjetimo, 24. veljače prošle godine napala Ukrajinu i do sada je zauzela, a potom i anektirala, gotovo petinu ukrajinskog teritorija, na istoku i jugu te zemlje. 

U dosadašnjih gotovo godinu dana rata počinjeni su brojni zločini nad ukrajinskim civilima. Pritom je dovoljno podsjetiti na masakr civila u Buči i ostalim kijevskim predgrađima koja su na početku rata zauzele ruske snage, kao i na zločine u Izjumu na istoku Ukrajine. Izaslanstvo Ujedinjenih naroda koje je boravilo u Ukrajini ocijenilo je da su nad ukrajinskim civilima počinjeni brojni zločini, o čemu je prikupilo i dokaze i iskaze svjedoka. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otišao je i korak dalje te je optužio Rusiju, nakon što su otkrivene masovne grobnice u Buči, za genocid nad Ukrajincima. 

U Moskvi negiraju da ruske snage napadaju ukrajinske civilne ciljeve i da vrše zločine nad ukrajinskim civilima.